Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Βέτο Γιουνκέρ: Ή όλοι μαζί ή τίποτε!


Ως ευκαιρία να… λύσει το πρόβλημά του είδε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι την κυβέρνηση συνεργασίας στην Ελλάδα.

Αυτό τουλάχιστον αφήνει να διαφανεί σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, που δεν δημοσιοποιήθηκε από την Αθήνα, αλλά από το πρωθυπουργικό γραφείο των Σκοπίων.

Στην πραγματικότητα, ο Γκρούεφσκι ακολουθεί την γνωστή πρακτική της αποστολής συμφιλιωτικών επιστολών – κάτι που κάνει πριν από κάθε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να κάνει επίδειξης διαλλακτικότητας προς τους Ευρωπαίους.

Δεν εξηγείται διαφορετικά μια τέτοια πρωτοβουλία, καθώς είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου, ως μεταβατική και περιορισμένων αρμοδιοτήτων, είναι αδύνατον να λάβει τέτοιου είδους καθοριστικές αποφάσεις.

Μια εβδομάδα πριν από την έκδοση της απόφασης από το Δικαστήριο της Χάγης, όπου έχουν προσφύγει τα Σκόπια εγκαλώντας τη χώρα μας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ο Γκρούεφσκι ζητά… την μεσολάβηση της Ελλάδας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Προτείνει μάλιστα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να… διεξαχθούν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το όνομα και καλεί τον κ. Παπαδήμο να εκμεταλλευτεί «αυτή τη μοναδική ευκαιρία», καθώς ηγείται μιας κυβέρνησης ευρείας στήριξης!

Βέβαια, η Ευρώπη είναι άνω-κάτω με την κρίση χρέους και το τελευταίο που την απασχολεί είναι η περαιτέρω διεύρυνσή της – τη στιγμή μάλιστα που δεν είναι βέβαιη ούτε για την ίδια την ύπαρξή της.

Παρ’ όλα αυτά, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να κρατούν τους τύπους και να επιμένουν – το έπραξε και χθες ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ – πως επί των επιστολών των πολιτικών αρχηγών θα αποφανθεί σήμερα το Eurogroup, αφού τις… μελετήσει.

Οι δύο επιστολές του κ. Παπανδρέου δόθηκαν στη δημοσιότητα μόλις χθες, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα προλάβουν να τις... μελετήσουν, έτσι μακροσκελείς που είναι.

Όχι από Γιουνκέρ
Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα μέσα σε βαρύ κλίμα, καθώς τα μηνύματα από πολλές χώρες που μετέχουν στον σκληρό της πυρήνα γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά και οι απειλές υποβαθμίσεων πολλαπλασιάζονται.

Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ διακήρυξε χθες την αντίθεσή του σε μια «τεχνητή διαίρεση της ΕΕ», δίνοντας κατηγορηματική απάντηση στα σχέδια Γερμανίας και Γαλλίας.

«Δεν είναι καλό να διαιρεθεί τεχνητά η ΕΕ σε δύο ομάδες. Είναι σημαντικό να μην μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της ΕΕ) και τα 17 μέλη της ευρωζώνης», ανέφερε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία επίσης τηρεί ανάλογη στάση.

Παράλληλα, ο κ. Γιουνκέρ επέμεινε ότι οι αλλαγές των συνθηκών πρέπει να αφορούν το σύνολο της ΕΕ, δηλαδή και τα 27 κράτη-μέλη  - ούτε καν δηλαδή σε επίπεδο ευρωζώνης - ενώ δήλωσε αντίθετος και με το σενάριο έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες που διαθέτουν αξιολόγηση τριών Α.

Από την πλευρά του πάντως το Βερολίνο ξεκαθάρισε χθες πως δεν διαθέτει απεριόριστα χρηματοπιστωτικά μέσα, υπενθυμίζοντας δια του εκπροσώπου της καγκελαρίου, Στέφεν Ζάιμπερτ, πως και η Γερμανία έχει χρέος για να μειώσει.

«Είμαστε ισχυροί, αλλά δεν είμαστε μια απεριόριστη δύναμη», είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην Ευρώπη και τη Γερμανία.

Μένει να δούμε αν ο Γιουνκέρ θα επιμείνει μέχρι τέλους ή (όπως και τις άλλες φορές) θα ανακρούσει πρύμναν μπροστά στην επιμονή του γαλλογερμανικού άξονα…

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...