Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

«Κατηγορώ» από τον ΜπόφινγκερΤρεις εκβιασμοί για σκληρά και άχρηστα μέτρα


Η σκληρή στάση της τρόικας, η εμμονή της Κομισιόν στην ταχύτατη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας, ανεξαρτήτως επιπτώσεων και με το βλέμμα μόνο σε μακροπρόθεσμα και αμφίβολα αποτελέσματα και η διαπραγμάτευση με το περίστροφο στον αυχένα των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, επιταχύνουν με δραματικό τρόπο τις εξελίξεις.

Οι εκβιασμοί διαδέχονται ο ένας τον άλλο.

Η τρόικα επιμένει στην πλήρη υιοθέτηση του κειμένου της 5ης αναθεώρησης, παρά το αρνητικό μανιφέστο των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και στην περικοπή του 130oυ και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, απειλώντας να μην ανάψει το πράσινο φως για το νέο δάνειο.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνεται να εννοηθεί πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία κατά τη σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό ο κ. Παπαδήμος σκοπεύει να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Και από το Eurogroup και τον επικεφαλής του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ανακοινώθηκε πως τελικά δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Αντικείμενο της συνεδρίασης θα ήταν η οριστικοποίηση του δεύτερου προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά η αδυναμία συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα όσον αφορά στα νέα μέτρα, οδηγεί σε νέα εμπλοκή.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου Οικονομικών Αμαντέου Αλταφάζ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενεργήσουν άμεσα, έστω και με τηλεδιάσκεψη, όταν υπάρξει κάτι προς συζήτηση, όταν ξεκαθαρίσουν όλα τα στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις διαπραγματεύσεις για το PSI με τον ιδιωτικό τομέα, τις χαρακτήρισε εξαιρετικά περίπλοκες, αλλά σημείωσε πως υπάρχει ξεκάθαρη βούληση από όλες τις πλευρές να βρεθεί συμφωνία, σε εθελοντική βάση.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Αλταφάζ δήλωσε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνοντας να εννοηθεί ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει όταν υπάρξει συμφωνία για το PSI και για το δεύτερο πρόγραμμα της Ελλάδας.

«Όταν έχουμε όλα τα στοιχεία στο τραπέζι, θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να δούμε αν και κατά πόσο θα χρειαστεί η συμμετοχή του δημόσιου τομέα», είπε και στάθηκε στα κενά τα οποία υπάρχουν στην εφαρμογή του πρώτου προγράμματος και κυρίως σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά στοιχεία του 2011.

Τέλος, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κοινωνικές επιδράσεις στη χώρα, επανέλαβε ωστόσο πως «η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της για πολλά χρόνια, πριν από την κρίση» και πρόσθεσε πως «η διόρθωση αυτού είναι, χωρίς αμφιβολία, μια οδυνηρή διαδικασία για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική γερμανική έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμμετοχής της ΕΚΤ στην διαδικασία απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα, επέμεινε στην αυστηρή επίβλεψη της Ελλάδας, προσθέτοντας πως «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι έχουν ήδη πληρώσει υψηλό τίμημα για τις προβληματικές χώρες του ευρώ».

«Η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα», επανέλαβε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, ένας από τους πέντε «σοφούς» της γερμανικής οικονομίας, ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική που ακολούθησαν ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.

Σε συνέντευξή του προς τη Frankfurter Rundschau, ο Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος του Συμβουλίου των Εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της τρόικας για την Ελλάδα συγκροτήθηκε με εσφαλμένο τρόπο εξαρχής.

Τονίζει ακόμη ότι η συνέχιση της εξαθλίωσης στην ελληνική οικονομία συνιστά επακόλουθο των όρων λιτότητας που επέβαλε η τρόικα.

«Μέσω των μέτρων λιτότητας η οικονομία στραγγαλίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια να αυξηθούν τα ελλείμματα με αποτέλεσμα η τρόικα να απαιτήσει περισσότερες περικοπές», κατηγορώντας την τρόικα ότι «αγνόησε θεμελιώδεις νόμους της οικονομικής βαρύτητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...