Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Έρχονται νέα μέτρα ανά τρίμηνο αν αποκλίνει ο προϋπολογισμός

Με την παραδοχή ότι μέσα σε έναν μόνο μήνα η κυβέρνηση «έχασε» κατά 3 δις ευρώ τον στόχο του 2012 στα έσοδα, κατατέθηκε χθες στη Βουλή το τελευταίο από τα πακέτα μέτρων που πρέπει να ψηφιστούν, αλλά και να εφαρμοστούν έως το τέλος του μήνα. Ο λόγος για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που «παραδέχεται» ότι λίγες εβδομάδες μετά την εφαρμογή του, οι στόχοι του 2012 χάθηκαν.
Καταγράφει πρόσθετες περικοπές δαπανών 3,2 δις ευρώ, οι οποίες ουσιαστικά «κλείνουν» ισόποση τρύπα στα έσοδα (άμεσους και κυρίως έμμεσους φόρους) και οριακά εκπληρώνουν το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα στο 1 δις ευρώ το 2012.Πλέον όμως οι αποκλίσεις δεν θα συγχωρούνται: Κάθε τρίμηνο, σύμφωνα με όσα εξήγησαν χθες στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η τρόικα θα κρίνει αν ο στόχος επιτελείται.Το νέο καθεστώς «επιτήρησης» της χώρας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ορίζει ότι δέκα ημέρες πριν την αλλαγή του κάθε τριμήνου, με βάση τον στόχο που τώρα τίθεται η τρόικα θα δίδει τα λεφτά που της αναλογούν για τη κάλυψη του ελλείμματος. Η Ελλάδα, θα πρέπει να καταθέτει το «μερτικό» της και αν δεν το έχει, τότε έρχεται νέα περικοπή δαπανών με τις επιλογές πλέον να «στενεύουν» ασφυκτικά «φωτογραφίζοντας» το δημόσιο...Υπό τα νέα δεδομένα, η κυβέρνηση καλείται έως το τέλος του μήνα να εφαρμόσει όλα τα σχέδια νόμων που δόθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Απαιτούνται δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και εφαρμοστικές διατάξεις που θα αφορούν και στα διαθρωτικά μέτρα (πχ κλειστά επαγγέλματα) που θα πρέπει να είναι έτοιμα έως τη σύνοδο κορυφής της 1ης – 2ας Μαρτίου. Τότε οι ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν την συμφωνία για το PSI.Τις επόμενες 15 ημέρες, έως το επόμενο Eurogroup του Μαρτίου η κυβέρνηση θα πρέπει να πείσει ότι θα εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα, χωρίς νέες αποκλείσεις σε έσοδα και δαπάνες, χωρίς νέες «οπισθοχωρήσεις», για να διασφαλίσει τις υπογραφές τρόικας και κρατών μελών στο νέο δάνειο και στο νέο Μνημόνιο, που τελεί ακόμη υπό έγκριση.Τα νέα μέτρα των 3,18 δις ευρώ προέρχονται αποκλειστικά από περικοπή δαπανών.
* Το μεγαλύτερο «μαχαίρι» πέφτει ακόμη μία φορά στις συντάξεις. Μείωνεται κατά 962 εκατ ευρώ η επιχορήγηση ασφαλιστικών ταμείων (περικοπή κατά 386 εκατ ευρώ των κύριων και επικουρικών συντάξεων και κατά 576 εκατ ευρώ της φαρμακευτικής δαπάνης). Ακόμη 66 δις ευρώ «κόβονται» από συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων. Στα 537 εκατ ευρώ φτάνει η περικοπή των επιχορηγήσεων σε ΕΟΠΥ, ΤΑΠ-ΟΤΕ και ΟΑΠ-ΔΕΗ. Στα 43 εκατ. ευρώ η μείωση στα επιδόματα πολυτέκνων.
* Λίγα φέρνουν οι μειώσεις μισθών σε ΔΕΚΟ (3 εκατ ευρώ). Τα ειδικά μισθολόγια φέρνουν 205 εκατ ευρώ, αλλά ουσιαστικά η νέα «περικοπή» είναι 90 εκατ ευρώ. Τα υπόλοιπα 114 εκατ ευρώ είχαν ήδη προβλεφθεί στο Μνημόνιο (έναρξη περικοπής από τον Ιούνιο αντί για τον Σεπτέμβριο με την σχετική ρύθμιση ακόμη να εκκρεμεί προς κατάθεση). Το ποσό συμπληρώνεται από την περικοπή 50 εκατ. ευρώ από εφημερίες γιατρών Ε.Σ.Υ.
* Η συνεισφορά των επενδύσεων είναι 400 εκατ ευρώ που περικόπτονται από εθνικά έργα (επιδοτήσεις επιχειρήσεων και υποδομές). Στην άμυνα εξοικονομούνται 100 εκατ ευρώ από την μείωση των λειτουργικών δαπανών του δημοσίου και ακόμη 400 εκατ ευρώ από την άμυνα.
* Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από πολλές, μικρές (σε αξία) παρεμβάσεις. Προβλέπεται περικοπή 25 εκατ. ευρώ στις πιστώσεις του υπουργείου Πολιτισμού, 26 εκατ. ευρώ επιχορηγήσεων προς αγρότες και 60 εκατ. ευρώ εξισωτικών αποζημιώσεων αγροτών.
* Μειώνονται κατά 10 εκατ. ευρώ τα κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την συρρίκνωση των 56 Ινστιτούτων Ερευνητικών Κέντρων σε 31, ενώ κόβονται κατά 24 εκατ. ευρώ οι αμοιβές αναπληρωτών εκπαιδευτικών, κατά 15 εκατ. ευρώ τα επιμίσθια εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, κατά 11 εκατ. ευρώ οι μισθοί έκτακτου προσωπικού σε ΑΕΙ, και κατά 6 εκατ. ευρώ το κονδύλιο για φοιτητικές εστίες.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...