Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Eurogroup: Στο «τραπέζι» όλα τα ανοιχτά ζητήματα για το πακέτο στήριξης

papadimos_venizelos_41Η «ξαφνική» ανεξαρτητοποίηση της Ολλανδίας και της Φινλανδίας στην συνεδρίαση του European Working Group αλλά και η εμμονή στη σκληρή στάση από τους υπουργούς οικονομικών των δύο χωρών, έπεισαν τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο ότι είναι αναγκαίο να μεταβεί στις Βρυξέλλες.
Ο κ. Παπαδήμος φέρεται να είχε δεχθεί πρόταση από ομόλογο του - με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις - να μεταβεί στη Βελγική πρωτεύουσα, ώστε να χειριστεί προσωπικά τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης.
Οι συζητήσεις βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον έντονη δυσπιστία ορισμένων υπουργών οικονομικών προς τον Ε. Βενιζέλο αλλά και το αντίθετο.
Θεωρήθηκε λοιπόν αναγκαίο, προκειμένου να μην "σπάσει" η απόφαση για την Ελλάδα, να δοθεί δηλαδή το πράσινο φως μόνο για το PSI και όχι για το δεύτερο δάνειο, να παραστεί ο κ. Παπαδήμος στις Βρυξέλλες.
Στην αρχή ο πρωθυπουργός δεν είδε την πρόταση με θετικό μάτι, όμως η διαρκής επικοινωνία του μέσα στο Σαββατοκύριακο με θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ και ομολόγους του, τον οδήγησαν στο να αλλάξει γνώμη.
Αν και δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως εάν ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στη συνεδρίαση του eurogroup, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δώσει το παρόν και θα απευθύνει τον λόγο στους 17, εάν μέχρι και μία ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν έχει εξασφαλιστεί η θετική έκβαση.
Ο κ. Παπαδήμος θα έχει πάντως ξεχωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ενώ δεν αποκλείονται και επαφές με υπουργούς οικονομικών του σκληρού πυρήνα.
Στις Βρυξέλλες θα βρίσκονται και οι εκπρόσωποι του IIF κκ Νταλάρα και Λουμιέρ που πιέζουν ώστε να υπάρξει ανακοίνωση για το PSI τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Τα 2+1 αγκάθια

Τελικώς φαίνεται πως η Φινλανδία και η Ολλανδία κάθε άλλο παρά γερμανικοί δορυφόροι είναι.
Στη συνεδρίαση του EWG διεμήνυσαν ότι θα ασκήσουν βέτο στην απόφαση για την Ελλάδα εάν μέχρι σήμερα το βράδυ δεν ικανοποιηθούν πλήρως για τον όρο της μείωσης του δημοσίου χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Οχυρωμένοι πίσω από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου που κάνει λόγο για μείωση στο 120%, οι εκπρόσωποι των δύο χωρών, αρνούνται να βάλουν νερό στο κρασί τους. Και ενώ - επικοινωνιακά τουλάχιστον - ο Γερμανός υπουργός οικονομικών δείχνει πιο ελαστικός, φαίνεται πως οχυρώνεται πίσω από τις δύο αυτές χώρες και σπρώχνει παρασκηνιακά για διαχωρισμό των αποφάσεων.
Πάντως τα αγκάθια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι το απόγευμα είναι:
  • - Να πειστούν Ολλανδία και Φινλανδία ώστε να αναθεωρηθεί ο στόχος του χρέους στο 123-124% του ΑΕΠ για το 2020 από 120%. Σε αυτή την περίπτωση αναμένουμε να δούμε τι επιπρόσθετες διασφαλίσεις θα κληθεί να δώσει η Ελλάδα. Γιούνκερ και Ολι Ρεν πάντως σπρώχνουν προς την αναθεώρηση του στόχου προς τα πάνω ώστε να κλείσει το θέμα σήμερα.
  • - Εάν μέρος της επιπρόσθετης επιβάρυνσης θα αποδεχθεί ο ιδιωτικός τομέας. Ο κ. Νταλάρα φαίνεται να έχει δεχθεί μια επιπλέον μικρή υποχώρηση του μέσου επιτοκίου ώστε να καλυφθεί μέρος της διαφοράς.
  • - Τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ. Η κ. Κριστιν Λαγκάρντ που επίσης θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.
Σε αυτό που συγκλίνει το eurogroup είναι το ξήλωμα της τρόικας όπως την γνωρίζουμε σήμερα.
Οι κ.κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς θα πάνε... σπίτι τους και χρεώνονται πλέον τα λάθη και τις παλινωδίες των τελευταίων μηνών, την αστοχία των δημοσιονομικών προβλέψεων, τις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τις γενικόλογες εκθέσεις που προκάλεσαν σύγχυση ανάμεσα στους υπουργούς οικονομικών.
Στην ουσία βέβαια θα αντικατασταθούν από υψηλά ιστάμενους – άφθαρτους - αξιωματούχους που θα έχουν παρεμβατικό ρόλο επόπτη. Όπως και να το θέτει επικοινωνιακά η ελληνική κυβέρνηση, ο ρόλος των εποπτών, όπως και του "ειδικού λογαριασμού" εξυπηρέτησης του χρέους (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων), έχει ήδη αποφασιστεί από το περασμένο eurogroup και βασίζεται πάνω σε ρήτρες της πρώτης δανειακής σύμβασης που θα ενεργοποιηθούν τώρα.
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει ομοφωνία σήμερα στο eurogroup, το θέμα θα παραπεμφθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης που θα γίνει το βράδυ της 2ας Μαρτίου, μετά το τέλος της συνόδου των 27.
€xipno.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...