Και τώρα, τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων ολοκληρώθηκε χθες με τη συμμετοχή των ιδιωτών να αγγίζει το 90% και χθες, στη διάρκεια της ημέρας, ο ένας μετά τον άλλο οι ιδιώτες – πλην μερικών ασφαλιστικών Ταμείων – προσχωρούσαν στη διαδικασία απομείωσης του χρέους.
Το γεγονός είχε νωρίτερα προαναγγελθεί από τον επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ρίο ντε Τζανέιρο.
Όπως είπε, στέλνοντας την τελευταία προειδοποίηση «οι επενδυτές γνωρίζουν πως δεν υπάρχει εναλλακτική, δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για τη διάσωση της Ελλάδας», προσθέτοντας ότι πρόκειται για «μία θετική συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να προχωρήσει στην επόμενη φάση της ανοικοδόμησης της οικονομίας της».
Η επίτευξη του 75% είχε οριστεί ως το σημείο εκκίνησης του προγράμματος καθώς το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει πως αν οι συμμετοχές ήταν χαμηλότερες θα απέσυρε την πρόταση για το PSI.
Είχε, όμως, επίσης ανακοινώσει πως σε περίπτωση που οι προσφορές υπερβούν το 75%, αλλά είναι χαμηλότερες από το 90% τότε, σε συνεργασία με την Κομισιόν και το ΔΝΤ αποφασίζεται η ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs) και οι όροι επεκτείνονται υποχρεωτικά σε όλους τους ομολογιούχους.
Για σήμερα στις 3 μ.μ. έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα ενεργοποιηθούν τα CAC's, αλλά και τι θα γίνει με όσους αρνήθηκαν συμμετοχή στο PSI.
Τη σημασία της επιτυχούς ολοκλήρωσης της ανταλλαγής ομολόγων για να προχωρήσει το νέο οικονομικό πρόγραμμα της χώρας, καθώς και το δεύτερο πακέτο στήριξης επισήμανε και ο πρωθυπουργός, κατά την εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο.
Στο μεταξύ, οι… βάρβαροι δεν λείπουν, καθώς το πείραμα συνεχίζεται όχι μόνο με το θέμα των ρητρών συλλογικής ευθύνης, αλλά και με τις προβλέψεις του οικονομικού συμβούλου της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, ξεκαθάρισε πως και μετά το «κούρεμα», η Ελλάδα θα χρειαστεί και πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους της, καθώς αυτό θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μετά το PSI.
«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία πραγματική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει στους επόμενους 12 μήνες», δήλωσε ο Μπόφινγκερ, προσθέτοντας πως για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται για μία περαιτέρω ελάφρυνσή του, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει μειώσεις για τους «επίσημους ομολογιούχους».
Επομένως, ίσως οι βάρβαροι να είναι στο δρόμο…
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου