Μεγάλοι φόβοι προκύπτουν για ένα από τα τρία κορυφαία μνημεία της
Ελλάδας από την πρόσφατη απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λύδιας
Κονιόρδου με την οποία εγκρίνει το προτεινόμενο Γενικό Πολεοδομικό
Σχέδιο της Ιτέας.
Η Ιτέα δεν είναι απλά μία παραλιακή πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί το λιμάνι των Δελφών, το λιμάνι του μνημείου της UNESCO, το λιμάνι του συνόλου του Δήμου Δελφών και το λιμάνι της Στερεάς Ελλάδας. Όπως ισχύει παγκόσμια και απορρέει και από την κοινή λογική, σε μία περιοχή σαν την κοιλάδα των Δελφών, τόσο συγκεκριμένα οριοθετημένη από την ίδια την φύση με τα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας από την μία και τον Κρισσαίο Κόλπο από την άλλη, το λιμάνι και η παραλία είναι η πρώτη και η κυρίαρχη εντύπωση για τον χαρακτήρα της περιοχής.
Όταν δε όλη η κοιλάδα καταλαμβάνεται από έναν μοναδικά συμπαγή ελαιώνα ενός εκατομμυρίου ελαιόδεντρων που έχει χαρακτηριστεί «Παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδοτείται για να παραμείνει έτσι,
όταν όλη η κοιλάδα και οι πλαγιές που την περιβάλουν έχουν χαρακτηριστεί από το 1981 «Δελφικό Τοπίο» και έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού η ανάπτυξη υποδομών, ακόμα και για τις βασικές δραστηριότητες του τουρισμού και της καλλιέργειας του ελαιώνα που τότε ανθούσαν και έκτοτε παρήκμασαν σε θλιβερό επίπεδο,
όταν το 1987 η UNESCO αναγνωρίζει την κοιλάδα αυτή και την θάλασσα ως αναπόσπαστο κομμάτι των Δελφών καταχωρώντας το στο κατάλογό της των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς,
πώς μπορεί να αποκαλέσει κάποιος την μεθόδευση, στο πιο κεντρικό και πιο εμφανές σημείο του «Δελφικού Τοπίου», δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, σε εμφανέστατο μήκος παραλίας και Εθνικής Οδού 3 χιλιομέτρων, να χαρακτηριστεί μία έκταση 660 στρεμμάτων «μεταλλευτική», για χάρη μίας συγκεκριμένης παρέας ιδιωτικών συμφερόντων που ανέπτυξαν εκεί παράνομες εγκαταστάσεις καταπατώντας τον νόμο προστασίας του Δελφικού Τοπίου ;
Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τι σημαίνει για το ΤΟΠΙΟ σε όλο τον κόσμο ο χαρακτηρισμός, «μεταλλευτικό λιμάνι , «μεταλλευτική περιοχή» κ.λ.π. Όταν κάποιος δεν ξέρει αλλά καλείται να πάρει τέτοιες αποφάσεις, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταλήξει να χαρακτηριστεί επικίνδυνα χαζός αγαθός και ανίκανος ή διεφθαρμένος, επιβάλλεται να κάνει ένα ταξίδι σε μία περιοχή που έχει τέτοιο χαρακτήρα. Η παραλία της Λάρυμνας π.χ. είναι πολύ κοντά στους Δελφούς. Δεν χρειάζεται όμως να πάει μακριά. Και οι παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών, είναι ένα δείγμα. Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν αναπτυχθεί με την πλήρη συγκάλυψη τοπικών αρχών και Κυβερνήσεων σιγά σιγά επί πολλά χρόνια, καταπατώντας πλήθος Νόμων. Τις εγκαταστάσεις αυτές ανέπτυξε η S&B, που είχαν αποσπαστεί μαζί με τον βωξίτη Φωκίδας το 2015 και είχαν ονομαστεί ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ, που την αγόρασαν η ΕΛΜΙΝ- ΚΕΡΝΕΟΣ που τώρα την παζαρεύει να την αγοράσει η ΙMERΥS η οποία στο μεταξύ έχει αγοράσει την S&B!
Όποιος δεν είναι τυφλός και δει το Τοπίο των εγκαταστάσεων αυτών, αρκεί να σκεφτεί ότι αυτό αναπτύχθηκε ενώ υπήρχε νόμος προστασίας που το απαγόρευε. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να δει το τι θα συμβεί αύριο ή έστω μετά από λίγα χρόνια εάν το χαρακτηρίσει επίσημα «μεταλλευτικό», ότι και να του τάζουν σήμερα οι χορηγοί του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών;
Από το 2009 έχουν κατατεθεί πλήθος καταγγελιών για την βωξιτική δραστηριότητα στην Φωκίδα, περιλαμβανομένου ότι καταπάτησαν πολλές φορές και για πολλά χρόνια τον νόμο προστασίας του Δελφικού Τοπίου, φτιάχνοντας όλο και περισσότερες παράνομες υποδομές και επεκτείνοντας όλο και περισσότερο την ασχήμια στο δήθεν προστατευόμενο τοπίο. Οι καταγγελίες δεν έχουν απαντηθεί μέχρι και σήμερα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα χρόνια αυτά, προχώρησαν σε μία σειρά νέων υπογραφών «ξεπλύματος» των παρανομιών.
Την άνοιξη του 2016 ξανακατατέθηκαν δώδεκα καταγγελίες για το σκάνδαλο της βωξιτικής δραστηριότητας στην Φωκίδα, εκ των οποίων οι δέκα αφορούσαν τις παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη της S&B / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ / ΕΛΜΙΝ- ΚΕΡΝΕΟΣ (προσεχώς πιθανά ΙMERΥS) στο λιμάνι. Δέκα αναλυτικές επιστολές προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές, ανά πεδίο καταπατηθείσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων δύο τουλάχιστον προς το Υπ. Πολιτισμού για την κατάφορη και προκλητική καταπάτηση του νόμου προστασίας του Δελφικού Τοπίου. Ένα χρόνο μετά, άνοιξη του 2017, η νέα Υπουργός Πολιτισμού των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Λυδία Κονιόρδου, χωρίς καμία απάντηση για τις καταγγελίες, φαίνεται να συνεχίζει και να ολοκληρώνει από πλευράς του Υπουργείου της το «εγκληματικό» έργο των διαπλεκόμενων και καταστροφικών Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Από το 2008, άρχισε για όλη την Ελλάδα και για τους Δελφούς η σύνταξη της χωροταξικής Νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε για να φτιάξουμε επιτέλους Νόμους να λένε ποιες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή, σε ποια έκταση η καθεμία, και σε πια υποπεριοχή. Τεράστιο, καταγεγραμμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόβλημα για την σύνταξη χωροταξικής νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του νότου, η ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Γι’ αυτό βασική προδιαγραφή για την σύνταξη των Χωροταξικών νόμων αποτελεί ότι θα γίνουν οι απαραίτητες τεχνοοικονομικές μελέτες που να αποδεικνύουν πιο είναι το βέλτιστο μοντέλο για κάθε ευρύτερη περιοχή, πέραν των ατεκμηρίωτων «επιθυμιών» των εκάστοτε πολιτικών που αποτελούν και την ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ στην διαδικασία.
Τα χωροταξικά που άρχισαν το 2008 «σκάλωσαν» μέχρι και σήμερα, 9 χρόνια μετά. Μοιάζουν να εξελίσσονται μόνον όταν στο επόμενο βήμα εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος συνήθως του Δημοσίου Συμφέροντος. Οι ειδικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ποιο είναι το καλύτερο για την τοπική και Εθνική Οικονομία δεν υπάρχουν. Όταν κάποιοι Υπουργοί φαίνεται να αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα μετατροπής της Ελλάδας σε υπανάπτυκτη χώρα, στο έλεος αδίστακτων ντόπιων και Πολυεθνικών εταιριών, απλά παγώνουν μέχρι να βρεθεί ο επόμενος, το κορόιδο ή ο «πονηρός». Στο Γενικό Πολεοδομικό της Ιτέας, έχει προωθηθεί να χαρακτηριστούν επίσημα οι παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη σε «μεταλλευτικές». Δικαιολογία, ότι προϋπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις. Αυτές οι ίδιες, που οι αρχές και τα Υπουργεία συγκαλύπτουν με νύχια και με δόντια ότι είναι παράνομες. Ακόμη όμως και να ήταν νόμιμες κάποιες μικρές εγκαταστάσεις εκεί κάποτε, ούτε το Γενικό Πολεοδομικό του 1987 που αναθεωρείται σήμερα τις προέβλεπε, ούτε οι προηγούμενοι Νόμοι για το Δελφικό Τοπίο. Αντίθετα μάλιστα, όλοι οι νόμοι για το Δελφικό Τοπίο προβλέπουν απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων και αποκατάσταση των όποιων καταστροφών στο τοπίο από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
Ο χαρακτηρισμός «μεταλλευτικής» περιοχής στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου είναι τουλάχιστον πολιτιστικό έγκλημα παγκοσμίου εμβέλειας, όπως «παγκόσμιοι» είναι και οι Δελφοί. Από το 2011, κάτοικοι και φορείς των Δελφών και του Κορινθιακού κόλπου έχουν καταθέσει αναλυτικά προτάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της βωξιτικής δραστηριότητας στο λιμάνι με σεβασμό στο Δελφικό Τοπίο. Αποδεικνύεται δε εύκολα, ξεκινώντας από την αναμφισβήτητη σημερινή κατάντια της τοπικής οικονομίας των Δελφών, ότι η επιλογή που προωθούν οι τελευταίες Κυβερνήσεις ( μαζί με την παρούσα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πλέον) περί «μεταλλευτικοποίησης» των Δελφών είναι και εγκληματική εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας και καταστροφική για την τοπική κοινωνία.
Η Λύδια Κονιόρδου την Παρασκευή 17-3-2017, έβαλε μία ακόμη κρίσιμη υπογραφή. Ενέκρινε και μάλιστα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ να ολοκληρωθεί το «έγκλημα». Υπέγραψε ότι το Υπ. Πολιτισμού εγκρίνει την πρόταση του ΓΠΣ της Ιτέας και κάνει πολλές παρατηρήσεις για να «προστατέψει» το Δελφικό Τοπίο από τον τουρισμό και την αγροτική δραστηριότητα, Δεν αναφέρει τίποτα για το σημείο που προτείνουν να χαρακτηρίσουν μεταλλευτικές τις παράνομες εγκαταστάσεις. Δηλαδή το ξεπλένει και επιβραβεύει τους καταπατητές όσο πιο επίσημα γίνεται. Η Κα Κονιόρδου, επέλεξε να αγνοήσει ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ αίτημα από τις 11 Νοεμβρίου του 2016 φορέα της περιοχής που της ζητούσε να δεχτεί να της εξηγήσουν τι συμβαίνει, επισημαίνοντας ότι πιθανά θα επιχειρηθεί να την βάλουν να υπογράψει εν αγνοία της πραγματικής διάστασης του θέματος. Φέρει δηλαδή πλήρως την ευθύνη.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, οδεύει τάχιστα στο να καταγραφεί στην Ιστορία ως η ηθοποιός που γκρέμισε αυτό που έχτισε η συνάδερφός της, η Μελίνα Μερκούρη. Αυτή που υπέγραψε την άλωση του Δελφικού Τοπίου από την μεταλλευτική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την Μελίνα Μερκούρη χάρη στην οποία το Δελφικό Τοπίο σήμερα δεν είναι νταμάρια βωξίτη. Ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, θα μείνει θεωρητικά στο «ήθος της αριστεράς» μαζί με την Κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στο να ληφθούν επί των ημερών του οι τελεσίδικες αποφάσεις εδραίωσης της διαπλοκής, που δεν τόλμησαν να οριστικοποιήσουν οι διεφθαρμένες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και εάν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη, ούτε αυτός ούτε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν μέχρι σήμερα με την σιωπή τους στο «έγκλημα» θα έχουν που να κρυφτούν στις επόμενες εκλογές όπου η τοπική κοινωνία θα μπορεί να συγκρίνει την κατάντια της τοπικής οικονομίας με οποιοδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας .
Αυτό που έχει σημασία είναι οτι βρισκόμαστε ένα βήμα από το να κάνουμε εξορύξεις και μέσα στο Δελφικό Τοπίο. Το 2006 το επιχείρησε η «σοβαρή» S&B, «κρυμμένη» σήμερα μέσα στην YMERIS, με μία μελέτη για επιφανειακή εξόρυξη που ξέχασε να αναφέρει ότι υπάρχει Δελφικό Τοπίο και πήρε τις αρχικές εγκρίσεις. Πόσο απέχει αυτό από τις βαρβαρότητες της Παλμύρα;
Για κάθε κάτοικο των Δελφών, δεν έχει καμία σημασία το τι θα καταγράψει η ιστορία ως έργο της Κα Κονιόρδου του Κου Κωστοπαναγιώτου και των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Για πρώτη φορά θα γίνουν νόμοι που θα οριστικοποιούν τον «μεταλλευτικό» χαρακτήρα του λιμανιού των Δελφών, της Άμφισσας, του Γαλαξιδίου, της Δεσφίνας του Παρνασσού και Γκιώνας. Αυτό που έχει σημασία είναι πως:
1) Σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί κανένα χωριό μόνο του να σταθεί ως σοβαρός τουριστικός προορισμός. Ποιο καλύτερο παράδειγμα θέλει κάποιος από το παράδειγμα του χωριού των Δελφών σήμερα και τα τελευταία πολλά χρόνια.
2) Σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή τουριστική περιοχή που να είναι ή που να έχει καταγραφεί από την σχετική νομοθεσία ως «τουριστική», χωρίς ικανό παραλιακό μέτωπο και κεντρικό λιμάνι. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ «τουριστικού προορισμού» και «περιοχής με τουριστικό ενδιαφέρον» που αποτελεί μονοήμερη εκδρομή του τουριστών που μένουν αλλού. Όπως οι Δελφοί δηλαδή που κάποιοι λένε ότι είναι τουριστική περιοχή αλλά στην σχετική νομοθεσία δεν υπάρχουν ούτε ως όνομα στον χάρτη.
Αν έστω και την τελευταία στιγμή, δεν κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να ανατραπεί ο δρόμος που μας οδηγούν η Κυβέρνηση Τσίπρα, η Κα Κονιόρδου ο Κος Κωστοπαναγιώτου και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την σιωπή τους, εσωκομματικοί φίλοι ή αντίπαλοι του βουλευτή, το αποτέλεσμα θα πολύ οδυνηρό και θα το βιώσουμε σύντομα.
Η πρόταση για το Γενικό Πολεοδομικό της Ιτέας εδώ:
http://www.dimosdelfon.gr/attachments/article/752/TELP2-B12-Model.pdf
Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου εδώ:
http://media.wix.com/ugd/82def2_084f9226219a4f2688f5d19eb4565eac.pdf
antigold
Πηγή: http://www.nostimonimar.gr/delphi-port/
Η Ιτέα δεν είναι απλά μία παραλιακή πόλη της Ελλάδας. Αποτελεί το λιμάνι των Δελφών, το λιμάνι του μνημείου της UNESCO, το λιμάνι του συνόλου του Δήμου Δελφών και το λιμάνι της Στερεάς Ελλάδας. Όπως ισχύει παγκόσμια και απορρέει και από την κοινή λογική, σε μία περιοχή σαν την κοιλάδα των Δελφών, τόσο συγκεκριμένα οριοθετημένη από την ίδια την φύση με τα βουνά του Παρνασσού και της Γκιώνας από την μία και τον Κρισσαίο Κόλπο από την άλλη, το λιμάνι και η παραλία είναι η πρώτη και η κυρίαρχη εντύπωση για τον χαρακτήρα της περιοχής.
Όταν δε όλη η κοιλάδα καταλαμβάνεται από έναν μοναδικά συμπαγή ελαιώνα ενός εκατομμυρίου ελαιόδεντρων που έχει χαρακτηριστεί «Παραδοσιακός» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και επιδοτείται για να παραμείνει έτσι,
όταν όλη η κοιλάδα και οι πλαγιές που την περιβάλουν έχουν χαρακτηριστεί από το 1981 «Δελφικό Τοπίο» και έχει απαγορευτεί σχεδόν παντού η ανάπτυξη υποδομών, ακόμα και για τις βασικές δραστηριότητες του τουρισμού και της καλλιέργειας του ελαιώνα που τότε ανθούσαν και έκτοτε παρήκμασαν σε θλιβερό επίπεδο,
όταν το 1987 η UNESCO αναγνωρίζει την κοιλάδα αυτή και την θάλασσα ως αναπόσπαστο κομμάτι των Δελφών καταχωρώντας το στο κατάλογό της των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς,
πώς μπορεί να αποκαλέσει κάποιος την μεθόδευση, στο πιο κεντρικό και πιο εμφανές σημείο του «Δελφικού Τοπίου», δίπλα στο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, σε εμφανέστατο μήκος παραλίας και Εθνικής Οδού 3 χιλιομέτρων, να χαρακτηριστεί μία έκταση 660 στρεμμάτων «μεταλλευτική», για χάρη μίας συγκεκριμένης παρέας ιδιωτικών συμφερόντων που ανέπτυξαν εκεί παράνομες εγκαταστάσεις καταπατώντας τον νόμο προστασίας του Δελφικού Τοπίου ;
Δεν χρειάζεται να περιγράψουμε τι σημαίνει για το ΤΟΠΙΟ σε όλο τον κόσμο ο χαρακτηρισμός, «μεταλλευτικό λιμάνι , «μεταλλευτική περιοχή» κ.λ.π. Όταν κάποιος δεν ξέρει αλλά καλείται να πάρει τέτοιες αποφάσεις, για να εξασφαλίσει ότι δεν θα καταλήξει να χαρακτηριστεί επικίνδυνα χαζός αγαθός και ανίκανος ή διεφθαρμένος, επιβάλλεται να κάνει ένα ταξίδι σε μία περιοχή που έχει τέτοιο χαρακτήρα. Η παραλία της Λάρυμνας π.χ. είναι πολύ κοντά στους Δελφούς. Δεν χρειάζεται όμως να πάει μακριά. Και οι παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη στο λιμάνι των Δελφών, είναι ένα δείγμα. Αυτές οι εγκαταστάσεις έχουν αναπτυχθεί με την πλήρη συγκάλυψη τοπικών αρχών και Κυβερνήσεων σιγά σιγά επί πολλά χρόνια, καταπατώντας πλήθος Νόμων. Τις εγκαταστάσεις αυτές ανέπτυξε η S&B, που είχαν αποσπαστεί μαζί με τον βωξίτη Φωκίδας το 2015 και είχαν ονομαστεί ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ, που την αγόρασαν η ΕΛΜΙΝ- ΚΕΡΝΕΟΣ που τώρα την παζαρεύει να την αγοράσει η ΙMERΥS η οποία στο μεταξύ έχει αγοράσει την S&B!
Όποιος δεν είναι τυφλός και δει το Τοπίο των εγκαταστάσεων αυτών, αρκεί να σκεφτεί ότι αυτό αναπτύχθηκε ενώ υπήρχε νόμος προστασίας που το απαγόρευε. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να δει το τι θα συμβεί αύριο ή έστω μετά από λίγα χρόνια εάν το χαρακτηρίσει επίσημα «μεταλλευτικό», ότι και να του τάζουν σήμερα οι χορηγοί του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών;
Από το 2009 έχουν κατατεθεί πλήθος καταγγελιών για την βωξιτική δραστηριότητα στην Φωκίδα, περιλαμβανομένου ότι καταπάτησαν πολλές φορές και για πολλά χρόνια τον νόμο προστασίας του Δελφικού Τοπίου, φτιάχνοντας όλο και περισσότερες παράνομες υποδομές και επεκτείνοντας όλο και περισσότερο την ασχήμια στο δήθεν προστατευόμενο τοπίο. Οι καταγγελίες δεν έχουν απαντηθεί μέχρι και σήμερα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα χρόνια αυτά, προχώρησαν σε μία σειρά νέων υπογραφών «ξεπλύματος» των παρανομιών.
Την άνοιξη του 2016 ξανακατατέθηκαν δώδεκα καταγγελίες για το σκάνδαλο της βωξιτικής δραστηριότητας στην Φωκίδα, εκ των οποίων οι δέκα αφορούσαν τις παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη της S&B / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ / ΕΛΜΙΝ- ΚΕΡΝΕΟΣ (προσεχώς πιθανά ΙMERΥS) στο λιμάνι. Δέκα αναλυτικές επιστολές προς όλα τα αρμόδια Υπουργεία και Αρχές, ανά πεδίο καταπατηθείσας νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων δύο τουλάχιστον προς το Υπ. Πολιτισμού για την κατάφορη και προκλητική καταπάτηση του νόμου προστασίας του Δελφικού Τοπίου. Ένα χρόνο μετά, άνοιξη του 2017, η νέα Υπουργός Πολιτισμού των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ Λυδία Κονιόρδου, χωρίς καμία απάντηση για τις καταγγελίες, φαίνεται να συνεχίζει και να ολοκληρώνει από πλευράς του Υπουργείου της το «εγκληματικό» έργο των διαπλεκόμενων και καταστροφικών Κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Από το 2008, άρχισε για όλη την Ελλάδα και για τους Δελφούς η σύνταξη της χωροταξικής Νομοθεσίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλήρωσε για να φτιάξουμε επιτέλους Νόμους να λένε ποιες δραστηριότητες θα αναπτυχθούν σε κάθε περιοχή, σε ποια έκταση η καθεμία, και σε πια υποπεριοχή. Τεράστιο, καταγεγραμμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόβλημα για την σύνταξη χωροταξικής νομοθεσίας σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις χώρες του νότου, η ΔΙΑΠΛΟΚΗ. Γι’ αυτό βασική προδιαγραφή για την σύνταξη των Χωροταξικών νόμων αποτελεί ότι θα γίνουν οι απαραίτητες τεχνοοικονομικές μελέτες που να αποδεικνύουν πιο είναι το βέλτιστο μοντέλο για κάθε ευρύτερη περιοχή, πέραν των ατεκμηρίωτων «επιθυμιών» των εκάστοτε πολιτικών που αποτελούν και την ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ στην διαδικασία.
Τα χωροταξικά που άρχισαν το 2008 «σκάλωσαν» μέχρι και σήμερα, 9 χρόνια μετά. Μοιάζουν να εξελίσσονται μόνον όταν στο επόμενο βήμα εξυπηρετούνται συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος συνήθως του Δημοσίου Συμφέροντος. Οι ειδικές μελέτες που θα αποδεικνύουν ποιο είναι το καλύτερο για την τοπική και Εθνική Οικονομία δεν υπάρχουν. Όταν κάποιοι Υπουργοί φαίνεται να αρνούνται να γίνουν συνένοχοι στο έγκλημα μετατροπής της Ελλάδας σε υπανάπτυκτη χώρα, στο έλεος αδίστακτων ντόπιων και Πολυεθνικών εταιριών, απλά παγώνουν μέχρι να βρεθεί ο επόμενος, το κορόιδο ή ο «πονηρός». Στο Γενικό Πολεοδομικό της Ιτέας, έχει προωθηθεί να χαρακτηριστούν επίσημα οι παράνομες εγκαταστάσεις βωξίτη σε «μεταλλευτικές». Δικαιολογία, ότι προϋπάρχουν νόμιμες εγκαταστάσεις. Αυτές οι ίδιες, που οι αρχές και τα Υπουργεία συγκαλύπτουν με νύχια και με δόντια ότι είναι παράνομες. Ακόμη όμως και να ήταν νόμιμες κάποιες μικρές εγκαταστάσεις εκεί κάποτε, ούτε το Γενικό Πολεοδομικό του 1987 που αναθεωρείται σήμερα τις προέβλεπε, ούτε οι προηγούμενοι Νόμοι για το Δελφικό Τοπίο. Αντίθετα μάλιστα, όλοι οι νόμοι για το Δελφικό Τοπίο προβλέπουν απαγόρευση τέτοιων δραστηριοτήτων και αποκατάσταση των όποιων καταστροφών στο τοπίο από την μεταλλευτική δραστηριότητα.
Ο χαρακτηρισμός «μεταλλευτικής» περιοχής στην καρδιά του Δελφικού Τοπίου είναι τουλάχιστον πολιτιστικό έγκλημα παγκοσμίου εμβέλειας, όπως «παγκόσμιοι» είναι και οι Δελφοί. Από το 2011, κάτοικοι και φορείς των Δελφών και του Κορινθιακού κόλπου έχουν καταθέσει αναλυτικά προτάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών της βωξιτικής δραστηριότητας στο λιμάνι με σεβασμό στο Δελφικό Τοπίο. Αποδεικνύεται δε εύκολα, ξεκινώντας από την αναμφισβήτητη σημερινή κατάντια της τοπικής οικονομίας των Δελφών, ότι η επιλογή που προωθούν οι τελευταίες Κυβερνήσεις ( μαζί με την παρούσα ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ πλέον) περί «μεταλλευτικοποίησης» των Δελφών είναι και εγκληματική εις βάρος της Εθνικής Οικονομίας και καταστροφική για την τοπική κοινωνία.
Η Λύδια Κονιόρδου την Παρασκευή 17-3-2017, έβαλε μία ακόμη κρίσιμη υπογραφή. Ενέκρινε και μάλιστα ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ να ολοκληρωθεί το «έγκλημα». Υπέγραψε ότι το Υπ. Πολιτισμού εγκρίνει την πρόταση του ΓΠΣ της Ιτέας και κάνει πολλές παρατηρήσεις για να «προστατέψει» το Δελφικό Τοπίο από τον τουρισμό και την αγροτική δραστηριότητα, Δεν αναφέρει τίποτα για το σημείο που προτείνουν να χαρακτηρίσουν μεταλλευτικές τις παράνομες εγκαταστάσεις. Δηλαδή το ξεπλένει και επιβραβεύει τους καταπατητές όσο πιο επίσημα γίνεται. Η Κα Κονιόρδου, επέλεξε να αγνοήσει ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ αίτημα από τις 11 Νοεμβρίου του 2016 φορέα της περιοχής που της ζητούσε να δεχτεί να της εξηγήσουν τι συμβαίνει, επισημαίνοντας ότι πιθανά θα επιχειρηθεί να την βάλουν να υπογράψει εν αγνοία της πραγματικής διάστασης του θέματος. Φέρει δηλαδή πλήρως την ευθύνη.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λύδια Κονιόρδου, οδεύει τάχιστα στο να καταγραφεί στην Ιστορία ως η ηθοποιός που γκρέμισε αυτό που έχτισε η συνάδερφός της, η Μελίνα Μερκούρη. Αυτή που υπέγραψε την άλωση του Δελφικού Τοπίου από την μεταλλευτική δραστηριότητα, σε αντίθεση με την Μελίνα Μερκούρη χάρη στην οποία το Δελφικό Τοπίο σήμερα δεν είναι νταμάρια βωξίτη. Ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, θα μείνει θεωρητικά στο «ήθος της αριστεράς» μαζί με την Κυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας συμβάλει καθοριστικά στο να ληφθούν επί των ημερών του οι τελεσίδικες αποφάσεις εδραίωσης της διαπλοκής, που δεν τόλμησαν να οριστικοποιήσουν οι διεφθαρμένες Κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Και εάν επιτραπεί να συνεχιστεί αυτή η εξέλιξη, ούτε αυτός ούτε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν μέχρι σήμερα με την σιωπή τους στο «έγκλημα» θα έχουν που να κρυφτούν στις επόμενες εκλογές όπου η τοπική κοινωνία θα μπορεί να συγκρίνει την κατάντια της τοπικής οικονομίας με οποιοδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας .
Αυτό που έχει σημασία είναι οτι βρισκόμαστε ένα βήμα από το να κάνουμε εξορύξεις και μέσα στο Δελφικό Τοπίο. Το 2006 το επιχείρησε η «σοβαρή» S&B, «κρυμμένη» σήμερα μέσα στην YMERIS, με μία μελέτη για επιφανειακή εξόρυξη που ξέχασε να αναφέρει ότι υπάρχει Δελφικό Τοπίο και πήρε τις αρχικές εγκρίσεις. Πόσο απέχει αυτό από τις βαρβαρότητες της Παλμύρα;
Για κάθε κάτοικο των Δελφών, δεν έχει καμία σημασία το τι θα καταγράψει η ιστορία ως έργο της Κα Κονιόρδου του Κου Κωστοπαναγιώτου και των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Για πρώτη φορά θα γίνουν νόμοι που θα οριστικοποιούν τον «μεταλλευτικό» χαρακτήρα του λιμανιού των Δελφών, της Άμφισσας, του Γαλαξιδίου, της Δεσφίνας του Παρνασσού και Γκιώνας. Αυτό που έχει σημασία είναι πως:
1) Σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί κανένα χωριό μόνο του να σταθεί ως σοβαρός τουριστικός προορισμός. Ποιο καλύτερο παράδειγμα θέλει κάποιος από το παράδειγμα του χωριού των Δελφών σήμερα και τα τελευταία πολλά χρόνια.
2) Σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει ούτε μία σοβαρή τουριστική περιοχή που να είναι ή που να έχει καταγραφεί από την σχετική νομοθεσία ως «τουριστική», χωρίς ικανό παραλιακό μέτωπο και κεντρικό λιμάνι. Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ «τουριστικού προορισμού» και «περιοχής με τουριστικό ενδιαφέρον» που αποτελεί μονοήμερη εκδρομή του τουριστών που μένουν αλλού. Όπως οι Δελφοί δηλαδή που κάποιοι λένε ότι είναι τουριστική περιοχή αλλά στην σχετική νομοθεσία δεν υπάρχουν ούτε ως όνομα στον χάρτη.
Αν έστω και την τελευταία στιγμή, δεν κάνει ο καθένας ότι μπορεί για να ανατραπεί ο δρόμος που μας οδηγούν η Κυβέρνηση Τσίπρα, η Κα Κονιόρδου ο Κος Κωστοπαναγιώτου και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την σιωπή τους, εσωκομματικοί φίλοι ή αντίπαλοι του βουλευτή, το αποτέλεσμα θα πολύ οδυνηρό και θα το βιώσουμε σύντομα.
Η πρόταση για το Γενικό Πολεοδομικό της Ιτέας εδώ:
http://www.dimosdelfon.gr/attachments/article/752/TELP2-B12-Model.pdf
Η απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού Λύδιας Κονιόρδου εδώ:
http://media.wix.com/ugd/82def2_084f9226219a4f2688f5d19eb4565eac.pdf
antigold
Πηγή: http://www.nostimonimar.gr/delphi-port/
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου