Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Πόσοι γνωρίζουν τι είναι τα γενόσημα φάρμακα

Πόσοι γνωρίζουν τι είναι τα γενόσημα φάρμακαΈρευνα της BaaS στα κοινωνικά δίκτυα. 
Τα γενόσημα φάρμακα είναι μια πραγματικότητα για την Ελλάδα, αν και με αρκετή καθυστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Πώς όμως αντιμετωπίστηκε η μετάβαση αυτή από την ελληνική κοινωνία;


Η εταιρεία BaaS χρησιμοποιώντας την γνωστή εφαρμογή social media monitoring εφαρμογή Alterian αφουγκράστηκε τον ελληνικό κοινωνικό ιστό. Σε συνεργασία μάλιστα με την TNS Icap διερεύνησαν τις απόψεις του κοινού αναφορικά με συγκεκριμένες παραμέτρους και παράλληλα κατέγραψαν ποιο ήταν το κλίμα στα social media - τι ακούστηκε και σε τι ένταση.


Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε ο όρος «Γενόσημα» σε όλες τις παραλλαγές του, αλλά και συνδυαστικά με όρους όπως «αποτελεσματικότητα», «ασφάλεια», «επικινδυνότητα», «κόστος», «παραπληροφόρηση», «παρενέργειες», «πρωτότυπα», «τόπος παραγωγής» κλπ.


Οι χρήστες του Διαδικτύου εμφανίζονται πολωμένοι. Πολλές αναφορές εκφράζουν θετική ή αρνητική άποψη ή ακόμα και τα δύο (σε μια προσπάθεια να ‘ζυγιστεί’ σωστά το θέμα). Η πλειονότητα των αναφορών στα κοινωνικά μέσα τάσσεται εναντίον της έλευσης των γενοσήμων φαρμάκων, ειδικά από τις λεγόμενες «τριτοκοσμικές» χώρες.


Από την έρευνα έγινε σαφές ότι το θέμα «γενόσημα», όπως καταγράφηκε στα ελληνικά κοινωνικά μέσα εμφανίζεται πρωτίστως ως πολιτικο-οικονομικό-επικοινωνιακό και δευτερευόντως ως θέμα υγείας!






Τι απαντούν οι αρμόδιοι όμως σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα:

 Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Ο ΙΣΑ στηρίζει τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, αντιθέτως είναι αντίθετος σε όσα εισάγονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:

«Η επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου, πρόκειται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, σε δραματική αύξηση της θνητότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Η κυριαρχία των αριθμών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, επισκιάζει κάθε κοινωνικό και ποιοτικό κριτήριο, με τελικό θύμα τους ίδιους τους ασθενείς. Οι οποίοι καλούνται είτε να αποδεχθούν την υποβάθμιση της Υγείας τους, είτε να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό φορτίο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για το 2012 προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον ευρώ, μόνο για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, επιβάλλεται η συνταγογράφηση γενοσήμων για τους ασφαλισμένους.

Με την απόφαση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι «το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή.

Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς.

Γιάννης Τούντας (πρόεδρος ΕΟΦ)


«Όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από την χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ


Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ καταγγέλλουν ότι το ελάχιστο προσωπικό του Οργανισμού αδυνατεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων αναφέρει ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν μείνει μόνο 150.

Επίσης εκτιμά ότι το 2012 θα αποχωρήσουν και άλλοι επιστήμονες είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερα αμειβόμενη εργασία.

Νewsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...