Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Πρέπει ή οχι να ψηφίσουμε τα "μικρά" κόμματα.

Γράφει ο petrosdiver.
Προβληματισμό και σύγχυση προκαλούν στους πολίτες, παραμονές των εκλογών, διάφορα δημοσιεύματα που τους "προτρέπουν"  να ψηφίσουν κόμματα τα οποία έχουν προοπτική εισόδου στην Βουλή. Διαφορετικά εαν οι πολίτες ψηφίσουν κόμματα τα οποία δεν (;) έχουν προοπτική εισόδου στο Κοινοβούλιο, θα ευνοήσουν το πρώτο κόμμα, αφου αυτοί οι ψήφοι δεν θα  προσμετρηθούν, όπως τα λευκά και τα άκυρα...
Κατ' αρχήν κανένας δεν μπορεί να ξέρει τι θα βγάλει η κάλπη, ειδικά η κάλπη της 6/5/2012.
Κανένας δεν μπορεί να ξέρει ποιός θα μπεί στη Βουλή και ποιός όχι.
Και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει τα ποσοστά και να μιλά απο τώρα για αυτοδυναμίες και πρώτα κόμματα.
Αλλά ας δούμε και τα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να κρίνει απο μόνος του.
Το πρώτο κόμμα για να έχει αυτοδυναμία χρειάζεται:
* 37,5% με 5κομματική Βουλή και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός 
              Βουλής να είναι στο 7-8%.     
* 38,5% με 6κομματική Βουλή και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός         Βουλής να είναι στο 4-5%.
* 39,7% με 7κομματική Βουλή και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής να είναι στο 3%.
* 41% με 8κομματική Βουλή και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής να είναι  κάτω του 1%.
* 42,5% με 9κομματική Βουλή και με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής να είναι κάτω του 1%.
Ο ισχυρισμός οτι η ψήφος σε κόμμα που δεν θα καταφέρει να μπεί στη Βουλή βοηθά το πρώτο κόμμα, έχει μεν βάση, αλλά με όλες τις ενστάσεις που αναφέρω παραπάνω.
Για το θέμα ερωτήθει και ο καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολόπουλος.
Ο οποίος όντως βεβαίωσε οτι ο ισχυρισμός είναι αληθείς, αφού βοηθά το πρώτο κόμμα να πάρει το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο νόμος, δίδοντας αυτοδυναμία με μικρότερο ποσοστό.
Βάση του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου, οι έδρες που κατανέμονται στα κόμματα είναι ανάλογες του αριθμού των ψήφων που λαμβάνουν δια των 238 εδρών ( 238 είναι ο αριθμός των εδρών που μένουν εάν αφαιρεθούν απο τις 300 έδρες οι 50 έδρες που λαμβάνονται σαν μπόνους και των 12 εδρών της επικρατείας).
Δεν λαμβάνονται δηλαδή υπ'όψην οι ψήφοι απο τα άκυρα, τα λευκά, η αποχή και οι ψήφοι σε κόμματα που λαμβάνουν ποσοστό ψήφων μικρότερο του  3%.
Απο την άλλη πλευρά η παρουσία περισσότερων κομμάτων στη Βουλή αυξάνει το ποσοστό που θα χρειαζόταν ενα κόμμα για να αποκτίσει αυτοδυναμία και ταυτόχρονα δυσκολεύει και τις συνεργασίες για την δημιουργία κυβέρνησης.
Με Βουλή 7-8 κομμάτων υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας των δύο πρώτων κομμάτων και η δημιουργία κυβέρνησης με 151-152 βουλευτές.
Με Βουλή 9 κομμάτων αυτό είναι σχεδόν αδύνατο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...