Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Καύσωνας εκτός και εντός κυβερνητικών γραφείων.



Η πιο καυτή μέρα του καλοκαιριού από πάσης απόψεως ήταν η χθεσινή, καθώς το θερμόμετρο ανέβηκε και σε κυβερνητικό επίπεδο, με το οικονομικό επιτελείο να συζητά με τους επικεφαλής κρίσιμων υπουργείων τρόπους περικοπής δαπανών ύψους 11,7 δις ευρώ για την διετία 2013-2014.

Το πακέτο θα υποβληθεί στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ. κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, οι οποίοι καλούνται να δώσουν την έγκρισή τους και ενδεχομένως να δηλώσουν τις ενστάσεις τους.

Το (καυτό) κλίμα στις συναντήσεις του κ. Στουρνάρα περιγράφεται ευκρινώς από δήλωση ανώτερου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον οποίο, «η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές».

Όταν μάλιστα ρωτήθηκε αν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκίνησε τον κύκλο των συναντήσεών του με τους υπουργούς, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, και Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενώ μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, στέλεχος της κυβέρνησης δήλωσε πως «όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δις ευρώ ετησίως.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως με την χθεσινή του έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές, το ΔΝΤ αναγνωρίζει πως έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις και τους υπολογισμούς του.
Όπως προκύπτει, έπεσε έξω στις περί ανάπτυξης προβλέψεις του για την Ισπανία, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στη Γαλλία το 2012 και το 2013, αποφεύγοντας και το παραμικρό σχόλιο για τους λόγους αυτής της αναθεώρησης και μιλώντας γενικόλογα για τα προβλήματα της ευρωζώνης, τις πιέσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές και την υπερχρέωση των χωρών.
Ανάλογη προς τα κάτω αναθεώρηση κάνει και για την Βρετανία, ενώ αισιόδοξο εμφανίζεται το ΔΝΤ μόνο για την Γερμανία, αναθεωρώντας προς τα πάνω την ανάπτυξη για φέτος.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, το Ταμείο μιλά για «αυξανόμενη πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα" στην Ελλάδα και διερωτάται… μέχρι πότε οι Ευρωπαίοι εταίροι Ελλάδας και Ισπανίας θα παρέχουν βοήθεια στις δύο κλυδωνιζόμενες χώρες.
Ακριβώς λόγω αυτής της «ανησυχίας», το ΔΝΤ μείωσε κατά 0,2% την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης το 2013, περιορίζοντάς την στο 0,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...