Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Μπρα ντε φερ Στουρνάρα με Βενιζέλο-Κουβέλη και διαιτητή τον Σαμαρά

Μεταξύ δύο στρατοπέδων φαίνεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε σχέση με τη στάση που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση ως προς το επίμαχο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι κύριοι Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης που τονίζουν ότι ένα πακέτο μέτρων τόσων δισεκατομμυρίων μεσούσης της ύφεσης θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, «κλείνοντας το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, οι δύο αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση προτάσσουν το αίτημα για επιμήκυνση, προκειμένου τα επίμαχα μέτρα να ληφθούν σε ορίζοντα τετραετίας και όχι διετίας, προκαλώντας όσο το δυνατόν μικρότερες κοινωνικές επιπτώσεις.
Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκεται ο Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος μένει πιστός στο δόγμα ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να δείξει έμπρακτα τη βούλησή της να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους μας και ζητά την άμεση λήψη μέτρων που θα αναστρέψουν το κακό κλίμα που έχει διαμορφωθεί απέναντι στη χώρα μας, προκειμένου να διεκδικήσει αργότερα την επιμήκυνση του προγράμματος.
Τελεσίγραφο δέκα ημερών δίνει η Τρόικα
Την ίδια ώρα η Τρόικα δίνει χρονικό περιθώριο δέκα ημερών το πολύ στην κυβερνητική πλειοψηφία χαρακτηρίζοντας μη ρεαλιστικές τις προτάσεις των κυβερνητικών εταίρων ενώ κατηγορεί ειδικά τον κ. Βενιζέλο για επικοινωνιακά παιχνίδια εκτός πραγματικότητας.
Προς το παρόν το κλιμάκιο τηρεί στάση αναμονής, παρατείνοντας μάλιστα τον χρόνο παραμονής στην Αθήνα. Κι αυτό ίσως γιατί πλέον και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι αυτές τις ημέρες διακυβεύεται όχι μόνο η κυβερνητική συνοχή αλλά και το «ελληνικό ζήτημα» στο σύνολό του.
Χωρίς συμφωνία η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών
Άκαρπη απέβη επί της ουσίας και η δεύτερη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από δύο ώρες χωρίς να καταφέρουν να καταλήξουν στα εξαιρετικα επώδυνα μέτρα που εισηγειται το οικονομικό επιτελείο για να συγκεντρωθούν τα 11,7 δις που απαιτούνται.
Ο πρωθυπουργός και οι δύο πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, παρέπεμψαν σε νέα συνεδρίαση τους το «πικρό ποτήριον» των μέτρων, επιδιώκοντας να κερδίσουν λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, οπότε και η Τρόικα θα κάνει την τελική της έκθεση.
Ωστόσο συζήτησαν επί των στρατηγικών θεμάτων, στα οποία συμφώνησαν. Στόχος είναι να ζητηθεί «στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο» η επιθυμητή «επιμήκυνση» του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, μέχρι το τέλος του 2016. Στο διάστημα αυτό ευελπιστούν ότι πρόκειται να έχουν λειτουργήσει τα άλλα μέτρα – ύψους 5-6 δις ευρώ, οι αναπτυξιακές «ενέσεις» από το ΕΣΠΑ και άλλα προγράμματα, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές (αναμόρφωση δημοσίου, αποκρατικοποιήσεις) ώστε να ανασχεθεί η ύφεση και αυτό να συνεισφέρει στο κλείσιμο της μαύρης τρύπας, χωρίς να υπάρξουν τόσο μεγάλες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Και σε κάθε περίπτωση, αυτά τα σκληρά και επώδυνα μέτρα να διαχυθούν σε βάθος τετραετίας και όχι διετίας, ώστε να περάσουν όσο το δυνατόν πιο ήπια στην κοινωνία. «Επί της ουσίας πρόκειται για ένα μπρα-ντε-φερ με την ΕΕ» εξηγούσε συνεργάτης ενός πολιτικού αρχηγού για να προσθέσει: «Μην γελιόμαστε, ισοδύναμα δεν υπάρχουν. Εμείς τι λέμε ουσιαστικά; Δώστε μας την επιμήκυνση αφενός για να είναι εφικτό το πρόγραμμα, αφετέρου για να πειστούμε ότι θέλετε να μείνουμε εντός ευρώ. Αν μας την δώσουν, θα είναι ένα σαφές δείγμα. Αν όχι…» έλεγε με νόημα η ίδια πηγή.
Στη σύσκεψη κράτησαν κοινή στάση οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης οι οποίοι είχαν το πρωί της Κυριακής κατ’ ιδίαν συνάντηση και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησαν στην «γραμμή» που είχε χαράξει από το Σάββατο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: Να υιοθετηθούν άμεσα τα μισά μέτρα -ύψους 6 δις ευρώ – στα οποία δεν θα περιλαμβάνονται περικοπές σε μισθούς-συντάξεις, αλλά διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις. Τα υπόλοιπα 5,5 δις περίπου να έρθουν περί τα τέλη Σεπτέμβρη και στο ενδιάμεσο διάστημα να γίνει διαπραγμάτευση για την χορήγηση της επιμήκυνσης.
Η ανάλυση των μέτρων έγινε κωδικό προς κωδικό, σε προετοιμαστικού χαρακτήρα σύσκεψη που προηγήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Στον δημόσιο λόγο τους πάντως, αμέσως μετά την σύσκεψη, οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης επέμειναν στην «γραμμή» μιας προεκλογικής ρητορείας.
«Κακώς μιλάτε για μέτρα» είπε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγώντας: «Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι έχουμε δυστυχώς πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Η κοινωνία δεν μπορεί να σηκώσει άλλα βάρη», δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτης Κουβέλης, τονίζοντας πως η διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί και οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν και νέα συνάντηση. «Δεν συζητήσαμε ούτε για περικοπές, ούτε για τη λήψη μέτρων, αλλά συμφώνησαμε απόλυτα για τον στρατηγικό σχεδιασμό της επίλυσης των προβλημάτων» υποστήριξε ο κ. Κουβέλης.
Πιο διπλωματικός ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας: «Συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να βρεθούν 11,5 δις. από τις περικοπές δαπανών. Όλοι συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε δύο ακόμη χρόνια και ότι ο δρόμος είναι ανηφορικός και δύσκολος» είπε για να προσθέσει: «Προσπαθούμε να βρούμε το άριστο μείγμα από τα 11,5 δισ. Μόλις το βρούμε θα ανακοινωθούν τα μέτρα. Η τρόικα θα μείνει όσο χρειαστεί».
Πηγή:olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...