Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν για τη φορολογία στα ακίνητα

Στις 50.000 ευρώ «κλειδώνει», εκτός απροόπτου, το αφορολόγητο όριο για το νέο ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί στα ακίνητα και ο οποίος θα αντικαταστήσει το τέλος που καταβάλλεται μέσω της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα και το ΦΑΠ.
Ωστόσο, το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής που θα αποσταλεί εντός της επόμενης εβδομάδας στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου αυτοί να λάβουν τις τελικές αποφάσεις, περιλαμβάνει τρία σενάρια όσον αφορά και στο αφορολόγητο όριο, αλλά κυρίως τις κλίμακες, με βάση τα οποία η απόδοση του νέου φόρου μπορεί να κυμανθεί από 700 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι με βάση το σχέδιο για αφορολόγητο 50.000 ευρώ, ένας στους δύο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσει το νέο φόρο, ενώ θα αυξηθεί και η ελάφρυνση για όσους έχουν παιδιά εφόσον υιοθετηθεί και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ να υπάρξει αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες με παιδιά.
Επισημαίνεται ότι το 50% των ιδιοκτητών έχει ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 50.000 ευρώ, ενώ το 75% των ιδιοκτητών έχει στην κατοχή του ακίνητα αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
Νομικά πρόσωπα
Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι για τα νομικά πρόσωπα προτείνεται η φορολόγηση των ακινήτων όχι μόνο με τρεις συντελεστές που ισχύουν σήμερα (0,1%, 0,3% και 0,6%), άλλα με 10 συντελεστές ανάλογα με χρήση ακίνητου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανικά ακίνητα κ.λπ.), προκειμένου να καταστεί ήπια η φορολόγηση των επιχειρήσεων ώστε να μην αντιμετωπίσουν νέα προβλήματα ρευστότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις θέσεις απασχόλησης.
Δεδομένο εξάλλου πρέπει να θεωρείται ότι ο νέος ενιαίος φόρος θα επιβληθεί και στα εκτός σχεδίου ακίνητα, αλλά και στα αγροτεμάχια, όμως για τις μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Αττική) θα ισχύσουν ειδικοί συντελεστές απομείωσης των αντικειμενικών τιμών.
Ετήσια έσοδα 2 δισ.
Υπό την προεδρία του αρμόδιου υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη, η χθεσινή τελευταία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών για τα ακίνητα.
Επισημαίνεται ότι από τις συνολικές ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων το οικονομικό επιτελείο προσδοκά έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, όμως ειδικά για το 2013 ο «λογαριασμός» θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστεί το 1,2 δισ. ευρώ που θα προέλθει από το τέλος που ήδη έχει επιβληθεί και εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και ότι 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ αναμένεται από τα εκκαθαριστικά του ΦΠΑ του 2010 και του 2011.
Πάντως πρέπει να υπογραμμιστεί ότι οι αντικειμενικές αξίες των ακίνητων, παρά τη σχετική δέσμευση που έχει αναληφθεί και μέσω του Μνημονίου III, δεν πρόκειται να αυξηθούν, όμως το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στην επέκταση των αντικειμενικών τιμών σε όλη τη χώρα.
Αλλες επιβαρύνσεις
Εκτός από το νέο φόρο στα ακίνητα, το πόρισμα των στελεχών του υπουργείου, που αναμένει το «πράσινο φως» της κυβέρνησης, προβλέπει ακόμη τα εξής:
* Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.
* Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ακόμη και κατά 50%. Υπενθυμίζεται ότι τα συγκεκριμένα όρια σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.
* Μείωση, κατά 33%, του αφορολογήτου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%.
* Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με το ισχύον καθεστώς ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8% - 10%, καθώς μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης στη χώρα μας είναι 8% και 10%, όταν στην Αυστρία ο φόρος μεταβίβασης είναι 3,5%, στην Πορτογαλία 1% - 6%, στην Ιρλανδία 1% - 2% και στη Νορβηγία και στη Βουλγαρία 2,5%.
* Αυτοτελή φορολόγηση των ενοικίων με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ, 30% για τα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για το τμήμα των εισοδημάτων που υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ.
* Επαναφορά του φόρου υπεραξίας κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.
Επικρατέστερο σενάριο
Το επικρατέστερο πάντως σενάριο με βάση και τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετείχαν στη σύσκεψη στο υπ. Οικονομικών προβλέπει ότι τελικά το αφορολόγητο όριο θα διαμορφωθεί στις 50.000 ευρώ και ότι η κλίμακα θα έχει από 6 έως 8 συντελεστές που θα κυμαίνονται από 0,05% έως και 2% - 2,5%. Τα άλλα δύο σενάρια προβλέπουν να μη θεσπιστεί αφορολόγητο και ο φόρος να επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα αντικειμενικής αξίας του ακινήτου ή το ύψος του αφορολογήτου να ανέλθει στις 100.000 ευρώ.
Επαναφορά του «πόθεν έσχες» από 1/1/2013
Στο «πακέτο» θα πρέπει να προστεθεί φυσικά και η επαναφορά του «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013, αφού το οικονομικό επιτελείο, αξιοποιώντας στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών, διαπίστωσε ότι η αναστολή του δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα έσοδα και δεν έχει συμβάλει στην τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, αφού η κτηματαγορά παραμένει «παγωμένη».
Υπενθυμίζεται ότι η αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά ή ανέγερση ακινήτων είχε θεσπιστεί το 2010, για τρία χρόνια, δηλαδή να εφαρμοστεί μέχρι και το Δεκέμβριο του 2013 ώστε να επανέλθει από τις αρχές του 2014.
Ετσι, από τις αρχές του επόμενου έτους, κάθε δαπάνη για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας θα θεωρείται τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνονται.
Σημειώνεται ότι στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού αναφέρεται ότι τα έσοδα από φόρους στην περιουσία το 2012 αναμένονται αυξημένα κατά 134,6% συγκριτικά με τα έσοδα του 2011, λόγω της επιβολής του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ), ενώ αύξηση κατά 9,9% εμφανίζουν οι εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών ΠΟΕ , λόγω εντατικοποίησης των σχετικών ελέγχων. Επίσης και όσον αφορά στην επόμενη διαχειριστική περίοδο, τα έσοδα από φόρους στην περιουσία προβλέπεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται και θα διαμορφωθούν σε 3.176 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15,5% έναντι του 2012, λόγω κυρίως της είσπραξης μέρους του ΕΕΤΗΔΕ 2012 στο έτος 2013 και της είσπραξης του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) το 2013.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - gkouros@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...