Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

PLATTS: οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ βάζουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ηλεκτροδότησης στην Ευρώπη

http://www.platts.com/news-feature/2014/electricpower/eu-electricity-capacity-mechanisms/index?wt.mc_id=electricpowernatgascoal_022014&wt.tsrc=http://eloqua?w=400&h=206Πριν λίγες μέρες, στην ανάρτησηThe Economist: πώς να βάλετε πολλές ΑΠΕ και να γεμίσετε προβλήματα το ηλεκτρικό σας σύστημα” έγραψα ότι “Ουσιαστικά έχει διαταραχθεί το εγνωσμένης σταθερότητας υφιστάμενο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής κι έχει αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα, η ευστάθεια του οποίου μέλει να αποδειχθεί στην πράξη. Αν το νέο σύστημα αποδειχθεί στην πράξη μη ευσταθές, οι συνέπειες θα είναι τραγικές για όλους όσους ακολούθησαν τη Γερμανία στο φρενήρη ρυθμό εισαγωγής των ΑΠΕ.” 
Κάτι παρόμοιο λέει τώρα κι ο PLATTS στο διαφημιστικό banner για την 5η Ετήσια Σύνοδο για την Ενέργεια, που οργανώνει τον Απρίλιο στο Βερολίνο:
At a time when the stability of Europe’s power generation is at risk from the market structure disruption caused by renewable energy subsidies” ή “Στην εποχή που η ευστάθεια της ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο από τη διάσπαση της δομής της αγοράς, που προκάλεσαν οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ“.
Και δεν είναι μόνο ο PLATTS που το λέει, είναι πολλοί …πλέον στην Ευρώπη κι όλοι είναι απ’ αυτούς που ξέρουν καλά το αντικείμενο:
Ο διευθυντής στρατηγικής της Σουηδικής Vattenfal είπε ότι “σε ένα σύστημα με ανανεώσιμες θα υπάρχει έλλειμμα ισχύος. Η στοχαστικότητα της παραγωγής των ΑΠΕ χρειάζεται εφεδρεία με αποθήκευση ή φυσικό αέριο ή σύστημα άμεσης απόκρισης και το κόστος του συστήματος θα εξαρτάται από το κόστος της εφεδρείας“.
Intermittent renewables output can be backed up by any or a mix of storage, gas-fired power and demand response, and the cost of the system will depend on the cost of that back up, Regnell said“. Αν λοιπόν χρειαζόμαστε εφεδρείες που κοστίζουν, μόλις έχει πάει περίπατο ο “δωρεάν ήλιος” κι ο “δωρεάν αέρας”! Μα δεν τα είπαμε αυτά από την πρώτη-πρώτη ανάρτηση;
Ο επικεφαλής της Γερμανικής RWE είπε ότι “βιώνουμε τη χειρότερη δομική κρίση -του ενεργειακού εφοδιασμού- στην ιστορία“.
Στη Βρετανία άρχισαν να ανησυχούν για το πολύ χαμηλό επίπεδο εφεδρείας και την ευστάθεια του συστήματος και να θυμούνται τις μεγάλες διακοπές ρεύματος της δεκαετίας του 1970, όταν η σύγκρουση της Θάτσερ με τους ανθρακωρύχους συγκλόνιζε όλη την Ευρώπη.
Ο Dieter Helm, καθηγητής ενεργειακής πολιτικής στην Οξφόρδη, είπε ότι επί 20 χρόνια βίωναν μια ουτοπία ενεργειακής ασφάλειας κι ουσιαστικά κάθονται πάνω στις υποδομές της δεκαετίας του 1970! Μα καλά, δεν έχει βάλει ατελείωτες ανεμογεννήτριες η Βρετανία; Δεν είναι παγκόσμιος ηγέτης στα -πανάκριβα- υπεράκτια αιολικά; 
Την ώρα που στην Ελλάδα η κυβέρνηση εξαγγέλλει την κατάργηση των ΑΔΙ, ο διευθυντής υποδομών και εμπορίας της Statkraft Markets, Γερμανικής θυγατρικής της Νορβηγικής Statkraft, θεωρεί ότι “σε χώρες με πολλές ΑΠΕ, όπως η Γερμανία, οι μηχανισμοί αμοιβής ισχύος θα είναι αναπόφευκτοι”.
Η Ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού έχει γίνει ένας “όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος”. Κάθε χώρα έχει τη δική της πολιτική, επειδή ασφαλώς έχει το δικό της ενεργειακό μίγμα, τη δική της βιομηχανία και τα δικά της συμφέροντα. Ό,τι είναι καλό για τη μια χώρα, δεν είναι για την άλλη. Κάτι σαν την ισοτιμία του ευρώ τελικά … 

 http://greeklignite.blogspot.gr/2014/02/platts.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...