Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Σεισμός 7,1 ρίχτερ στις Νότιες Νήσους Σάντουιτς, βρετανική κτήση στο Νότιo Ατλαντικό

Σεισμός μεγέθους 7,1 βαθμών σημειώθηκε περίπου 160 χιλιόμετρα βόρεια - βορειοδυτικά του νησιού Βισοκόι στις Νότιες Νήσους Σάντουιτς, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).
Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν περίπου 14 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τη wikipedia, η Νότιος Γεωργία και οι Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι είναι ένα Βρετανικό Υπερπόντιο Έδαφος στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Είναι μια απομακρυσμένη και αφιλόξενη συστάδα νησιών, που αποτελούνται από την Νότιο Γεωργία - που έχει μήκος περίπου 170 χμ και πλάτος 29 χμ και είναι μακράν το μεγαλύτερο νησί της περιοχής - και μια συστάδα μικρότερων νησιών που είναι γνωστή ως οι Νήσοι Νότιοι Σάντουιτς.

Δεν υπάρχει ιθαγενής πληθυσμός σε κανένα από τα νησιά, και οι μόνοι κάτοικοι επί του παρόντος είναι ο Βρετανός Κυβερνητικός Αξιωματούχος, ο Βοηθός ταχυδρομικός διευθυντής, επιστήμονες, και προσωπικό υποστήριξης του Βρετανικού Παρατηρητηρίου Ανταρκτικής που διατηρεί επιστημονικές βάσεις στην Νήσο Πουλιού (Νήσος Μπερντ) και στην πρωτεύουσα, το Σημείο Βασιλιά Εδουάρδου, καθώς και προσωπικό στο μουσείο στο κοντινό Γκρυτβίκεν.
Η Βρετανική διεκδίκηση κυριαρχίας στην Νότιο Γεωργία χρονολογείται από το 1775, και στις Νότιους Σάντουιτς Νήσους από το 1908. Το έδαφος «Νότιος Γεωργία και Νότιοι Σάντουιτς Νήσοι» σχηματίστηκε το 1985, πρωτύτερα διοικείτο ως τμήμα των Εξαρτημένων Εδαφών των Νήσων Φώκλαντ.

Η Αργεντινή διεκδίκησε την Νότιο Γεωργία το 1927, και τις Νοτίους Σάντουιτς Νήσους το 1938. Η Αργεντινή διατηρούσε έναν σταθμό του πολεμικού ναυτικού, τον Κορμπέτα Ουρουγουάη, στο Λιμάνι Φαραντέυ στην Νήσο Θούλη των Νότιων Σάντουιτς Νήσων από το 1976 έως το 1982 όταν και τον έκλεισε το Βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό.
Η διεκδίκηση της Αργεντινής επί της Νοτίου Γεωργίας συνεισέφερε στον Πόλεμο των Φώκλαντ του 1982, κατά τον οποίο οι δυνάμεις της Αργεντινής κατέλαβαν για λίγο το νησί, και το θέμα της κυριαρχίας στα νησιά παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...