Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα για όσα κορόϊδα τις βάζουν. Αλλά μερικά “κορόϊδα” είναι πολύ πιο πονηρά από τα ηλίθια θύματά τους

Όταν ξεκίνησα να γράφω το 2010, έψαχνα για αναλύσεις και μελέτες που να δείχνουν το κόστος του ρεύματος. Τώρα δεν χρειάζονται αναλύσεις και μελέτες. Υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία.  Και επειδή πάντα υπάρχουν στόκοι που θα πουν “ααα…
αυτό δεν είναι κόστος είναι .,..φόρος” υπάρχουν και στοιχεία και για αυτό.  Μην τα ψάχνετε, οι ΑΠΕ είναι και πανάκριβες και πεταμένα λεφτά. Είναι, καθ’ εαυτές, …φόρος. Το ερώτημα είναι “υπέρ τίνος”. Το παραπάνω γράφημα λέει υπέρ τίνος:  Υπέρ .. χωρών που είναι πυρηνικές, και υπέρ χωρών που εξάγουν ΑΠΕ.
Το άρθρο λέει τα εξής (μεταφράζω):
Οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεγάλο εύρος στις τιμές και τους φόρους για το ρεύμα. Το γράφημα είναι λίγο δύσκολο επειδή ξεχωρίζει τα κόστη σε δύο στοιχεία, τα κόστη παραγωγής (κυρίως καύσιμα) και τους φόρους.  Έτσι, ενώ η Δανία έχει τιμές κοντά στον μέσο όρο (ηλεκτροδοτείται από κάρβουνο, λιγνίτη και μαζούτ), οι καταναλωτές πληρώνουν θεόρατους φόρους κυρίως για να στηρίζουν τα αιολικά τους.  Το συνολικό κόστος είναι κατά μήκος της νοητής γραμμής 45 μοιρών (που δεν φαίνεται).
Η Δανία και η Κύπρος πληρώνουν περίπου την ίδια τιμή για ρεύμα (οι Κύπριοι πληρώνουν κάτι λιγότερο)  .  Οι Δανοί επιδοτούν τα αιολικά τους, αλλά η Κύπρος, όντας νησί, αναγκάζεται να εισάγει τα καύσιμά της.  Η Μάλτα και η Ιρλανδία και αυτές έχουν υψηλά κόστη για εισαγωγές, αλλά έχουν τιμές κοντά στον μέσο όρο επειδή δεν επιδοτούν. Οι Ιταλοί και οι Γερμανοί έχουν άρει την ανιούσα με υψηλούς φόρους επειδή έκλεισαν τα πυρηνικά τους και έβαλαν ΑΠΕ (αλλά θυμίζω ότι η Γερμανία δεν υποκατέστησε πυρηνικά με ΑΠΕ, αλλά με φθηνό λιγνίτη και με φθηνό εισαγόμενο κάρβουνο – οι ΑΠΕ απλά αύξησαν τον …φόρο).  Για κάποιο περίεργο λόγο, με τα στοιχεία μπροστά στα μάτια τους, η Ευρωπαϊκή γραφειοκρατεία στις Βρυξέλλες, επιβάλει στις Ευρωπαϊκές χώρες να κλείνουν πυρηνικά και να πάνε σε καθεστώς υψηλών φόρων και επιδοτήσεων με ΑΠΕ.  Η Λιθουανία είχε το 70% της ηλεκτροδότησής της από ένα πυρηνικό αλλά χρειάστηκε να το κλείσει για να μπει στην ΕΕ το 2009.

Το γράφημα δίπλα (μεγαλώνει με κλικ) είναι από την Eurostat… Τα έχω ξαναπεί… Το RealClearEnergy τα λέει σαφέστατα.
Υπάρχουν δύο παρατηρήσεις
Την μία την άφησα ήδη σε σχόλιο στο RealClearEnergy:  Ο λόγος που οι Δανοί πληρώνουν πολλούς φόρους, δεν είναι αναγκαστικά ή μόνο τα πολλά αιολικά καθ’ εαυτά.  Στο κάτω κάτω, ακόμα κι αν ήταν ακριβή η αιολική ταρίφα, θα την εισέπρατταν οι ίδιοι, είτε μέσω τζίρων της (Δανέζικης) Vestas, είτε μέσω επιστροφής φόρων στον …εαυτό τους.  Αυτό που πληρώνουν οι Δανοί είναι την διαφορά μεταξύ απόρριψης τυχαίου και μεταβλητού αιολικού ρεύματος στις γειτονικές Γερμανία και Νορβηγία (όπου χάνεται στο πολύ μεγαλύτερο Γερμανικό δίκτυο ή αντλεί νερό στο πλεονάζον υδροηλεκτρικό δυναμικό της Νορβηγίας) και επαναγοράς ρεύματος σε σχετικά ακριβή τιμή, όταν δεν τους φτάνει η συμβατική τους παραγωγή, από την πυρηνική Σουηδία ή την Γερμανία.  Πουλάνε (απορρίπτουν) φτηνά, αγοράζουν σε αγοραία τιμή, προφανώς ακριβότερα.  Πληρώνουν τα αιολικά τους πανάκριβα, και θα τα πλήρωναν ακόμα κι αν η ταρίφα ήταν …μηδενική.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι πιο πολύπλοκη και είναι η εξήγηση του παραδόξου (και δεν ξέρω εάν θα την αφήσω σε σχόλιο). Παίζουν 2-3 πράγματα ταυτόχρονα με τον παραλογισμό που επισημαίνει το RealClearEnergy. (Α) Επιβάλλοντας κλείσιμο πυρηνικών, σε μικρότερες φτωχότερες χώρες, η “Ευρώπη” (λέγε με “Γαλλία”) κρατάει το συγκριτικό πλεονέκτημα για τους Γάλλους (και λιγότερο τους Σουηδούς και Φινλανδούς) που έχουν φτηνό πυρηνικό ρεύμα. Κάτι σαν να μας απαγορεύουν να έχουμε αμπέλια για να αγοράζουμε το κρασί τους.  Η Δανία υφίσταται τον μαζοχισμό για να εξάγει αιολικά. Η Vestas είναι από τις βασικές τους εξαγωγές (μαζί με την Δανέζικη φέτα και τις πριγκίπισσες χωρίς πολλή προίκα).  Η Γερμανία είναι πιο πολύπλοκο θέατρο:  (Β) Παριστάνει την Πράσινη. Πληρώνουν οι καταναλωτές της, απαλλάσσεται (μέχρι τώρα) η ενεργοβόρος βιομηχανία της, εξάγει απίθανη ποσότητα Πράσινης σαβούρας σε θύματα (με το αζημίωτο), και (Γ) επιβάλει καταστολή ζήτησης και ύφεση στα ίδια θύματα (που νομίζουν ότι θα έχουν και …φθηνό ρεύμα) με πρόσθετο όφελος (1) την εξοικονόμηση του κοινού νομίσματος για εισαγωγές καυσίμων και (2) ουσιαστικά φτηνότερα καύσιμα για τους ίδιους. Και σκληρό το νόμισμα και φθηνότερες οι εισαγωγές ενέργειας.   Ακούγεται σατανικό, αλλά είναι πανέξυπνο (για αυτούς — εμείς είμαστε με τα ηλίθια θύματα).
Αυτά τα χαριτωμένα. Βρείτε τώρα ποιά λέξη αρμόζει στον Μανιάτη και ποιά στους Κοπελοζουπεριστέρηδες…

http://ift.tt/1bx7cLS

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...