Παράλληλα είπε στους Times ότι πάντα το Βρετανικό Μουσείου ήταν έτοιμο για συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αλλά η Αθήνα δεν αναγνώριζε τους Βρετανούς ως τους νόμιμους ιδιοκτήτες. «Έτσι οι συζητήσεις είναι δύσκολες» τόνισε ο Νιλ Μακ Γρέγκορ. Το θέμα έχει ανοίξει για τα καλά στη Βρετανία, ιδιαίτερα μετά την δημοσιότητα που πήραν οι ελληνικές θέσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων με την επίσκεψη της Αμαλ Κλούνεϊ στην Αθήνα. Για παράδειγμα όλο και περισσότεροι Βρετανοί από τον χώρο της διανόησης ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στους Έλληνες.
Ο αρθρογράφος Τζόναθαν Τζόουνς προ ημερών σε κείμενο του στην εφημερίδα Guardian ανέφερε ότι είναι ντροπή για την τέχνη σε ολόκληρο τον κόσμο η άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα λάφυρα, που ήρθαν στα χέρια της όσο αποτελούσε αυτοκρατορία. «Τα μουσεία της Βρετανίας πρέπει να αντιμετωπίσουν μία πραγματικότητα.
Ο πολιτισμικός ιμπεριαλισμός πέθανε. Δεν μπορούν πια να κρατούν καλλιτεχνικούς θησαυρούς που αποκτήθηκαν σε αμφίβολες συνθήκες πριν από πολύ καιρό» γράφει ο αρθρογράφος. «Τελικά το μοναδικό επιχείρημα για να κρατούν τα υπό διεκδίκηση πολιτιστικά αγαθά καταλήγει στην πολύ προσβλητική σκέψη ότι η Βρετανία φυλάσσει καλύτερα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα ή τις πλάκες και τις κεφαλές του Μπενίν καλύτερα από όσο θα μπορούσαν η Ελλάδα ή η Νιγηρία. Για πόσο καιρό ακόμα τα μουσεία μας θα μπορούν να έχουν αυτή την αλαζονεία; Όχι για πολύ ακόμα. Η βρετανική αυτοκρατορία πέθανε. Το ίδιο και η εποχή των πολιτιστικών λάφυρων» κατέληξε ο Τζόναθαν Τζόουνς.
http://www.in2life.gr/news/last/newsitem/356904/prokaloyn-oi-vretanoi-gia-ta-marmara.html
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου