Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΥΝΟΥΝ ΣΕ ΜΑΣ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ

Τα λόμπι των Βρυξελλών αποτελούν το κυρίαρχο «κόμμα» της διαφθοράς στην ΕΕ. 

Ο χρηματισμός πολιτικών παραγόντων για την προώθηση επιχειρηματικών συμφερόντων δεν αποτελεί φυσικά βρετανική πρωτοτυπία. Σε όλη την Ευρώπη συχνά πυκνά αποκαλύπτονται ανάλογα σκάνδαλα. Οι Βρυξέλλες είναι ¨ο παράδεισος για τους λομπίστες» ,όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.Είναι η δεύτερη πρωτεύουσα ομάδων συμφερόντων πίσω από την Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα περισσότεροι από 20-30.000 λομπίστες περιστρέφονται γύρω από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Αποκαλούνται «ειδικοί» που «συμβουλεύουν» την Επιτροπή, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι μεσάζοντες για την προώθηση των συμφερόντων επιχειρηματικών κολοσσών.

Έκθεση της Κομισιόν αναφέρει ότι η διαφθορά εντός της ΕΕ κοστίζει στην Ευρωπαϊκή οικονομία € 120 δισεκατομμύρια ετησίως, ή 1% του ΑΕΠ, ποσοστό ελαφρώς λιγότερο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ . Ο συνολικός προϋπολογισμός των ομάδων συμφερόντων ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ και η χρηματοδότησή του πηγάζει από τον κόσμο των επιχειρήσεων. Πριν δύο χρόνια παραιτήθηκε ο αυστριακός ευρωβουλευτής Ερνστ Στράσερ καθώς συνελήφθη επ ‘αυτοφώρω να παίρνει 100.000 ευρώ το χρόνο για να προτείνει τροποποιήσεις σε κείμενα που συζητούσε το ευρωκοινοβούλιο .
Η βιομηχανία καπνού, διαθέτει επίσης μια από τις πιο ισχυρές ομάδες συμφερόντων στην ΕΕ, προκείμενου να επηρεάζει τις αποφάσεις για τα τσιγάρα και τα άλλα προϊόντα καπνού στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η βρετανική Daily Mirror. «Μόνο μία μεγάλη καπνοβιομηχανία προσέλαβε 161 λομπίστες και δαπάνησε 1,4 εκατομμύρια ευρώ για να τροποποιήσει ή να καθυστερήσει ένα τμήμα της νομοθεσίας που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2014» γράφει η Mirror και προσθέτει: «Είναι τεράστιος ο αριθμός των ομάδων ειδικών συμφερόντων που μετέχουν σε δεκάδες μυστικές συναντήσεις με τους φορείς χάραξης πολιτικής» γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει: «Οι λομπίστες στέλνουν σημαντικά δώρα για να πείσουν κάποιους ευρωβουλευτές να απαλύνουν τους πιο αυστηρούς κανονισμούς για τα προϊόντα καπνού»
Ο ΟΟΣΑ και οι μίζες

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης έχει εξετάσει τα τελευταία χρόνια 427 περιπτώσεις «δωροδοκιών» πολιτικών και ανωτέρων δημοσίων λειτουργών από ξένες επιχειρήσεις. Η έκθεση σημειώνει ότι οι περισσότερες διεθνείς δωροδοκίες προέρχονται από μεγάλες εταιρείες, και γενικά προσφέρονται με αντάλλαγμα συμβάσεις με κρατικές ή υπό κρατικό έλεγχο εταιρείες .Το 41% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, οι μίζες προσφέρθηκαν από τα ανώτερα διοικητικά στελέχη εταιρειών, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να εμπλέκεται ο ίδιος στο 12% των περιπτώσεων. Η μεγαλύτερη δωροδοκία που προσδιορίστηκε από τον ΟΟΣΑ ήταν 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια (1,1 δισεκατομμύρια ευρώ).Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν 128 καταδίκες για δωροδοκία, τις περισσότερες από κάθε χώρα. Στη δεύτερη θέση είναι η Γερμανία, με 26, ακολουθούμενη από τη Νότια Κορέα με 11, και την Ιταλία, την Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με έξι κάθε μία..

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...