Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

H απάντηση του Δημάρχου Δελφών σχετικά με την "απευθείας ανάθεση" στην ιδιοκτήτρια της εφημερίδας "Η Ώρα της Φωκίδας"

“Διαδικασίες αναθέσεων”

Σχετικά με το «θόρυβο» που έχει ξεσπάσει στα τοπικά sites και μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την «απευθείας ανάθεση» της υπηρεσίας απομαγνητοφώνησης πρακτικών των συνεδριάσεων των πολυμελών οργάνων του Δήμου, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Η λεγόμενη «απευθείας ανάθεση» προέκυψε έπειτα από μια δημόσια, οιονεί διαγωνιστική και ανταγωνιστική διαδικασία, κατά την οποία συντάχθηκε η μελέτη με τις ανάγκες του Δήμου, προσκλήθηκαν με δημόσια πρόσκληση τυχόν ενδιαφερόμενοι και κατατέθηκαν από αυτούς προσφορές επί της μελέτης σε σφραγισμένο φάκελο.

Οι προσφορές αποσφραγίστηκαν ενώπιον των ενδιαφερομένων και ασφαλώς επιλέχτηκε η πιο συμφέρουσα οικονομικά για το Δήμο Δελφών, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία και όπως ακριβώς επιτάσσει η υποχρέωσή μας για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου.

2. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες, σύνθετες και αρκετές φορές κοστοβόρες. Για το λόγο αυτόν ο νομοθέτης επιτρέπει σε μικρού ύψους συμβάσεις την «απευθείας ανάθεση». Εν προκειμένω επιλέξαμε τη διαδικασία αυτή λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού της υπηρεσίας, πλην όμως ακολουθήσαμε το διαγωνιστικό σύστημα των «κλειστών προσφορών», ώστε να μην υπάρξει κανείς αποκλεισμός και να διασφαλιστεί το όφελος του Δήμου Δελφών, όπως και έγινε.

3. Είναι δεδομένη η τεράστια υποστελέχωση του Δήμου και ιδίως σε προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων (Π.Ε., Τ.Ε. και εργατοτεχνικό προσωπικό) και είναι επίσης δεδομένο ότι μόλις δύο υπάλληλοι του Δήμου μας ασχολούνται με την ανάθεση εκατοντάδων υπηρεσιών και προμηθειών ετησίως, για τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι σύμφωνα με τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες μας.

Ο καλόπιστος παρατηρητής ωστόσο μπορεί να αναγνωρίσει ότι ήδη έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου ομαδοποιώντας προμήθειες και υπηρεσίες, όπου ήταν δυνατόν, και ακολουθώντας γι’ αυτές πλέον αποκλειστικά διαγωνιστικές διαδικασίες (λ.χ. προμήθειες υδραυλικού υλικού, ηλεκτρολογικού υλικού, ελαστικών οχημάτων, λήψη ενδείξεων υδρομετρητών, κλπ) με σημαντικές εξοικονομήσεις κόστους για το Δήμο μας. Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και νέες θεσμικές πρωτοβουλίες το προσεχές διάστημα.
 

Γραφείο Τύπου
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...