Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Φωτιές έχει ανάψει στην Κεφαλονιά η φημολογούμενη απαλλοτρίωση 316 στρεμμάτων γύρω από το αεροδρόμιο του νησιού

Συντάκτης: Δημήτρης Τερζής
Φωτιές έχει ανάψει στην Κεφαλονιά η φημολογούμενη απαλλοτρίωση 316 στρεμμάτων γύρω από το αεροδρόμιο του νησιού, ώστε να επιτευχθεί η επέκτασή του, στο πλαίσιο της λειτουργίας του απ' τη γερμανική εταιρεία Fraport.

Περιφέρεια, δήμος, φορείς και κάτοικοι αντιδρούν έντονα, καθώς η επίμαχη περιοχή περιλαμβάνει κατοικίες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και καταστήματα και υπάρχει η βεβαιότητα πως το οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο.
Αξίζει να τονιστεί πως το θέμα των απαλλοτριώσεων στα αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν περιλαμβάνεται στη σύμβαση της ελληνικής κυβέρνησης με τους Γερμανούς. Το ΤΑΙΠΕΔ αρνείται πως υπάρχει τέτοιο ζήτημα.
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήδη τοποθετήθηκε αρνητικά για το θέμα, ενώ παρόμοια απόφαση πήρε προχθές το βράδυ και το δημοτικό συμβούλιο του νησιού, εν μέσω αντεγκλήσεων και αντιδράσεων από κατοίκους της περιοχής που αναμένεται να απαλλοτριωθεί. Εντύπωση έκανε η απουσία της βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτης Θεοπεφτάτου από τη συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι της είχε σταλεί πρόσκληση να συμμετάσχει.
Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, οι όποιες απαλλοτριώσεις στα 14 αεροδρόμια πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός 24 μηνών και θα τις πληρώσει το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης υπάρχει ποινική ρήτρα που προβλέπει αποζημιώσεις τις οποίες θα κληθεί να πληρώσει επίσης το Δημόσιο στη Fraport.
Το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως δεν υπάρχει θέμα απαλλοτριώσεων και ρίχνει τις ευθύνες στον περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο: «Με τον πλέονκατηγορηματικό τρόπο το ΤΑΙΠΕΔ διαψεύδει τους ισχυρισμούς του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θ. Γαλιατσάτου, περί απαλλοτριώσεων εκτάσεων για την επέκταση του αεροδρομίου Κεφαλονιάς.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς έχει ενημερωθεί ήδη με σχετική επιστολή από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ότι στον φάκελο της μελέτης ανανέωσης ΑΕΠΟ του Αερολιμένα Κεφαλονιάς δεν περιλαμβάνεται κανένα έργο που να χρειάζεται επέκταση ή απαλλοτριώσεις σε χώρους εκτός των σημερινών ορίων του αεροδρομίου. (...) Οι όποιες περί του αντιθέτου αναφορές σε απαλλοτριώσεις εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες που θα πρέπει να αναζητηθούν από τους πολίτες της Κεφαλονιάς, οι οποίοι είναι λογικό να έχουν αναστατωθεί από τα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου και τις δηλώσεις του περιφερειάρχη».
Θέση πήρε πάντως χθες και η Fraport. Σύμφωνα με δημοσίευμα του kefalonitikanea.gr, ενημερωτικού site του νησιού, η απάντησή της ήταν ότι «δεν έχει τεθεί ζήτημα απαλλοτριώσεων».
 

Η μελέτη που άναψε φωτιές

Στις απανωτές ανακοινώσεις φτάσαμε εξαιτίας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επίμαχης περιοχής του αεροδρομίου, η οποία οφείλει να ανανεωθεί έως τα τέλη του έτους.
Στον φάκελο της ισχύουσας μελέτης υπάρχει κι ένα τοπογραφικό που είχε εκδοθεί απ' την ΥΠΑ το 2003, όταν υπήρχε μια πρόταση επέκτασης του αεροδρομίου, η οποία ωστόσο δεν προχώρησε και μπλοκαρίστηκε από κατοίκους της περιοχής.

Οπως φαίνεται, το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τοπογραφικό υπάρχει ακόμα στον φάκελο της μελέτης πυροδότησε τις αντιδράσεις, τις οποίες δεν φαίνεται να κατευνάζουν οι ανακοινώσεις απ' το ΤΑΙΠΕΔ και τη Fraport, καθώς Περιφέρεια και φορείς θεωρούν ότι δεν πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...