Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016

Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας: Προβολή ταινίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 7.30μμ
Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών
Προβολή της ταινίας «ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ» του Ζάζα Ουρουσάντζε
Υποψήφια για ΟΣΚΑΡ 2015 και ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2015
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ 
 Στα πλαίσια του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Βία και ανεκτικότητα» που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας θα προβληθεί η αντιπολεμική ταινία «ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΑ» σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας. Η προβολή θα γίνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Η ταινία μάς μεταφέρει στην εποχή του πολέμου ανάμεσα στην Αμπχαζία (που βρίσκεται στην περιοχή του Καυκάσου, στη Μαύρη Θάλασσα) και τη Γεωργία το 1991. Ο ηλικιωμένος Ίβο περιθάλπει τον μισθοφόρο Τσετσένο και τον Γεωργιανό, τους δύο εχθρούς που προσπάθησαν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλον στην αυλή του και τους υπενθυμίζει το αυτονόητο: εκεί σε μια ξεχασμένη γωνιά της φύσης τι έχουν πραγματικά να χωρίσουν δύο νέοι άνθρωποι που ήρθαν τόσο κοντά στο θάνατο;

Η ταινία ήταν υποψήφια για ΟΣΚΑΡ 2015, ΧΡΥΣΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ 2015 και πήρε βραβείο καλύτερης ταινίας στα Διεθνή Φεστιβάλ Βαρκελώνης, Μπάρι, Βαρσοβίας, Ταλίν κλπ. Έχει χαρακτηριστεί από τους κριτικούς ως «απρόσμενη έκπληξη», «επίκαιρη όσο ποτέ», «κινηματογραφικό διαμάντι που δεν πρέπει να χάσετε» κλπ. Χωρίς μεγαλοστομίες, διδακτισμό και υπεραπλουστεύσεις, θέτει, πέρα από τα προφανή ανθρωπιστικά και αντιπολεμικά, και άλλα πιο βαθιά ερωτήματα σε σχέση με την έννοια της πατρίδας (είναι το χώμα ή το αίμα;), του δικαίου, της πίστης, της απώλειας.
 

Το trailer της ταινίας www.youtube.com/watch?v=-3abEeHalEQ
 

Συνέντευξη του Γεωργιανού σκηνοθέτη ΖΑΖΑ ΟΥΡΟΥΣΑΝΤΖΕ στον Γ. Αντίοχο (ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ) – Αποσπάσματα

….. «Με φόντο την ανοιχτή υπόθεση της Αμπχαζίας θέλησα να σκηνοθετήσω ένα αντιπολεμικό φιλμ βασισμένο σε αρχετυπικές ανθρώπινες αξίες, όπως η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη. Δηλαδή πώς να παραμένεις άνθρωπος σε πολύ δύσκολες καταστάσεις και συγκυρίες. Ελπίδα υπάρχει ακόμη και στα πεδία των μαχών.»

… «Το κοινό υποδέχθηκε πολύ θερμά την ταινία μου σε όλο τον κόσμο. Αυτό δείχνει ότι το μήνυμα της ταινίας για αποδοχή και συνύπαρξη είναι παγκόσμιο και βρίσκει ανταπόκριση στο κοινό σε όλο τον κόσμο».

… «Ο Τσετσένος χαρακτήρας ήταν πιο σημαντικός για μένα γιατί με ενδιέφερε να δείξω τη μεταμόρφωσή του από μισθοφόρο σε πρόσωπο που θα είχε την ικανότητα να δείξει συμπόνια για τον εχθρό του».

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του σκηνοθέτη: http://www.athinorama.gr/cinema/article/zaza_ourousantze_elpida_uparxei_akomi_kai_sta_pedia_ton_maxon_-2507142.html


 
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...