Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

: "Ανακινεί το θέμα των επανορθώσεων για τα μαρτυρικά χωριά μας ο Δήμος Δελφών"

Ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της ανακίνησης του θέματος των κατοχικών επανορθώσεων προς τα μαρτυρικά χωριά και του Δήμου Δελφών πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 6 Νοεμβρίου σε συνάντηση που διενεργήθηκε στο Κοινοτικό κατάστημα της Τ.Κ. Προσηλίου στη Βίνιανη.
Το παρών έδωσαν ο Δήμαρχος Δελφών Θαν. Παναγιωτόπουλος, οι τοπικοί αντιδήμαρχοι στις περιοχές ευθύνης των οποίων υπάρχουν τα εφτά μαρτυρικά χωριά του δήμου μας, Α. Αγγελόπουλος, Ν. Μολιώτης, Θ. Τσονάκας και Μ. Ανδρεοπούλου, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Μπουλούτας οι πρόεδροι των Τ.Κ. Μαυρολιθαρίου, Αγ. Ευθυμίας και Προσηλίου Χρ. Χαλέτσος, Α. Σολτάτος και Αφρ. Παπαδήμα αντίστοιχα, ο Αντιπρόεδρος της Τ.Κ. Βουνιχώρας Γ. Καϊμάρας, καθώς και συνδημότες μας που κατά το παρελθόν έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα.
Προλογίζοντας ο Δήμαρχος Δελφών σημείωσε τους συμβολικούς λόγους που επελέγη το Προσήλιο ως τόπος της συνάντησης, καθώς αποτελεί το πρώτο χωριό στην περιοχή αλλά και τη Στερεά Ελλάδα που καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής και στη συνέχεια περιέγραψε το ιστορικό και νομικό πλαίσιο που διέπει ως τώρα το όλο ζήτημα σε επίπεδο επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία έχει ξεκινήσει από το 1995 με τη δικαίωση από τον Άρειο Πάγο του Διστόμου κι έκτοτε έχει συσταθεί το Δίκτυο μαρτυρικών πόλεων και χωριών σε πανελλήνιο επίπεδο, καθώς και διακομματική επιτροπή στη Βουλή, όπου ο Δήμος Δελφών έχει τοποθετηθεί μέσω του Δ. Μπουλούτα, ενώ ως σημαντική εξέλιξη χαρακτηρίζεται η πρόσφατη αναγγελία στο Κομμένο Άρτας από τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλ. Τσίπρα για τη διεκδίκηση των κατοχικών επανορθώσεων.
Παράλληλα, ο Θαν. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε και τα τρία επίπεδα διεκδίκησης της χώρας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Πρώτον αποζημιώσεις για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, δεύτερο το κατοχικό δάνειο και τέλος αποζημιώσεις για τα μνημεία και τα αντικείμενα τέχνης που καταστράφηκαν ή αφαιρέθηκαν από τη χώρα την επίμαχη περίοδο. Eπίσης, ανέφερε ότι έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με το ΤΕΙ Αθηνών η σύσταση ενός άτυπου εσωτερικού δικτύου μαρτυρικών χωριών στο Δήμο Δελφών, στο οποίο θα ενταχθούν και τα έξι μαρτυρικά χωριά του δήμου μαζί με το υπό ανακήρυξη Μαυρολιθάρι (Προσήλιο, Αγία Ευθυμία, Βουνιχώρα, Λιλαία, Επτάλοφος και Καλοσκοπή) και στα οποία σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί κι από ένα μικρό μουσείο για τη θυσία του κάθε χωριού και την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης στο δήμο.
Στο πλαίσιο αυτό συστάθηκε Επιτροπή με επικεφαλής τον Αντιδήμαρχο Γαλαξιδίου Θαν. Τσονάκα, η οποία θα έχει ως αποστολή αρχικά την καταγραφή υλικού και άυλου τεκμηριωτικού κεφαλαίου και την ψηφιοποίησή του και με καταληκτικό στόχο να μετεξελιχθεί σε συντονιστικό όργανο με μέλη αυτοδιοικητικούς και στελέχη πολιτιστικών συλλόγων, καθώς η Εθνική Αντίσταση και το ζήτημα των μαρτυρικών χωριών στη χώρα συνδέονται άρρηκτα.
Επόμενη σχετική πρωτοβουλία είναι το πέρασμα στη μελετητική φάση για το μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης, το οποίο ξεκινώντας από τις Καρούτες θα διέρχεται από τον ορεινό όγκο του Δήμου Δελφών για να καταλήξει στο Γοργοπόταμο και στο οποίο θα εμπλέκονται οι δήμοι Δωίδας, Δελφών και Λαμιέων.
Από τους παρισταμένους τονίσθηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη ευαισθητοποίησης
και κινητοποίησης των δημοτών, καθώς πρόκειται για μια μακροχρόνια διεκδίκηση, καθώς και η σημασία της διάρκειας και της συνέπειας στο εγχείρημα από τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόσθετα, επισημάνθηκε η αξία της πίεσης προς την κυβέρνηση ώστε να υπάρχει στέρεη πολιτική βούληση στο όλο πλαίσιο, καθώς και για χρηματοδότηση στο ζήτημα της δημιουργίας μουσείων στα μαρτυρικά χωριά της Φωκίδας, μιας αυτά έχουν απαιτήσεις και από το ελληνικό κράτος, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας με το Δήμο Δωρίδας, στα όρια του οποίου υπάγονται οι Καρούτες και το Λιδωρίκι ως ομοίως μαρτυρικά χωριά.
Επόμενος σταθμός πρόκειται να είναι η εκδήλωση τιμής προς τον Καπετάν Νικηφόρο που θα λάβει χώρα στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας στις 3 Δεκεμβρίου. Στην εκδήλωση θα παραστεί κι η Δικηγόρος κα. Χριστίνα Σταμούλη, κόρη του αείμνηστου Νομάρχη Βοιωτίας Ιωάννη Σταμούλη, ο οποίος πρώτος ανακίνησε το θέμα των κατοχικών επανορθώσεων στη χώρα, όπου θα περιγράψει αναλυτικά το υφιστάμενο νομικό και πολιτικό καθεστώς για το ζήτημα σήμερα.
"Η Στερεά Ελλάδα έχει συνολικά 12 μαρτυρικά χωριά, εκ των οποίων τα εφτά ανήκουν στο δήμο μας. Έχουμε πολλά μαρτυρικά χωριά κι ανάλογες υποχρεώσεις. Στις 3 Δεκεμβρίου θα χαράξουμε τη δική μας συνεισφορά ως Δήμος Δελφών στην εθνική προσπάθεια", συνόψισε καταλήγοντας ο Θαν. Παναγιωτόπουλος.

Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...