Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

ΙΤΑΛΙΑ: Το Οχι Κέρδισε

Την νίκη του Οχι όπως και την πρόθεση του να μεταβεί στο προεδρικό Μέγαρο και να υποβάλλει την παραίτηση του ανακοίνωσε ο ίδιος ο Ρεντσι και ανέλαβε προσωπικά την ήττα. Το Δημοψήφισμα αφορούσε δύο πράγματα:
1. Τη μείωση των εξουσιών της Ιταλικής Γερουσίας και του αριθμού των Γερουσιαστών, και

2. Την ενδυνάμωση των εξουσιών της Κεκτρικής Κυβέρνησης σε σχέση με τις Περιφέρειες!
Η καθαρή ήττα του Πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντζι είναι άλλο ένα αρνητικό μήνυμα προς την άρχουσα τάξη: Το μήνυμα ίσως είναι περίπου το ακόλουθο:
«δεν ξέρουμε τι ακριβώς θέλουμε όσον αφορά βασικές λειτουργίες του συστήματος, αλλά αυτό που έχουμε σήμερα ΔΕΝ μας αρέσει, μας απογοητεύει και το απορρίπτουμε!»
Όπως όλοι οι λαοί, και οι φίλοι μας, επιθυμούν τα αυτονόητα = καλύτερα εισοδήματα, περισσότερες θέσεις απασχόλησης, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, ελαχιστοποίηση του μεταναστευτικού ρεύματος, κ.α.
Αλλά δεν είναι σαφές τι ακριβώς θέλουν να αλλάξει στις βασικές λειτουργίες του συστήματος, δηλαδή τα σχετικά με τη δημόσια διοίκηση, τη φορολογία, τα ελλείμματα, την αξιοκρατία, τη γραφειοκρατία, τα περιβαντολογικά (ή περιβαλλοντολογικά), την επιχειρηματικότητα, τη σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες και τέλος και κυριότατο, το ευρώ!
Και δεν είναι σαφές πως ζυγίζουν τις δράσεις και αλλαγές που θα ήθελαν με τις παρενέργειες και το κόστος κάθε αλλαγής!
Έτσι η Ιταλία μπαίνει σε μιά περίοδο αβεβαιότητας, παραίτησης της Κυβέρνησης, αναπόφευκτων εκλογών, είτε με το νέο εκλογικό σύστημα Italicum 2015, είτε κάποιο άλλο ακόμα πιό νέας κοπής, φυγής κεφαλαίων, επενδυτικής άπνοιας ΚΑΙ προκήρυξης κάποιου δημοψηφίσματος γιά το ευρώ -σύμφωνα με τις διακηρύξεις του ηγέτη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Πέπε Γκρίλλο και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην Ιταλία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...