Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

ΕΘΝΙΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ: Βραχυπρόθεσμα μέτρα για μείωση χρέους συμφώνησε το Eurogroup

Χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς το ΔΝΤ, χωρίς δηλαδή άλλα μέτρα, χωρις αναφορά στα εργασιακά η κυβέρνησή μας κέρδισε σε πρώτη φάση την βραχυπρόθεσμη μείωση του χρέους.
Τα Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους συμφώνησε το Eurogroup, μεταθέτοντας όμως την όποια συζήτηση για βαθύτερες, μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις για μετά τη λήξη του Μνημονίου, δηλαδή στα μέσα του 2018.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμάται ότι μπορούν να μειώσουν την αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 μονάδες έως το 2060, αν και η αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί εν πολλοίς από την κατάσταση που θα επικρατεί στις αγορές.
Το γεγονός αυτό αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής κυβέρνησης η οποία προφανώς δεν άρεσε καθολου στα ΜΜΕ τα οποια το περασαν στο ντουκου. Δεν άρεσε ούτε στην ΝΔ, γι αυτο δεν έβγαλαν ούτε ανακοίνωση συγχαρητηρίων ούτε καταδικαστική!
Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ,  ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί μετά την ολοκλήρωση της κρίσιμης συνεδρίασης έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter:  «Η σημαντική συμφωνία για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, θα έχουν μεγάλη επιρροή στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Ο δε επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρένγκλινγκ, επισήμανε: «Δεν χρειάζεται να πω πολλές λεπτομέρειες για τα βραχυπρόθεσμα. Με βάση την εντολή του ESM συντάξαμε εφικτές προτάσεις και νομίζουμε ότι θα αποτελέσουν ένα βασικό βήμα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Όταν εφαρμοστούν τα μέτρα, θα οδηγήσουν σε μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ μετά το 2016 με ορίζοντα το 2060. Υπάρχουν αβεβαιότητες ωστόσο που μπορούν να αλλάξουν τη παγκόσμια αγορά.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για αυτό το σκοπό έχουν παρθεί τρία σετ μέτρων:
Το πρώτο αφορά την εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραχυπρόθεσμου χρέους. Η ωρίμανση είναι 28 έτη και θα αυξηθεί σε 32,5 έτη και οι δόσεις για το ’30 και το ’40 θα είναι πιο μικρές.
Το δεύτερο αφορά τη μείωση του κινδύνου των επιτοκίων και τη μείωση των επιτοκίων.
Το τρίτο αφορά στις μακροπρόθεσμες προθέσεις, σε ομόλογα που επεκτείνουν την ωρίμανση και πάλι
Μείωση επιτοκίων και των κινδύνων των επιτοκίων.
Θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγάλο διάστημα ωρίμανσης. Θα υπάρξει εξαρχής κάποια δαπάνη καθώς μπορεί να πληρώσει η Ελλάδα υψηλά επιτόκια στην αρχή.
Θα βελτιωθεί η βιωσιμότητα για την Ελλάδα. Για τα κράτη μέλη και το ESM θα υπάρξει μία εξοικονόμηση 200 εκατομμυρίων ευρώ. Για την Ελλάδα βραχυπρόθεσμα δαπάνες που θα δημιουργηθούν αρχικά, θα ισοσταθμιστούν μακροπρόθεσμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...