Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Στο κυνήγι της μαύρης εργασίας το Σ.ΕΠ.Ε. - Το 30% ξεπερνά η υποδηλωμένη εργασία

Πλήθος ερωτήσεων και καταγγελιών δέχτηκε ο γενικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), Νάσος Ηλιόπουλος, φιλοξενούμενος στο στούντιο του 105,5 στο Κόκκινο από τον Στάθη Σχινά. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σημαντική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας και κάλεσε τους πολίτες να απευθύνονται στο τηλέφωνο 15512 για ανώνυμες καταγγελίες με τα στοιχεία της επιχείρησης που θέλουν να δεχτεί έλεγχο.
Κάλεσε δε τους εργαζόμενους που προχωρούν σε καταγγελία να δίνουν και περαιτέρω στοιχεία προκειμένου ο έλεγχος να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός, π.χ. ποια ώρα πιστεύουν ότι πρέπει να επισκεφτεί την επιχείρηση ο επιθεωρητής προκειμένου να εντοπίσει τις παραβάσεις.
Ο κ. Ηλιόπουλος διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε καταγγελία φτάνει στο Σ.ΕΠ.Ε ερευνάται, ενώ κατέστησε απολύτως σαφές, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς ορισμένων εργοδοτών που θέλουν να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, ότι σε καμία περίπτωση το Σ.ΕΠ.Ε δεν επιβάλλει πρόστιμο στον εργαζόμενο που προχωρά σε καταγγελία, ακόμα και αν εμφανίζεται υπό φανερό ή κρυφό εκβιασμό, να έχει συναινέσει στις παράνομες πρακτικές της επιχείρησης.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απευθυνθεί στην κοντινή του επιθεώρηση εργασίας για ραντεβού με επιθεωρητή και να λάβει απαντήσεις για κάθε ερώτησή του, προκειμένου να αποφασίσει πώς να κινηθεί, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος.


Η ΝΔ κατήργησε τη νομική υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε.!

«Στα χρόνια της κρίσης το Σ.ΕΠ.Ε χτυπήθηκε άσχημα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος. «Είναι ενδεικτικό ότι στο πλαίσιο συρρίκνωσης του κράτους από την προηγούμενη κυβέρνηση διαλύθηκε η νομική υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε, κάτι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γίνεται και μέσα από αυτό αντιληπτό ότι δεν ήταν τυχαία η επίθεση στις εργασιακές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε.
Αυτή τη στιγή το Σ.ΕΠ.Ε βρίσκεται σε διαδικασία συνολικής ανασυγκρότησης. Στους 700 επιθεωρητές που ήδη απασχολούνταν, προστέθηκαν πρόσφατα 50 νέοι από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 1998, ενώ το Σώμα αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά με πλεονάζον προσωπικό που θα προκύψει με τη λειτουργία του Ε.Φ.Κ.Α.
Επίσης, όπως ενημέρωσε ο κ. Ηλιόπουλος, από την καινούρια χρονιά υπάρχει καινούριο πληροφοριακό σύστημα στο Σ.ΕΠ.Ε, συνδεδεμένο με την Εργάνη και άλλες υπηρεσίες, μέσω του οποίου οι έλεγχοι καθοδηγούνται προς επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παραβιάζουν τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα πιο στοχευμένους ελέγχους.
Έχει δε ήδη θεσμοθετηθεί, ξεπερνώντας την λογιστική που κυριαρχούσε παλιότερα, ότι τα πρόστιμα που θα καταβάλλουν οι επιχειρήσεις δε θα πηγαίνουν στην εφορία όπως παλιότερα, αλλά κατά 80% στον ΕΦΚΑ και κατά 20% για τα λειτουργικά έξοδα του Σ.ΕΠ.Ε
Τέλος, σημείωσε ο κ. Ηλιόπουλος, το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται στην αυστηροποίηση των ποινών προς τις επιχειρήσεις που παρανομούν και στο θεσμικό επίπεδο, π.χ. σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και την ανάθεση δουλειών από το κράτος.


Ξεπερνάει το 10% της οικονομίας η μαύρη εργασία

Όταν μιλάμε για μαύρη εργασία, η παραβατικότητα αφορά είτε σε ολοκληρωτικά ανασφάλιστη μαύρη εργασία είτε σε υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή σε εργαζόμενους που δουλεύουν 8ωρα και πλέον και ασφαλίζονται για 1 ως 4 ώρες, διευκρίνισε ο κ. Ηλιόπουλος. «Όταν προσπαθούμε να προσεγγίσουμε αυτού τους είδους την παραβατικότητα, είναι σαν την μαύρη πλευρά του φεγγαριού, όλα τα στοιχεία είναι προσεγγιστικά», σημείωσε.
Όπως είπε, η ολοκληρωτικά μαύρη εργασία πρέπει να ξεπερνάει συνολικά το 10% στους κλάδους της οικονομίας, ενώ σε κάποιους συγκεκριμένους κλάδους μπορεί να ξεπερνάει και το 30%-40%. Η υποδηλωμένη εργασία αφορά σε 1 στους 3 εργαζόμενους, κάτι που συνιστά τεράστιο πρόβλημα και για το ασφαλιστικό σύστημα. Σε κάποιους κλάδους δε, όπως πχ στις τράπεζες, συναντάται κατά κόρον η αδήλωτη και απλήρωτη υπερωριακή εργασία, κάτι που επίσης συνιστά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας και πρέπει να καταγγέλλεται.
Ο κλάδος οδηγός στις παραβάσεις στην εργατική νομοθεσία, ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος, είναι η εστίαση και ο τουρισμός. Στην εστίαση συμπεριλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που κάνουν παραδόσεις με μηχανάκι, αλλά και όσοι και όσες δουλεύουν σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης. «Εκεί οι επιθεωρητές αντιμετωπίζουν και μαφιόζικες καταστάσεις, με μπράβους, προκυλακισμούς και μηνύσεις κατά των επιθεωρητών. Κανένας επιθωρητής δε θα είναι μόνος του απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και καταστάσεις», πρόσθεσε ο κ. Ηλιόπουλος.
Τέλος, αφού απάντησε σε σειρά ερωτήσεων ακροατών, ο κ. Ηλιόπουλος υπογράμμισε ότι κανένας κρατικός μηχανισμός, όσο καλά κι αν λειτουργεί, δε μπορεί να αντικαταστήσει τη συλλογική δράση των εργαζομένων για την αντιμετώπιση της αυθαιρεσίας των εργοδοτών, γι' αυτό χρειάζονται μάχιμα σωματεία και σοβαρά εργατικά κέντρα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. 


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...