Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2017

Δωρεάν έλεγχοι και ενημέρωση – εκπαίδευση σε χωριά από το προσωπικό του Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

Τριήμερο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης στο Δερβένι Κορινθίας».
Το Γ.Ν.Α. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» χτίζοντας παράδοση τα τελευταία 8 χρόνια στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στον τομέα της πρόληψης και της προαγωγής υγείας , υλοποίησε τριήμερο πρόγραμμα πρόληψης και αγωγής υγείας στο Δερβένι Κορινθίας τις 17 -18 και 19 Φεβρουαρίου 2017 μετά από πρόσκληση του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης με ενημέρωση της 1ης και 6ης ΥΠΕ και του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας.
Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου έγινε ενημέρωση των κατοίκων για την Υγεία των Ματιών και το Σχολικό Εκφοβισμό στο Πνευματικό Κέντρο Δερβενίου και το Σάββατο και Κυριακή 18-19 Φεβρουαρίου υλοποιήθηκε πρόγραμμα πρόληψης και εκπαίδευσης των κατοίκων στο Περιφερειακό Ιατρείο Δερβενίου.
Το πρόγραμμα αφορούσε δωρεάν ελέγχους και ενημέρωση – εκπαίδευση των κατοίκων και συγκεκριμένα:
❖ Τον καρκίνο του δέρματος, το κακόηθες μελάνωμα και την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία
❖ Την Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς με διενέργεια βυθοσκόπησης με μη μυδριατική κάμερα βυθού
❖ Το Γλαύκωμα με μέτρηση της πίεσης των ματιών με φορητό τονόμετρο
❖ Την Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια με διενέργεια αμφιβληστοειδογραφίας με φορητό αμφιβληστροειδογράφο
❖ Τα Ορθοπαιδικά προβλήματα
Συνολικά ενημερώθηκαν:
• για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, του κακοήθους μελανώματος και τα μέτρα προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία 208 άτομα
• για την υγεία των ματιών 195 άτομα
• εκπαιδεύτηκαν στην αυτοεξέταση με το τεστ Αμσλερ για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας 195 άτομα

ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΠΙΛΩΝ
Ελέγχθηκαν συνολικά 63 συμμετέχοντες ενώ ανευρέθηκαν ύποπτα ευρήματα προς άμεση αφαίρεση σε 11 συμμετέχοντες οι οποίοι θα προγραμματιστούν άμεσα για αντιμετώπιση στο Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Υλοποιήθηκαν συνολικά 180 έλεγχοι σε 81 συμμετέχοντες
Συγκεκριμένα:
• Ελέγχθηκαν για γλαύκωμα με μέτρηση πιέσεων οφθαλμών συνολικά 80 άτομα
• Ελέγχθηκαν με βυθοσκόπηση συνολικά 81 άτομα
• Σε 9 άτομα έγινε επιπλέον έλεγχος με μυδρίαση
• Ελέγχθηκαν με αμφιβληστοειδογραφία για Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια 1 συμμετέχοντες
Σύμφωνα με τους ελέγχους ανευρέθηκαν
• παθήσεις της ωχράς κηλίδας σε 6 συμμετέχοντες
• υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια σε 6 συμμετέχοντες
• κοίλανση της οπτικής θηλής σε 4 συμμετέχοντες
• ήπια διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια σε 2 συμμετέχοντες
• εξιδρώματα σε 1 συμμετέχοντα
• μυωπικές αλλοιώσεις βυθού σε 5 συμμετέχοντες
• αυξημένη πίεση οφθαλμών σε 6 συμμετέχοντες

 

ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Συνολικά ελέγχθηκαν για ορθοπαιδικά προβλήματα 44 άτομα. Ανευρέθηκαν ποικιλία παθήσεων και δόθηκαν εξατομικευμένα και σύμφωνα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων οδηγίες παρακολούθησης και θεραπείας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ
Το πρόγραμμα αξιολόγησαν συνολικά 83 συμμετέχοντες μέσω ανώνυμου ερωτηματολογίου. Σε γενικές γραμμές με μία πρώτη ανάλυση των στοιχείων των ερωτηματολογίων οι συμμετέχοντες φαίνεται να αξιολόγησαν ως:
• πάρα πολύ χρήσιμη την ενημέρωση που έλαβαν
• ικανοποιητικό τον τρόπο ενημέρωσης
• Πιστεύουν ότι πρέπει να επαναλαμβάνονται τέτοια προγράμματα
• Θα συζητήσουν αυτά που έμαθαν με φίλους η/και συγγενείς
• Η συντριπτική φαίνεται πλειοψηφία δεν είχε κάνει προηγούμενα βυθοσκόπηση και οι περισσότεροι δεν είχαν ποτέ μετρήσει προηγούμενα πίεση ματιών
• Μεγάλος αριθμός δεν είχε προηγούμενα ελέγξει σπίλο δέρματος ξανά και δεν λαμβάνει τα μέτρα προστασίας
• Στα σχόλια διαφαίνεται ότι η αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο και οι συμμετέχοντες έμειναν ενθουσιασμένοι από την συμπεριφορά και προθυμία της ομάδας
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το Γραφείο Πρόληψης και Αγωγής Υγείας, το Κέντρο Αναφοράς Μελανώματος της Πλαστικής Χειρουργικής – Μικροχειρουργικής Κλινικής, την Κρατική Οφθαλμολογική Κλινική και την Β Ορθοπαιδική Κλινική του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς» σε συνεργασία με το Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και τον Αντιδήμαρχο κ. Κάσσιο Δημήτριο.
Την ευθύνη σχεδιασμού και οργάνωσης του προγράμματος είχε η υπεύθυνη του Γραφείου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας κ.Θανασά Γεωργία.
Η ομάδα αποτελούνταν από τον Συντονιστή Διευθυντή της Πλαστικής Χειρουργικής κ. Τσούτσο Δημοσθένη και τον ειδικ/νο Πλαστικό Χειρουργό κ. Μπαλιτσάρη Ευτστάθιο, τους επιμελητές οφθαλμιάτρους κ. Τσερβάκη Ιωάννη και Μακρή Γεώργιο, την ειδικ/νη Οφθλαμίατρο κ. Μαλιαγκάνη Ράνια, τον Διευθυντή της Β Ορθοπαιδικής Κλινικής κ. Σταματόπουλο Γεώργιο τις νοσηλεύτριες κ. Μπριμπιλοπούλου Αθηνά και κ. Θανασά Γεωργία οι οποίοι υπερέβαλλαν εαυτό ώστε να λάβουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...