Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Απέκλεισε η Όλγα Γεροβασίλη την υπαγωγή των ΚΕΠ στους δήμους

Απέκλεισε κατηγορηματικά η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη την περίπτωση να υπαχθούν τα ΚΕΠ και οι υπάλληλοί τους στους δήμους. Αντιθέτως, το υπουργείο προωθεί την περαιτέρω αναβάθμιση των ΚΕΠ και τη μετατροπή τους από υπηρεσία διαμεσολάβησης σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας.

Σε σημερινή επιστολή της, με την οποία απαντά σε σχετική απόφαση – αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι σειρά διατάξεων του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου αποτέλεσαν «τη βάση πάνω στην οποία στηρίχθηκε η βιωσιμότητα του θεσμού επί 14 έτη», ενώ με την παύση τους, που ζητούν οι εκπρόσωποι των αιρετών, ο θεσμός ουσιαστικά θα οδηγηθεί σε κατάργηση.
«Αυτό δεν είναι αποδεκτό» τονίζει και ξεκαθαρίζει ότι στρατηγική του υπουργείου «είναι η μετάβαση των ΚΕΠ από υπηρεσία διαμεσολάβησης στην υποβολή αιτήσεων, σε υπηρεσία παροχής διοικητικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας, τόσο για τους πολίτες, όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί στρατηγική».

Για το σκοπό αυτό, αναφέρει, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν στελέχη της διοικητικής και πολιτικής ιεραρχίας του υπουργείου καθώς και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ με αντικείμενο το σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων δράσεων για τη μετάβαση των ΚΕΠ από τον κλασικό τρόπο λειτουργίας στην παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Η απόφαση της ΚΕΔΕ
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με ομόφωνη απόφασή του (48/1-2-2017) έχει ζητήσει να καταργηθούν οι αρμοδιότητες που ασκεί στα ΚΕΠ το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και να υπαχθούν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων. Επίσης, ζήτησε ο υπάλληλος των ΚΕΠ να ασκεί οποιαδήποτε αρμοδιότητα του δοθεί ή παραχωρηθεί από το δήμο και να μετακινείται ανάλογα με τις ανάγκες των ΟΤΑ, μετά από απόφαση του δημάρχου, στις Δημοτικές ή Τοπικές Κοινότητες.


Ο. Γεροβασίλη: Η συγκρότηση των ΚΕΠ σε αυτόνομες διευθύνσεις διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους
Στην απαντητική επιστολή της η κ. Γεροβασίλη σημειώνει ότι η συγκρότηση των ΚΕΠ σε αυτόνομες Διευθύνσεις «διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία τους και τη μη αλλοίωση του χαρακτήρα τους και της παροχής ομοιογενούς εξυπηρέτησης χωρίς να εμπλέκονται στη λειτουργία τους διοικητικές αρμοδιότητες άλλων υπηρεσιών των δήμων».

Για τους εργαζόμενους των Κέντρων, υπενθυμίζει, ότι οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων του κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών) έχουν συσταθεί σε επίπεδο εκάστοτε ΚΕΠ εν αντιθέσει με τις λοιπές οργανικές μονάδες των δήμων στους οποίους οι οργανικές θέσεις είναι συστημένες σε επίπεδο δήμου, ενώ η μετακίνηση του μόνιμου προσωπικού είτε μεταξύ υπηρεσιών του δήμου είτε σε διαφορετικό αντικείμενο δεν επιτρέπεται με βάση το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τον συγκεκριμένο κλάδο.
«Με τον τρόπο αυτό» τονίζει «προσαρμόζεται η λειτουργία εκάστου ΚΕΠ στα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής στην οποία έχει την έδρα του και διευκολύνεται ο προγραμματισμός του υπουργείου στην ένταξη διαδικασιών βάσει του φόρτου που αυτές αναμένεται να επιφέρουν με βάσει το είδος της διαδικασίας και των χαρακτηριστικών του πληθυσμού που αναμένεται να εξυπηρετηθεί».


Οι εργαζόμενοι των ΚΕΠ αντιδρούν αρνητικά στο αίτημα της ΚΕΔΕ
Αντίθετοι με την απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ είναι και οι εργαζόμενοι  στα ΚΕΠ. Σε πρόσφατη επιστολή  της προς την ΚΕΔΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΠΟΣΕ ΚΕΠ) κάνει λόγο για «παράνομες πράξεις αιρετών που αφορούν στα ΚΕΠ και στους υπαλλήλους του κλάδου μας» και ζητεί επανεξέταση του μοντέλου διοίκησης των Κέντρων με επίκεντρο την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτά και τους υπαλλήλους.
«Οι αυθαιρεσίες αιρετών, οι αναθέσεις αλλότριων καθηκόντων σε υπαλλήλους του κλάδου ΔΥΠ που υπηρετούν στα ΚΕΠ, κατά παράβαση διατάξεων νόμων και εγκυκλίων, ταλανίζουν διαρκώς τους εργαζόμενους, υποβαθμίζουν και μειώνουν το ρόλο του θεσμού των ΚΕΠ, απορυθμίζουν την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών μας και τέτοιου είδους αποφάσεις δημάρχων ανατρέπονται ως παράνομες» τονίζεται στην επιστολή των εργαζομένων.

Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...