Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

Θα περάσουμε ένα αξέχαστο αποκριάτικο τετραήμερο στη Φωκίδα!

Έβλεπα βιντεάκια με αποσπάσματα από το καρναβάλι του Ρίο. Είναι μαγευτικό και μοναδικό το βραζιλιάνικο καρναβάλι γιατί είναι αυθεντικό. Όποιος επιχειρεί να αντιγράψει τον τρόπο που γιορτάζουν εκείνοι τις αποκριές , απλώς μαϊμουδίζει ξενέρωτα. Γιατί ούτε η σάμπα είναι ο εθνικός μας χορός, ούτε να τη χορεύουμε ωραία ξέρουμε, ούτε τις κορμάρες των Βραζιλιάνων διαθέτουμε, ούτε το δικό τους «Αχ» έχουμε, ούτε τη δική τους σεξουαλικότητα και τρόπο έκφρασης έχουμε.Οι απόκριες στη Φωκίδα μου αρέσουν γιατί είναι διασκεδαστικές και πάνω από όλα αυθεντικές. Δεν έχουν τη λάμψη του γκλίτερ. Έχουν όμως δύναμη, πάθος και ένα τρόπο που μιλά στην καρδιά.
Στην Άμφισσα, το τελευταίο Σάββατο της αποκριάς εμφανίζεται το τεράστιο και επιβλητικό «στοιχειό της Χάρμαινας». Κατεβαίνει στην πλατεία με μάγισσες, ξωτικά, νεράιδες και λοιπούς παρατρεχάμενους, για να συναντήσει άλλα στοιχειά και να τσαμπουκαλεφτεί. Τα παιδιά το λατρεύουν.
Στο Γαλαξείδι, δυο μέρες αργότερα, δηλαδή την Καθαρά Δευτέρα, έχουμε το έθιμο του αλευρομουτζουρώματος. Έχω παρατηρήσει πως κάποιοι επισκέπτες διστάζουν να πάρουν ενεργό μέρος στο δρώμενο. Όμως οι απόκριες είναι αναρχική γιορτή. Είναι η ευκαιρία να αφήσουμε λίγο πίσω τον καθημερινό εαυτό μας, τον καθωσπρεπισμό μας. Είναι η ευκαιρία να διασκεδάσουμε, να γελάσουμε, να χορέψουμε, να μασκαρευτούμε, να μουτζουρωθούμε... Φορέστε, λοιπόν, ότι κουρέλια έχετε, πάρτε τα παιδιά σας, τα σακουλάκια με το αλεύρι που θα σας προσφέρουν στο χωριό, μια μπυρίτσα στο χεράκι για τη δίψα, την τρέλα σας και ορμήστε στο αλευρομουτζούρωμα.
Η ίδια αυθεντικότητα υπάρχει και στα άλλα δρώμενα του τετραημέρου, από Παρασκευή έως Δευτέρα, στην περιοχή, με τα σατιρικά σκετσάκια, τον χορό γύρω από τη φωτιά, το κέρασμα μεζέδων - κρασιού - τσίπουρου - γλυκών, το ατέλειωτο κέφι...
Ερχόμενοι στη Φωκίδα, δεν θα μείνετε απλώς θεατές. Θα περάσετε ένα αξέχαστο τετραήμερο!

Φαίη Κοκκινοπούλου
(ηθοποιός, συγγραφέας)

 
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...