Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Λιάνα Πιλάλα-Τσακίρη: 8 Μάρτη η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της γυναίκας. Ημέρα τιμής αλλά και έντονου προβληματισμού για την «ισότιμη» παρουσία της γυναίκας στην εργασία, στο σπίτι, στις ίσες ευκαιρίες και της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων.
Η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας
· έρχεται να υπενθυμίσει σ΄όλους μας τη διαχρονική παρουσία της Γυναίκας στην οικοδόμηση μιάς κοινωνίας, μέσα από τους πολλαπλούς της ρόλους.
· είναι μια επέτειος –σύμβολο των αγώνων, των θυσιών και των κατακτήσεων όλων των γυναικών του κόσμου.
Αφορμή για τούτη την ημέρα μνήμης, η μεγάλη διαμαρτυρία των γυναικών που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας, ζητώντας «ίση αμοιβή σε ίση εργασία» και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η μεγάλη διαμαρτυρία που εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα.
Αυτό το κίνημα επηρέασε και την Ελλάδα.
Αναβαθμίστηκε ο ρόλος της γυναίκας στην Ελληνική Κοινωνία, τουλάχιστον θεσμικά , το 1952, όπου οι Ελληνίδες απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Παρά τα βήματα όμως που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο για τη γυναικεία ισότητα, σε αρκετές ακόμα χώρες ο ρόλος της γυναίκας είναι υποβαθμισμένος.
Στη σημερινή εποχή της κρίσης και της ανεργίας η γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά και ποικίλα προβλήματα, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και θύμα βίας.
Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι γυναίκες αμείβονται με χαμηλότερους μισθούς , απ΄ ότι οι άνδρες.
Στη Ελλάδα των μνημονίων το ποσοστό ανεργίας των γυναικών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών.
Είναι καθήκον κάθε κοινωνίας και κάθε ανθρώπου να τιμά και να σέβεται τη γυναίκα, να της εκφράζει ευγνωμοσύνη και σεβασμό , αναγνωρίζοντας την προσφορά της στη δημοκρατία και την ίδια τη ζωή!!!
Ο Δήμος ΔΕΛΦΩΝ σε αυτή τη δύσκολη εποχή που περνάμε, σεβόμενος και τιμώντας το ρόλο, τη δράση και τον καθημερινό αγώνα των γυναικών προσπαθεί με τις υποστηρικτικές δομές του «Βοήθεια στο σπίτι», Δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δράσεις του Να βρίσκεται κοντά στη γυναίκα, το στυλοβάτη της κοινωνίας μας και της παρέχει διευκολύνσεις που θα της επιτρέψουν να ανταποκριθεί στο ρόλο της και την υψηλή αποστολή της.
Το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια γυναίκα στον εαυτό της με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας είναι να φροντίσει την υγεία της.
Ο προληπτικός έλεγχος σε κάθε ηλικία είναι απαραίτητος, ώστε κάθε γυναίκα να είναι και να νοιώθει όσο το δυνατόν πιο υγιής.
Χρόνια πολλά λοιπόν σ΄όλες τις γυναίκες του κόσμου!!
Χρόνια Πολλά στη μάνα, στη σύζυγο , στην κόρη, στην αδελφή..
Χρόνια Πολλά στη γυναίκα της πόλης και του χωριού..
Χρόνια Πολλά στην Εργαζόμενη αλλά και την άνεργη..
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...