Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Η Σόφια ανακαλεί την πρέσβειρά της από την Άγκυρα

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Η Βουλγαρία ανακάλεσε την πρέσβειρα της στην Άγκυρα, Ναντέζντα Νέινσκι (Nadezhda Neynsky) λόγω της ανάμειξης της Τουρκίας στις επερχόμενες βουλγαρικές εκλογές ενώ ενισχύονται οι βουλγαρικές ΕΔ στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας, Στέφαν Γιάνεφ, ανακοίνωσε την ενίσχυση των μονάδων των συνόρων, τόσο της αστυνομίας, όσο των ΕΔ
Η επίσημη δικαιολογία για την μετακίνηση μονάδων στα σύνορα είναι η αντιμετώπιση πιθανών προσφυγικών ροών το οποίο όμως από μόνο του σημαίνει ότι περιμένουν επιθετικές ενέργειες υβριδικού πολέμου από την Άγκυρα.
Την σοβαρότητα της κατάστασης την καταλαβαίνει κανεί από την στιγμή που από το βουλγαρικό ΥΠΕΞ διορίστηκε στην θέση της πρέσβειρας ένας Επιτετραμμένος.
Η Σόφια δηλαδή επέλεξε την υποβάθμιση των διμερών σχέσεων. Όπως αναφέρει και ο βουλγαρικός Τύπος οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ένα βήμα πριν την διακοπή τους.
Στις 26 Μαρτίου θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Βουλγαρία και ο Τούρκος υπουργός Mehmet Müezzinoğlu με καταγωγή από την Ροδόπη ζήτησε από την μουσουλμανική τουρκόφωνη κοινότητα της Βουλγαρίας να ψηφίσει το εθνοτικού χαρακτήρα κόμμα του DOST.
Σε αντιστοιχία είναι σα να ζητούσε από την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη να ψηφίσει το τουρκόφρονο DEB.
Αμέσως το βουλγαρικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή Suleyman Gokce να δώσει εξηγήσεις.
Ο τελευταίος μάλιστα συμμετείχε και σε προεκλογικό σποτ του DOST.
Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ κατήγγειλε την Τουρκία για «απαράδεκτη ανάμιξη» στην προεκλογική εκστρατεία των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και προειδοποίησε πως η κυβέρνησή του δεν θα αποδεχθεί την ανάμιξη αυτή.
«Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, φίλη μας και εταίρος μας και είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε σχέσεις καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ράντεφ στη δημόσια βουλγαρική τηλεόραση BNT. «Όμως η ανάμιξη της Τουρκίας στις εκλογές μας είναι γεγονός και η ανάμιξη αυτή είναι απαράδεκτη», υπογράμμισε.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται έπειτα από μια εβδομάδα εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει η Άγκυρα στο νέο κόμμα της τουρκικής μειονότητας Ντοστ («φίλος» στα τουρκικά).
Η μειονότητα αυτή αριθμεί περίπου 700.000 ανθρώπους, σε συνολικό βουλγαρικό πληθυσμό 7,4 εκατομμυρίων, και περίπου 60.000 Τούρκοι που έχουν την βουλγαρική υπηκοότητα ψηφίζουν στην Τουρκία.
Συνολικά 200.000 μουσουλμάνοι που προέρχονται από την μειονότητα της Βουλγαρίας διαβιούν στην Τουρκία. Σημειώνεται ότι και ο παλιός πολυολυμπιονίκης Ναϊμ Σουλειμάνοφ που κέρδισε τόσα χρυσά μετάλια για την Τουρκία προερχόνταν από την μειονότητα αυτή της Βουλγαρίας.
Μάλιστα το βουλγαρικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Τουρκία ανακτεύεται στην εσωτερική βουλγαρική σκηνή από το 1989 από τότε που έπεσε ο κομμουνισμός δηλαδή.
Ο Τούρκος υπουργός Εργασίας με καταγωγή από τη Ροδόπη, Μεχμέτ Μουεζίνογλου σε συγκέντρωση του DOST συνέδεσε την ίδρυση του κόμματος στη Βουλγαρία με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και κάλεσε τους μουσουλμάνους της Βουλγαρίας να το ψηφίσουν λέγοντας ότι «έχουμε καθήκον να συμβάλουμε στην υλοποίηση του μεγάλου στόχου ενός ενιαίου έθνους».

Ο Μουεζίνογλου είπε:
«… εμείς έχουμε χάσει το μεγαλύτερο μέρος των Βαλκανίων και για μας ήταν μια αιματηρή οδυνηρή απώλεια… στη Βουλγαρία, στη Δυτική Θράκη, στην ΠΓΔΜ (που την αποκάλεσε «Μακεδονία»), το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Βοσνία, τα Βαλκάνια τα τελευταία 150 χρόνια υπήρξε πολύς πόνος και πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Στις δύσκολες σημερινές μέρες, ωστόσο, μπορούμε πάντα να χτίσουμε αυτό το μεγάλο έθνος, πάνω σ ‘ αυτό της νέας Τουρκικής Δημοκρατίας, με τη σημαία της ημισελήνου και το αστέρι…».
Την προσπάθεια για ανάμειξη του Ρ.Τ.Ερντογάν στηλίτευσε και ο ηγέτης της βουλγαρικής μουσουλμανικής κοινότητας Ahmed Dogan, πρώην επικεφαλής του βασικού κόμματος που αντιπροσωπεύει την μειονότητα και είπε ότι το τουρκικό δημοψήφισμα επιεχιερεί να δημιουργήσει μια «τρέλα»
«Στις 16 Απριλίου η Τουρκία θα διεξαγάγει ένα δημοψήρφισμα για να μετατρέψει την Δημοκρατία του Κεμάλ σε Σουλτανάτο»
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρήκε έναν νέο «εχθρό» για να συντηρήσει το κλίμα συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του ώστε να κερδίσει το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου το οποίο θα τον μετατρέψει σε απόλυτο «μονάρχη»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...