Σάββατο, 27 Μαΐου 2017

Σε 3 χρόνια οι εξορύξεις από ExxonMobil-Total

Σε ορίζοντα τριετίας τοποθετούνται οι πρώτες γεωτρήσεις πετρελαίου στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, με τις Exxon Mobil και Total να μπαίνουν δυναμικά στο ενεργειακό παιχνίδι, αξιοποιώντας την αυξημένη τεχνογνωσία τους πάνω στην εξόρυξη «μαύρου χρυσού» από μεγάλο βάθος.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μορφολογία στις επιλεγμένες θαλάσσιες περιοχές (Ιόνιο Πέλαγος), γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι το ελληνικό Δημόσιο επιδιώκει τη συνεργασία τόσο με τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό όσο και με τη γαλλική εταιρεία, που έχουν επανειλημμένα επιτύχει να αντλήσουν πετρέλαιο από μεγάλα βάθη, συγκρατώντας -όσο κάτι τέτοιο είναι εφικτό- το κόστος εξόρυξης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του capital.gr, τα μερίδια διαμορφώνονται ως εξής: από 40% Exxon Mobil και Total και 20% για τα ΕΛΠΕ. Το deal περιλαμβάνει τον διαμοιρασμό τόσο του κόστους όσο και του επενδυτικού κινδύνου, καθώς δεν είναι βέβαιο ότι το κοίτασμα θα είναι «αξιοποιήσιμο» και ως εκ τούτου θα μετατραπεί σε «κερδοφόρα» η επένδυση. Σημειώνεται ότι μια γεώτρηση σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος μπορεί να φθάσει σε κόστος τα 100 εκατ. δολάρια.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μέχρι τις αρχές Ιουλίου οι εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων εταιρειών θα έχουν καταλήξει στις περιοχές «αυξημένου» ενδιαφέροντος.

Πυρετός «μαύρου χρυσού»
Οι πρώτες συζητήσεις με την Exxon Mobil έγιναν πριν από έναν χρόνο, κάτω από άκρα μυστικότητα, σε Αθήνα, Λονδίνο και Τέξας, και ήρθαν ως φυσική συνέχεια του ενδιαφέροντος που εκδήλωσε ο αμερικανικός κολοσσός το 2014.
Εκείνη τη χρονιά είχε προχωρήσει στην αγορά των σεισμικών πακέτων της εταιρείας PGS, με αναλυτικά δεδομένα για το τόξο που ξεκινά από το βόρειο Ιόνιο και φθάνει μέχρι τον θαλάσσιο χώρο νότια της Κρήτης. Σημειώνεται ότι η ExxonMobil έχει αναλάβει τις εξορύξεις και σ’ ένα από τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.
Όταν οι εταιρείες καταλήξουν στις περιοχές όπου επιθυμούν να προχωρήσουν σε εξορύξεις, καλούνται να καταθέσουν πρόταση προς το ελληνικό Δημόσιο και την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ ΑΕ) τον Αύγουστο, με στόχο αρχές του 2018 να ξεκινήσει η διαδικασία της πύκνωσης των σεισμικών ερευνών. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την ερμηνεία των δεδομένων σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους, με την επιλογή των συγκεκριμένων γεωτρητικών στόχων και τη διενέργεια των γεωτρήσεων.

Στο παιχνίδι και η Energean
Έτοιμη να συμμετάσχει στη διαδικασία παραχώρησης θαλάσσιων οικοπέδων το επόμενο χρονικό διάστημα εμφανίστηκε και η Energean.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής για την υπογραφή των συμβάσεων με τα Ελληνικά Πετρέλαια που αφορούν στην παραχώρηση τριών χερσαίων περιοχών της δυτικής Ελλάδας στην εταιρεία, ο επικεφαλής της Μαθιού Ρήγα ανέφερε: «Έχουμε εμπιστοσύνη στην ύπαρξη υδρογονανθράκων στην περιοχή, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν ανακαλύψεις σε ανάλογες περιοχές στην Αλβανία και την Ιταλία».

ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΣΕ ΤΡΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Υπενθυμίζεται ότι η Energean ανέλαβε πρόσφατα την εκμετάλλευση θαλάσσιων περιοχών στο Ισραήλ, ενώ έχει ήδη συνεταιριστεί με την ισπανική Repsol για τις έρευνες σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρνανία.


Πηγή
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...