Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Πολλά αιολικά, πολλά blackout, και όταν φυσάει καίνε έξτρα αέριο για ...σταθερότητα

Να 'ναι καλά ο "Ελληνικός" Ενεργειακός Σχεδιασμός, έχω γίνει ειδικός στην τεκμηρίωση της αποτυχίας των αιολικών σαν τρόπο ηλεκτροδότησης, Το αστείο είναι, ότι για κάποιο μαγικό λόγο, κανείς δεν φαίνεται να μαθαίνει από τις τεκμηριωμένες εμπειρίες των άλλων.
Θα θυμίσω, σαν εισαγωγή, την Γερμανία. Η Γερμανία είναι περίπτωση... Από Γερμανικές πηγές (και επίσημες, επώνυμες, παρακαλώ) έχω εμπεδώσει ότι τα αιολικά είναι ...μάπα, αλλά τα θέλουν για την απασχόληση από τις εξαγωγές, και το λένε ωμά και καθαρά.  

"Είναι μάπα" σημαίνει ότι 1) έχουν πάρα πολλά, αλλά 2) η ηλεκτροδότηση από αυτά είναι ελάχιστη, αφού 3) "εξάγουν" το ρεύμα όταν φυσάει, 4) αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες σε μεταβλητή (μη αποδοτική, αντιοικονομική λειτουργία, 5) τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα στο δικό τους δίκτυο, έχουν εξάγει το πρόβλημα σε γείτονες, που 6) άλλοι διαμαρτύρονται και 7) άλλοι, προφανώς, το ανέχονται (προφανώς επί πληρωμή).  Όσο για τους Γερμανούς, έχουν διπλασιάσει το κόστος του ρεύματός τους, χωρίς να εεε... να έχουν μειώσει εκπομπές CO2.
Ένα από τα πράγματα που μετέφερα εδώ από το 2013 ή 2014, ήταν ότι όταν φυσάει έχουν σοβαρότερο πρόβλημα από όταν φυσάει και, μάλιστα, όταν φυσάει αναγκάζονται να ψάχνουν για πρόσθετες συμβατικές μονάδες για στρεφόμενη αδράνεια και ευστάθεια στο δίκτυό τους.
Αυτό που δημοσιεύτηκε στην Γερμανία το 2013, το ζει τώρα η Νότια Αυστραλία!
Αφού κατάφερε να ψυχαγωγηθεί με συνεχόμενα blackouts, επί σειρά ετών, τώρα δημοσίευσε ότι με πρόσφατο πολύ αέρα στις 25/4, που ήταν περισσότερο από όσο χρειαζόταν ή άντεχε το δίκτυό της, α) αναγκάστηκε να ανάψει και να πληρώσει θερμές εφεδρείες από αέριο, ακριβώς όπως η Γερμανία, το 2013, και να αναγκάσει μερικά αιολικά να "κλείσουν" για ευνόητους λόγους (αποφυγής blackout).
Μπορεί τώρα να αναρωτιέστε "γιατί είναι αυτό κακό". Ή "τι πειράζει που κάψαμε και λίγο αέριο για να έχουμε πολύ καθαρό αιολικό ρεύμα".  Η απάντηση είναι απλή:  Η Νότια Αυστραλία προέκυψε, λίγο ιδεοληπτικά (ή ...καθοδηγούμενα), να θέλει να σώσει τον Πλανήτη, και έβαλε πολλά αιολικά.  Έδωσε και δίνει πολλά λεφτά για τα αιολικά, αναγκάζεται να δίνει και για μονάδες αερίου και για αέριο, και, ναι, σας το ...προφητεύω, θα αναγκαστεί να ξαναγυρίσει σε όποιο κάρβουνο νομίζει ότι παράτησε:
Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε η Αυστραλία ότι μειώνει τις εξαγωγές αερίου (LNG) για να ...μειώσει τον πόνο από τις υψηλές τιμές του αερίου.   Και οι ειδησούλες λένε το μέλλον των τιμών του αερίου.  Θα ακριβαίνει...  Κάποια μέρα θα ξυπνήσουν οι Αυστραλοί και θα δούνε αυτό που ξέρω από το ...1963, ότι το αέριο κάνει boom and bust cycles, και είναι πολύτιμη πρώτη ύλη για χημικά, και εξαιρετικό για καθαρή αστική θέρμανση. Και εάν ο κύριος Σταθάκης ή αυτοί που τον έχουν πείσει ότι το μέλλον είναι "αέριο" νομίζει ότι θα έχουμε αέριο να καίμε, γράψτε το, 26/4/2017, "παραμυθιάζεται". Εδώ είμαστε, θα το πω το I told you so. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...