Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

ΣΚΑΝΔΑΛΟ με ανίχνευση νεκρών ζώων σε τροφές για κατοικίδια – Τι πρέπει να προσέξετε

Εταιρεία της California βρέθηκε να χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα νεκρά κατοικίδια ως φθηνή πρωτεΐνη στη δημοφιλή σειρά προϊόντων τροφής για ζώα.
Το χρονικό του σκανδάλου. Πως εξαπατούν τους καταναλωτές.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων;
Η εταιρεία Party Animals ανακάλεσε δύο παρτίδες από τη σειρά τροφής για σκύλους με την επωνυμία Cocolicious οταν, σε δοκιμές που έγιναν σε συσκευασίες κονσέρβας στο Τέξας, βρέθηκαν θετικές στην ουσία πεντοβαρβιτάλη – μια χημική ουσία που χρησιμοποιείται από κτηνιάτρους για την ευθανασία κατοικίδιων ζώων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που εταιρεία τροφίμων για κατοικίδια ζώα έχει εκτεθεί χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα κατοικίδια ζώα στα προϊόντα της. Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία Evanger, εταιρεία ζωοτροφών με έδρα το Illinois, ανακάλεσε τις τροφές για σκύλους, οταν ανιχνεύθηκε η ουσία πεντοβαρβιτάλη σε συσκευασίες κονσερβας που προκάλεσε ασθένειες σε σκύλους.

Πως ανιχνεύθηκε η ουσία στις τροφές;
Η πεντοβαρβιτάλη είναι ένα βαρβιτουρικό που χρησιμοποιείται συχνά από κτηνιάτρους για ευθανασίες. Πως όμως ανιχνεύθηκε στις τροφές;
Η βιομηχανία τροφίμων για κατοικίδια ζώα είναι σχεδόν ανεξέλεγκτη και στην προσπάθεια για τη φθηνότερη πρωτεΐνη, οι εταιρείες χρησιμοποιούν γάτες και σκύλους που έχουν υποστεί ευθανασία. Είναι κοινό μυστικό οτι τροφές με τη γενική ονομασία «γεύμα» ή «κρέας» (meals or meat) περιέχουν κατοικίδια απο ευθανασία. Το ανησυχητικό γεγονός είναι ότι οι εμπορικές εταιρείες ζωοτροφών τροφοδοτούν το κρέας σκύλων σε σκύλους και το κρέας γάτας σε γάτες. Αν η συσκευασία αναγράφει «Ζωικά προϊόντα» τότε το κρέας μπορεί να προέρχεται από οποιοδήποτε ζώο εκτός πουλερικών, συμπεριλαμβανομένων και ζώων που έχουν υποστεί ευθανασία.

Πως γίνεται το εμπόριο;
Το εμπόριο κατοικίδιων ζώων αρχίζει συχνά στην κτηνιατρική κλινική. Μετά την ευθανασία ηλικιωμένων η ασθενών ζώων, ορισμένοι κτηνίατροι προσφέρονται να «φροντίσουν» τα σώματα. Τα αψυχα σώματα μπαίνουν σε καταψύκτη και κατόπιν πωλούνται για να» ανακυκλωθούν «σε τροφές για κατοικίδια ζώα.
Η επόμενη φάση λαμβάνει χώρα στο εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών.
Αυτές οι τεράστιες εγκαταστάσεις, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, ανακυκλώνουν νεκρά ζώα, υπολείμματα από σφαγεία και σκουπίδια από σούπερ μάρκετ σε αυτό που είναι γνωστό ως ανακυκλωμένο κρέας, οστεάλευρα και ζωικά λίπη. Τα προϊόντα αυτά πωλούνται ως πηγή πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών ουσιών στη διατροφή των γαλακτοπαραγωγών ζώων, των πουλερικών, των χοίρων, των ζωοτροφών, των κατοικίδιων ζώων και των σκύλων.
Σύμφωνα με μια εκτίμηση, περίπου 40 δισεκατομμύρια λίβρες αποβλήτων σφαγείων, όπως το αίμα, τα οστά και τα σπλάχνα, καθώς και τα υπολείμματα εκατομμυρίων ευθανατοποιημένων γάτων και σκύλων που μεταφέρονται από κτηνιάτρους και καταφύγια ζώων, καθίστανται ετησίως σε «γεύμα ζωικών υποπροϊόντων».
Επειδή οι μονάδες επεξεργασίας ζωοτροφών λειτουργούν όσο το δυνατόν φθηνότερα, αναπόφευκτα επεξεργάζονται τοξικά απόβλητα.
Εκτός από τα φάρμακα ευθανασίας που χορηγούνται σε κατοικίδια ζώα, κολάρα ψύλλων μαζι με ταυτότητες κατοικίδιων ζώων, χειρουργικές καρφίτσες και βελόνες, ετικέτες αναγνώρισης βοοειδών και πράσινες πλαστικές σακούλες που περιέχουν νεκρά κατοικίδια ζώα από τους κτηνιάτρους, ανακατεύονται στο μείγμα που γίνεται «γεύμα ζωικών υποπροϊόντων».
Το χαμηλό κόστος εργασίας είναι ένας από τους οικονομικούς παράγοντες που αναγκάζουν τις εταιρίες εμπορίας ζωοτροφών να εξαπατήσουν. Είναι πάρα πολύ δαπανηρό για το προσωπικό των εγκαταστάσεων να αφιερώσουν χρόνο για να κόψουν τα περιλαίμια ψύλλων ή να αφαιρέσουν αλλοιωμένες μπριζόλες οστών από την πλαστική συσκευασία τους.
Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διατροφή των ζώων, οι περισσότεροι κρατικοί οργανισμοί ελέγχουν τις επισημάνσεις στις συσκευασίες όπως:
Το ποσοστό πρωτεϊνών, φωσφόρου και ασβεστίου ταιριάζει με τους ισχυρισμούς της μονάδας επεξεργασίας;
Τα ποσοστά πληρούν τις κρατικές απαιτήσεις;
Ωστόσο, οι δοκιμές για φυτοφάρμακα και άλλες τοξίνες στις ζωοτροφές δεν γίνονται ή γίνονται πλημμελώς.

Πως μπορούμε να το αποτρέψουμε;
Εάν αγοράζετε ανακυκλώσιμες τροφές για το κατοικίδιο σας, διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά της ετικέτας τροφίμων και εξοικειωθείτε με τους όρους και τι πραγματικα σημαίνουν.
Στην ιδανική περίπτωση, τα κατοικίδια ζώα πρέπει να τρώνε μη επεξεργασμένα τρόφιμα – όπως και οι άνθρωποι.
Εάν το κατοικίδιο ζώο σας υποβληθεί σε ευθανασία από έναν κτηνίατρο, επιμείνετε στο θάψιμο του σώματος. Από σεβασμό για τη ζωή του ζώου, και από την ανησυχία για την υγεία άλλων ζώων, μην επιτρέπετε στον κτηνίατρο να «φροντίσει» το άψυχο σώμα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...