Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Επίσκεψη του Κώστα Πουλάκη στην Άμφισσα για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (φωτος)

Επίσκεψη στην Άμφισσα πραγματοποίησε την Τετάρτη 24 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση-συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη και πλήθος αυτοδιοικητικών στελεχών της περιοχής, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Δωρίδος, κ. Γ. Καπεντζώνης, καθώς και ο βουλευτής του Νομού, κ. Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, ο Κ. Πουλάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες της μεταρρύθμισης, εστιάζοντας κυρίως στα θέματα της δημοκρατίας, της συμμετοχής των πολιτών, της διοικητικής αποτελεσματικότητας των ΟΤΑ, της οικονομικής τους βιωσιμότητας, αλλά και της ανάδειξης των Δήμων και των Περιφερειών σε κεντρικούς πυλώνες της χάραξης και υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής και καλώντας τους αιρετούς και τους πολίτες να συμβάλλουν με τις απόψεις τους στη διαμόρφωση των τελικών αποφάσεων.
Απαντώντας μάλιστα στις επιφυλάξεις που έχουν ακουστεί από την ηγεσία της ΚΕΔΕ ως προς το ότι δήθεν η μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρήματα, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ ξεκαθάρισε τα εξής :

  • «Πρώτον, όταν ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης», προβλεπόταν υποτίθεται ότι η Αυτοδιοίκηση θα έπαιρνε επιπλέον 4 δισεκατομμύρια ευρώ, για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων. Κι όμως, ποτέ κανείς δεν είδε ούτε ένα ευρώ από αυτά τα χρήματα. Μόνο που τότε ήταν απλώς… Τρίτη, καθώς κανένας «γαλάζιος» ή «πράσινος» Δήμαρχος δεν μίλησε και δεν ζήτησε να πέσει η κυβέρνηση, όπως κάνουν τώρα.
  • Δεύτερον, η μεταρρύθμιση καθεαυτή, μέχρι στιγμής, δεν έχει στοιχίσει ούτε μισό ευρώ. Όλες οι επεξεργασίες έχουν γίνει με τη δουλειά των στελεχών του Υπουργείου, σε ώρες πολύ έξω από το ωράριό τους, με τη συνεργασία και ιδιωτών εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων, που επίσης δούλεψαν χωρίς καμία αποζημίωση. Και όλα αυτά, τη στιγμή που στο παρελθόν η λέξη μεταρρύθμιση ήταν πάντα συνώνυμο των εξωτερικών αναθέσεων, της παραγγελίας μελετών και πανάκριβου πληροφοριακού υλικού, συνήθως για το φαίνεσθαι.
  • Τρίτον, το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για την περίοδο 2018-2021, αποτυπώνει τις προβλέψεις για τη χρηματοδότηση κάθε Υπουργείου και κάθε φορέα με τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα. Είναι προφανές ότι – εάν οι επεξεργασίες μας καταλήξουν στην ανακατανομή των αρμοδιοτήτων – θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα και οι προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής όπως γίνεται πάντα».
Νωρίτερα, ο ΓΓ του ΥΠΕΣ είχε συνάντηση σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, με τον Δήμαρχο Δελφών, κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο, παρουσία και των επτά Αντιδημάρχων της περιοχής, με τους οποίους συζήτησε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα τόσο τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου, όσο και τα ειδικότερα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο.Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...