Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ: Η ταινία «ΘΥΛΑΚΑΣ» του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς

Παρασκευή 24/11/2017 στις 9μμ
Η ταινία «ΘΥΛΑΚΑΣ» του Γκόραν Ραντοβάνοβιτς
Μουσική: Ελένη Καραΐνδρου
Πρόταση της Σερβίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2015
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας (ΟΚΛΕ), Olympia International Film Festival for Children and Young People 2015
Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=Dddfro-Vt9M

Ένα χριστιανό αγόρι, αποφασισμένο να κάνει την κατάλληλη κηδεία στον παππού του, διασχίζει τις εχθρικές γραμμές και κάνει φίλους μεταξύ της μουσουλμανικής πλειοψηφίας στο βαθιά διχασμένο και κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κόσοβο .

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η ταινία επικεντρώνεται σε μια μικρή σερβική κοινότητα που ζει σε ένα, προστατευόμενο από τον ΟΗΕ, θύλακα στο μουσουλμανικό Κόσοβο. Ένα τεθωρακισμένο όχημα της ειρηνευτικής δύναμης του Ο.Η.Ε. πηγαίνει τον μικρό Νέναντ κάθε μέρα στο σχολείο, στο οποίο είναι ο μοναδικός μαθητής. Προσπαθεί να κάνει φίλους, αλλά πέφτει πάνω στο μίσος ενός συνομηλίκου αλβανόφωνου βοσκού, που έχασε στον πόλεμο τον πατέρα του και μισεί θανάσιμα τους Σέρβους. Η Οδύσσεια του μικρού θ’ αρχίσει, όταν θα πρέπει να μπει στην περιοχή του «εχθρού», για να ειδοποιήσει τον ορθόδοξο παπά, ότι ο παππούς του είναι στα τελευταία του... Όταν πεθαίνει ο αγαπημένος του παππούς, το δεκάχρονο παιδί αποφασίζει ότι πρέπει να του κάνουν κανονική κηδεία, παρότι το κοιμητήριο βρίσκεται έξω από την περιοχή. Η αποστολή του θα τον οδηγήσει πίσω από τις γραμμές του εχθρού, όπου θα βρει φίλους σε απίθανα μέρη.

ΒΡΑΒΕΙΑ
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Chemnitz International Film Festival 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κοινού, Moscow International Film Festival 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Μουσικής, International Antalya Film Festival 2015
  • Βραβείο FIPRESCI, Chemnitz International Film Festival 2015
  • Βραβείο UNICEF, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2015
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας(ΟΚΛΕ), Olympia International Film Festival for Children and Young People 2015
  • Βραβείο ECFA, Chemnitz International Film Festival 2015
  • Εύφημη Μνεία, International Film Festival of India 2015
  • Εύφημη Μνεία, Olympia International Film Festival for Children and Young People 2015
Η εξαιρετική ερμηνεία των ηθοποιών και η προσεκτική συσσώρευση οπτικών λεπτομερειών, δημιουργούν συμπάθεια για τον ευαίσθητο νεαρό ήρωα, ο οποίος διατηρεί την ανθρωπιά του, παρότι στερείται της παιδικότητας. Οι πολύ καλές εικόνες του φωτογραφικού φακού του Schneppat μέσα από παράθυρα και πόρτες μας ενισχύει την εικόνα του στενάχωρου περιβάλλον του Nenad σε αντίθεση με τις ανοικτές εκτάσεις που απολαμβάνουν οι Αλβανοί. Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου και της Irena Popovic είναι υπέροχα μελαγχολική. (variety.com)

Για τον σκηνοθέτη Γκόραν Ραντοβάνοβιτς

O Γκόραν Ραντοβάνοβιτς, γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1957. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, απ’ όπου αποφοίτησε το 1982. Μεταξύ 1977 και 1980 βρέθηκε στο Μόναχο με υποτροφία του Ινστιτούτου Γκαίτε. Μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι, εργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης ταινιών ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου στο Βερολίνο και της Ένωσης Καλλιτεχνών Κινηματογράφου της Σερβίας. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο EICTV (Διεθνής Σχολή Κινηματογράφου-Τηλεόρασης), στο San Antonio de los Banos στην Κούβα, στο Oberlin College στο Οχάιο των ΗΠΑ, στην ESAPEscola Superior Artística do Porto στην Πορτογαλία και στο DFFB στο Βερολίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...