Πέμπτη 26 Απριλίου 2018

Εκδήλωση για την μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό Κόλπο, με συνεργασία Δήμου Δελφών , Σ.Π.Ο.Α.Κ. «Ο ΑΡΙΩΝ» & Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

Η πόλη της Ιτέας υποδέχθηκε με ιδιαίτερη χαρά και επιτυχία την εκδήλωση που έλαβε χώρα την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018 στο Κυριακοπούλειο – Ηλιοπούλειο πολιτιστικό Κέντρο Ιτέας,  στα πλαίσια της εκστρατεία ενημέρωσης για την μείωση της χρήσης της Πλαστικής Σακούλας στους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου. 


Η εκστρατεία ενημέρωσης έγινε με πρωτοβουλία  του Σ.Π.Ο.Α.Κ. στους Δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, σε συνεργασία και με το Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG (LIFE14 GIE/GR/001127) «Ολοκληρωμένη Εκστρατεία Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Μείωση της Πλαστικής Σακούλας στο Θαλάσσιο Περιβάλλον»

Στόχος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων.

Ο Δήμος Δελφών είναι μέλος του ΣΠΟΑΚ σε συνέχεια της 321/2017 Απόφασης του Δ.Σ. Δελφών. Στο ΦΕΚ 4844/Β΄/29-12-2017 δημοσιεύθηκε  η υπ’ αρ. 299271 απόφαση έγκρισης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για τη συμμετοχή του ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ως ΜΕΛΟΣ στο Σ.Π.Ο.Α.Κ.

Σκοπός της εκστρατείας είναι να ευαισθητοποιήσει μαθητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και το ευρύτερο κοινό των δήμων γύρω από τον Κορινθιακό, σχετικά με την δραστική μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας.

Ενδεικτικό παράδειγμα της αλόγιστης χρήσης πλαστικών συσκευασιών είναι  η υπόθεση με τη φάλαινα που ξεβράστηκε νεκρή στη Σαντορίνη. Άνθρωποι που έθαψαν το κήτος στη χωματερή ανακάλυψαν ότι μέσα στο στομάχι της υπήρχαν πάνω από 30 κιλά πλαστικής σακούλας, με αποτέλεσμα το άτυχο θηλαστικό να βρει τραγικό θάνατο.

Η αποκάλυψη ότι ο θάνατος της φάλαινας προκλήθηκε από τα πλαστικά επανέφερε στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα με τα απόβλητα στις θάλασσες και τα θηλαστικά.

Όπως έγινε γνωστό η φάλαινα μήκους 9 μέτρων πιθανότατα πέθανε από γαστρικό σοκ που προκλήθηκε από την κατάποση πλαστικού. Η φάλαινα δεν μπόρεσε να αποβάλει τα πλαστικά από το πεπτικό σύστημά της, με αποτέλεσμα να πάθει περιτονίτιδα και να καταλήξει.

          Είναι πολύ σημαντικό για την περιοχή μας το γεγονός της ένταξης  με κοινή υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β 4432/15.12.2017) του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γιάννη Τσιρώνη ολόκληρου του Κορινθιακού Κόλπους, στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».Παράλληλα έχει ανακοινωθεί και η ίδρυση του «Φορέα Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου» ο οποίος θα αναλάβει την προστασία της περιοχής από φαινόμενα μόλυνσης και τα μέτρα για τον έλεγχο της λαθραλιείας.

Η ένταξη αυτή  ανοίγει  πλέον ένα νέο δρόμο προς τη βιώσιμη ανάπτυξη, με προώθηση παραγωγικών δραστηριοτήτων στις περιοχές αυτές, συμβατών με την προστασία του φυσικού κεφαλαίου της χώρας.

Παράλληλα, δημιουργεί νέους όρους και προϋποθέσεις για την ολοκληρωτική προστασία και ανάπτυξη του Κορινθιακού, με πλήρη σεβασμό στο φυσικό κάλλος και στον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.

Με την απόφαση αυτή κλείνει ένα μεγάλο μέρος εκκρεμοτήτων της χώρας μας, που αφορά, αφενός στην ένταξη στο δίκτυο θαλάσσιων περιοχών, που αφορούν τόσο σε τύπους οικοτόπων, όσο και σε είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως ακολούθως :








Πρόγραμμα Τετάρτη 25 Απριλίου 2018
12:00-12:30
Χαιρετισμοί

·         Πιλάλα-Τσακίρη Τριανταφυλλιά, Αντιδήμαρχος Δελφών, Δημοτικής Ενότητας Ιτέας
·         Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας & Ορθολογικής Ανάπτυξης Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ) «Ο ΑΡΙΩΝ»
12:30-14:00
Εισηγήσεις

·        Οι επιπτώσεις της Πλαστικής Σακούλας και οι εναλλακτικές επιλογές         Κωστακόπουλος Στάθης, Περιβαλλοντολόγος M.Sc., Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)
·        Ειδική προβολή 15λεπτου βίντεο με θέμα τα απορρίμματα στον Κορινθιακό κόλπο
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ Σύλλογος ελεύθερων και αυτόνομων δυτών Ν. Φωκίδας
·        O βυθός του Κορινθιακού – Εθελοντισμός και προστασία του
Πολυζώης Ιωάννης, ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ Σύλλογος ελεύθερων και   αυτόνομων δυτών Ν. Φωκίδας
·        Η νομοθεσία και οι πολιτικές μείωσης της χρήσης πλαστικής σακούλας
Κυρκίτσος Φίλιππος, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)
·        Έργο LIFE DEBAG: Πλαστική Σακούλα & θαλάσσιο περιβάλλον                              
Καραγιάννης Σταύρος, Στέλεχος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)

14:00-14:45
Στρογγυλό Τραπέζι

Τρόποι μείωσης της πλαστικής σακούλας σε τοπικό επίπεδο
Στο Στρογγυλό Τραπέζι θα συμμετέχουν με δίλεπτο σχολιασμό εκπρόσωποι του ΣΠΟΑΚ, της ΟΕΑ και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής του δήμου Δελφών. Τοποθετήσεις και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους και να ακολουθήσει συζήτηση.
Συντονιστής:  Χαλβατζής Σταμάτης, Πρόεδρος ΣΠΟΑΚ
14:45-15:30
Σύνοψη συμπερασμάτων





Εκ του Δήμου Δελφών

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...