Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Το ευρωπαϊκό ναυάγιο ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Αποσυνάγωγοι στα ευρωπαϊκά κόμματα Μητσοτάκης – Γεννηματά

Ειδική ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες
Ως πριν από λίγο καιρό θα φαινόταν απίστευτο: η  ΝΔ και το Κινάλ εξελίσσονται  σε αντιευρωπαϊκά κόμματα. Αλλά σήμερα είναι ορατό το χάσμα που έχουν δημιουργήσει οι επικεφαλής τους Κυριάκος  Μητσοτάκης και Φώφη Γεννηματά με τα κοινοτικά όργανα, τους  θεσμούς της Ένωσης και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων.

Η κορύφωση του αντιευρωπαϊσμού των δυο κομμάτων -των οποίων οι παρελθούσες ηγεσίες θεμελίωσαν τη σχέση της Ελλάδας  με την Ευρώπη- καθρεφτίζεται στην αποστροφή των πολιτικών ομάδων στις οποίες ανήκουν προς την πολιτική των ηγεσιών τους. Ο Κυριάκος και η Φώφη θεωρούνται αποσυνάγωγοι, ο ένας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η άλλη στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το πρόβλημα στο ΕΛΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη δημιουργήθηκε όταν άρχισε να διατυπώνει  θέσεις που αντιστρατεύονται ευρωπαϊκές κατακτήσεις σε τομείς όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά υπονομεύουν και τα επιτεύγματα  από την υλοποίηση των συμφωνιών για την έξοδο από την ελληνική κρίση.
Παράλληλα  τα  συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη παρακολουθούσαν με καχυποψία  την άνοδο του προερχομένου από κόμμα της ακροδεξιάς Άδωνι Γεωργιάδη, με παραγκωνισμό του έτερου αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στην Ευρώπη από τη  μακρά θητεία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Το «πρόβλημα Γεωργιάδη»  είναι γι’ αυτά τα κόμματα ό,τι είναι το ‘πρόβλημα Καμμένου»-παρότι προέρχεται από τη ΝΔ- για τους Ευρωσιαλιστές.

Μαύρο πρόβατο

Οι επιφυλάξεις κυβερνήσεων και αξιωματούχων του ΕΛΚ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη- με μια και μόνη εξαίρεση: τον αξιοθρήνητο Μάνφρεντ Βέμπερ, για ειδικούς λόγους- ενισχύονταν κάθε φορά που είχαν  μαζί του επαφές, παρότι φρόντιζαν να περιορίζονται στα τυπικά. Από την πρώτη συνάντησή του με την Άγκελα Μέρκελ -στην οποία η Καγκελάριος συζητούσε με την Ντόρα Μπακογιάννη κυρίως- μέχρι την τελευταία αδιάφορη χειραψία τους στο Βουκουρέστι. Και από την απογοητευτική συνάντησή του με τον Σόιμπλε -που δεν δέχθηκε ούτε να φωτογραφηθεί μαζί του-, μέχρι τις προειδοποιητικές συζητήσεις της τελευταίας περιόδους με τον Ζόζεφ Ντόλ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.
Εξ ίσου αποτυχημένη θεωρείται και η εμφάνιση του ενώπιον του νέου Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σολτς- στον οποίο «παρουσίασε  το πρόγραμμα του»- χωρίς να  σπάσει τη γερμανική ψυχρότητα απεναντι του. Ο Μητσοτάκης τείνει να διαμορφώσει πλέον  προφίλ μαύρου προβάτου στην Ευρώπη. Ήταν άλλωστε ορατή η απομόνωσή του -και η αποδοκιμασία για τη συμπεριφορά του στο Μακεδονικό και στην επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου.
Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα προβλέπουν ότι αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι εκρηκτική και επιδεινώνεται διαρκώς με τις αντιδράσεις του προέδρου της ΝΔ. Από την  εθνικιστική πολιτική  στο Μακεδονικό έφτασε στην  συγκαλυμμένη καταγγελία των Ευρωπαίων πρώτα στη Βουλή και μετά στον  «Σκάι», λέγοντας ότι επικροτούν τη συμφωνία για το Μακεδονικό γιατί «τους βολεύει»- εννοώντας ότι έτσι βλάπτουν  την Ελλάδα.
Ο αντιευρωπαϊσμός του Κυριάκου επιδεινώθηκε από τη στιγμή που πήρε δίπλα του εκτός από πορτ- παρόλ και σύμβουλο στα ευρωπαϊκά θέματα την Μαρία Σπυράκη, που δεν ήταν και η καλύτερη στο Ευρωκοινοβούλιο, από όπου εξακολουθεί να μισθοδοτείται- δίνοντας ένα ακόμη δείγμα γραφής της ΝΔ.
Στο εσωτερικό του ΕΛΚ ο επικεφαλής της ΝΔ θεωρείται πρόσωπο «ειδικού χειρισμού» και ο παραλληλισμός του με τον Ορμπάν από μεγάλο γερμανικό περιοδικό αντανακλά τους φόβους τους ότι διαμορφώνεται στα Βαλκάνια ένας νέος  αντιευρωπαϊκός πόλος που καλλιεργεί τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία.  Ότι αποφεύγουν να τον καλούν  στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και δεν ανταποκρίνονται σε δικές του προσκλήσεις είναι ένα είδος προληπτικού μέτρου.
Στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις  Βρυξέλλες ήταν εμφανής η ψυχρότητα με την οποία τον αντιμετωπίζουν οι ομοϊδεάτες του. Συνάντησε μόνο τον Ιρλανδό πρωθυπουργό  και μια αντιπροσωπεία Γάλλων Ρεπουμπλικάνων. Προξένησε εντύπωση πάντως ότι η ΝΔ προσπάθησε να εμφανίσει ότι τον κάλεσε στη Βιέννη ο -συνεργαζόμενος με τις χώρες του Βίζεγκραντ- καγκελάριος της Αυστρίας – με τον οποίο αντάλλαξε τυπική χειραψία με κάποιες τυπικές φράσεις μεταξύ τους-, ενώ πρόκειται για  συλλογική πρόσκληση προς το ΕΛΚ για μια εκδήλωση στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας.

Κρίση με τους Ευρωσοσιαλιστές

Στην περίπτωση της  Φώφης Γεννηματά με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα τα πράγματα είναι χειρότερα. Η εκλογή της δεν ενθουσίασε κανέναν, καθώς η πρώτη διαπίστωση ήταν ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ρόλο της εκτός Ελλάδος. Δεν έχει προσωπικές σχέσεις με κανέναν και  στις συνεδριάσεις απλώς διαβάζει ένα κείμενο και στη συνέχεια σιωπά  καθώς δεν έχει ευχέρεια επικοινωνίας.
 Όταν άλλαξε προσανατολισμό ο Αλέξης Τσίπρας  το ΕΣΚ άρχισε προεργασίες για να εντάξει τον ΣΥΡΙΖΑ στις γραμμές του.  Το μόνο εμπόδιο ήταν η συνεργασία με το Πάνο Καμμένο. Αλλά η Φώφη αρνήθηκε να συμμετέχει σε νέα κυβερνητική πλειοψηφία, ώστε να διακοπεί η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ χωρίς να προκληθεί πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα.
Οι Ευρωσοσιαλιστές της έδωσαν χρόνο και ταυτόχρονα  κατέστησαν τον ΣΥΡΙΖΑ οιονεί  μέλος τους,  με τον Αλέξη Τσίπρα παρόντα σε όλες τις συνεδριάσεις τους. Από κακές συμβουλές ή άγνοια η Γεννηματά συνέχισε να κινείται σε άλλη κατεύθυνση  μέχρι που προκάλεσε το μένος των Ευρωσοσιαλιστών με τις εθνικιστικές θέσεις της στο Μακεδονικό και την αντίθεσή της στη συμφωνία για το χρέος. Ότι από τη Βουλή τους κατήγγειλε -στο όνομα της… εθνικής ανεξαρτησίας-  ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.
Ήδη στους κύκλους των Ευρωσοσιαλιστών θεωρείται ανεπιθύμητη και το επιβεβαίωσε η απουσία της από την τελευταία συνεδρίασή του, στην οποία συμφωνήσαν με τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για τη συμπόρευσή της  με τη Δεξιά και τις αντιδραστικές θέσεις της στο Μακεδονικό και το κλείσιμο του Μνημονίου.
Ότι βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έσπευσε -με βαλκάνια αφασία -την επόμενη να τους καταγγείλει  ως… ενεργούμενα της Μέρκελ   εγγράφεται ως προσβολή. Υπάρχει πλέον ορατή κρίση, που μπορεί να φτάσει ως την αποβολή της Γεννηματά, την οποία άλλωστε έχουν απομονώσει και οι λοιπές συνιστώσες του Κινάλ: Θεοδωράκης, Παπανδρέου, Θεοχαρόπουλος.
Το συμπέρασμα από τις προβληματικές σχέσεις Μητσοτάκη και Γεννηματά  με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμματα  είναι ότι στις παραμονές των ευρωεκλογών και οι δυο προσφέρουν κακές υπηρεσίες και τους υπερεθνικούς κομματικούς σχηματισμούς στους οποίους ανήκουν, αλλά και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.  Σε κάθε περίπτωση πάντως προσφέρουν κακές υπηρεσίες και στα κόμματά τους που εμφανίζονται να αποκλίνουν από την κοινοτική Ευρώπη, τις αρχές και τους στόχους της.

  https://www.anoixtoparathyro.gr/το-ευρωπαϊκό-ναυάγιο-νδ-κιναλ-αποσυνά/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...