Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Έρχονται «σαραντάρια» αλλά και μπόρες - Πού θα χτυπήσει περισσότερο η ζέστη

Μετά τις προηγούμενες βροχερές ημέρες του Ιουνίου, φαίνεται ότι οδεύουμε σε έναν πολύ καυτό Ιούλιο, καθώς όπως προβλέπει ο μετεωρολόγος Γ. Καλλιάνος, θα έχουμε... φλερτ με τους 40ο C από την ερχόμενη Τρίτη.


Στην τελευταία του ανάρτηση σημειώνει:

Ευτυχώς για όλους μας αλλά το φετινό καλοκαίρι -μέχρι στιγμής- αποδεικνύεται αρκετά ήπιο ως προς τις θερμοκρασίες. Ο λόγος που αναφέρω το παραπάνω είναι ότι δεν μας έχει επηρεάσει κάποιο αξιόλογο κύμα καύσωνα το οποίο θα εκτόξευε τον υδράργυρο σε “ακραίες” τιμές, όμως, παρ'όλα αυτά, έχουν υπάρξει αρκετές ζεστές ημέρες που η θερμοκρασία προσέγγισε τους 36-37°C.
Φαίνεται ότι η εβδομάδα που έρχεται θα συνεχίσει να είναι -σε φυσιολογικά πλαίσια- ζεστή με θερμοκρασίες που στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας θα αγγίξουν τους 36-37°C, αν εξαιρέσουμε όμως την Τρίτη όπου οι θερμότερες αέριες μάζες θα ανεβάσουν περαιτέρω τον υδράργυρο.

Η πιο ζεστή Τρίτη

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, οι πολύ θερμές αέριες μάζες που τις τελευταίες ημέρες επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της βορειοδυτικής Αφρικής αλλά και της δυτικής Μεσογείου, θα έχουν την τάση να κινηθούν ανατολικότερα, και έτσι την Τρίτη θα καλύψουν και τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου).
Δεν θα έχουμε κύμα καύσωνα διότι δεν ικανοποιούνται συγκεκριμένες συνθήκες ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αυτό. Όμως, στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της πεδινής ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τοπικά και να τους ξεπεράσει, καταγράφοντας τα θερμόμετρα ακόμη και τους 40°C υπό σκιά.

Τα "θετικά" της επικείμενης θερμής εισβολής θα είναι δύο :

  • Πρώτον ότι κατά τη διάρκεια του μεσημεριού και απογεύματος της Τρίτης θα εκδηλωθούν μπόρες και τοπικές καταιγίδες σε αρκετές περιοχές (κυρίως ορεινές και ημιορεινές) της βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα να δροσίσει σε αυτά τα τμήματα.
    Δεύτερον ότι αυτή η θερμή εισβολή θα έχει διάρκεια μόνο μια ημέρα με αποτέλεσμα να μην προλάβει να κουράσει τους κατοίκους των περιοχών που θα σημειωθούν οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες.

Πού αναμένονται 38-39°C και τοπικά 40°C
Στην πεδινή Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά (πεδινή Φθιώτιδα, κάμπος Βοιωτίας, πιθανότατα και τοπικά στην Αττική), στην κεντρική πεδινή Εύβοια και στην ανατολική Πελοπόννησο (κάμπος Αργολίδας, Κορινθία, κάμπος Λακωνίας και ενδεχομένως και στην ανατολική Αρκαδία) θα υπάρξουν περιοχές που η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του μεσημεριού της Τρίτης θα αγγίξει τους 38-39°C και πιθανότατα τους 40°C.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα σημειωθούν οι εξής ακόλουθες μέγιστες θερμοκρασίες :
Αθήνα :
  • Δευτέρα : 36°C
  • Τρίτη : 38-39°C
  • Τετάρτη : 36°C
Θεσσαλονίκη :
  • Δευτέρα : 34°C
  • Τρίτη : 34°C
  • Τετάρτη : 33°C
Πτώση από Τετάρτη
Σταδιακά από την Τετάρτη θα υποχωρήσει ο υδράργυρος διότι θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι 5-6 στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες από την ερχόμενη Τετάρτη έως και την ερχόμενη Παρασκευή, ακόμη και στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές, δεν θα ξεπεράσουν τους κατά μέσο όρο τους 35-36°C.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...