Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

ΜΕΣΟΛΌΓΓΙ: Με τη γίδα στην πλάτη πιάστηκαν οι… άριστοι πλαστογράφοι

«Άριστοι» για τη Νέα Δημοκρατία, με την οποία πολιτεύονται, «κερδοσκόποι με σταθερή ροπή στο έγκλημα» για την αστυνομία που τους συνέλαβε επ’ αυτοφώρω και τον εισαγγελέα που τους άσκησε ποινική δίωξη.

Ο λόγος για τον πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου Μεσολογγίου και νυν πρόεδρο του Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης Δημήτρη Μπουσμπουρέλη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Μεσολογγίου και προϊστάμενο του Τμήματος Αδειών Διαμονής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μεσολογγίου Αγαθάγγελο Κότσαλο.
Και οι δύο είναι σήμερα κατηγορούμενοι ως μέλη «εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε πλαστογραφίες, ψευδείς βεβαιώσεις, δωροδοκίες, νοθεύσεις εγγράφων κ.ά.», η οποία είχε απλώσει το δίκτυό της σε έξι πόλεις της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, ετοιμαζόταν να επεκταθεί και σε άλλες καθώς, όπως αναγράφεται σχετικά, «θησαύριζε εκδίδοντας παράνομες άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς».
Επειτα από τεράστια επιχείρηση της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ το κύκλωμα «ξεδοντιάστηκε» με τη σύλληψη 23 ατόμων, ανάμεσα στους οποίους είναι εφτά δικηγόροι και πέντε υπάλληλοι των αρμόδιων υπηρεσιών έκδοσης αδειών διαμονής.
Εμπλεκόμενοι είναι άλλοι έξι που δεν συνελήφθησαν γιατί δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις του αυτοφώρου καθώς είχαν διακόψει τη συμμετοχή τους. Στην ομάδα των έξι (κατηγορούνται για αδικήματα όπως παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, πλαστογραφία και παράβαση καθήκοντος) φιγουράρουν επίσης ένας δικηγόρος Διδυμότειχου, ο προϊστάμενος ενός ακόμη τμήματος Αδειών Διαμονής και ένας προϊστάμενος ΔΟΥ Αθηνών. Τέλος, ακόμη εφτά άτομα που δεν ταυτοποιήθηκαν βαρύνονται με μεμονωμένα αδικήματα που δεν σχετίζονται με την οργάνωση...
Την υπόθεση αποκάλυψε πρώτο το documentonews.gr, ενώ σήμερα το Documento φέρνει στο φως στοιχεία της μεγάλης δικογραφίας και το περιεχόμενο μηνυμάτων και τηλεφωνικών συνομιλιών μεταξύ των εμπλεκομένων.
Σε μια από αυτές ο ένας από τους δύο αρχηγούς της οργάνωσης (και οι δύο δηλώνουν άνεργοι) αναφέρει στον συνομιλητή του μέχρι και το όνομα του πρώην υπουργού της ΝΔ Χρήστου Μαρκογιαννάκη, ισχυριζόμενος ότι ένα από τα δικηγορικά γραφεία με τα οποία συνεργάζεται στην Αθήνα είναι του «πολιτικού Χρήστου Μαρκογιαννάκη».
Ο ίδιος ο πρώην υπουργός, ο οποίος δεν εμπλέκεται στην υπόθεση και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της δικογραφίας, όταν επικοινωνήσαμε μαζί του μας τόνισε κατηγορηματικά: «Δεν έχω δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, δεν γνωρίζω το πρόσωπο που με αναφέρει στις συνομιλίες, ούτε καν έχω ακούσει το όνομά του».

Επ’ αυτοφώρω
Η επιχείρηση των αντρών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ εξελίχθηκε παράλληλα σε έξι πόλεις της χώρας τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης 27 Ιουνίου.
Οι δύο «άριστοι» τοπικοί παράγοντες συνελήφθησαν πρώτοι. Τους… τσίμπησαν επί το έργον έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μεσολογγίου.
Σύμφωνα πάντα με το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, ο Δημ. Μπουσμπουρέλης μαζί με τον Π.Ν., που φέρεται ως ένας από τους δύο αρχηγούς του κυκλώματος, είχαν επιχειρήσει να καταθέσουν στον Αγαθάγγελο Κότσαλο, προϊστάμενο του Τμήματος Αδειών Διαμονής, και σε υπάλληλο της αρμόδιας υπηρεσίας (σύζυγο κατηγορουμένου) φακέλους με πλαστά δικαιολογητικά αλλοδαπών. Για τη συγκεκριμένη «δουλειά» ο Π.Ν. είχε εισπράξει 1.200 ευρώ από κάθε αλλοδαπό.
Η έρευνα επεκτάθηκε, από κοινού με την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος, και σε Λευκάδα, Λάρισα, Τρίκαλα και Αλεξανδρούπολη, όπου σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατασχέθηκε πληθώρα φακέλων.

Η αντίστροφη μέτρηση
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται όταν περιήλθαν στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων πληροφορίες για τη δράση κυκλώματος έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών που δίνονταν σε αλλοδαπούς για να τα καταθέσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσουν γνήσια πιστοποιητικά, όπως διαβατήρια και άδειες παραμονής. Ξεκίνησαν παρακολουθήσεις και άνοιξαν τηλέφωνα.
Οι δράστες, ανάμεσα στους οποίους ήταν υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που φέρονται να χρηματίζονταν για να νομιμοποιούν τα πλαστά πιστοποιητικά ώστε να χορηγούνται οι άδειες διαμονής, είχαν αναπτύξει και δίκτυο συνεργατών που τους έφερναν σε επαφή με τους παράνομους αλλοδαπούς.

Η ιεραρχία
Το δίκτυο που δρούσε σε Αθήνα, Μεσολόγγι, Λευκάδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Τρίκαλα και επιχειρούσε να επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στην Αρτα και την Πρέβεζα, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή διαρκή δράση και κανόνες σχετικής ιεραρχίας…
Στην κεφαλή, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, υπήρχε δυαρχία, με συμπρωταγωνιστές τον Γ.Κ. και τον Ν.Π. οι οποίοι εμφανίζονται ως άνεργοι. Ως στενός συνεργάτης του Ν.Π. φέρεται μια γυναίκα, η Β.Ε.
Τα μέλη της οργάνωσης, σύμφωνα με το διαβιβαστικό, είχαν διακριτούς ρόλους. Δηλαδή, άλλοι εντόπιζαν τους αλλοδαπούς, άλλοι κατάρτιζαν τους φακέλους με τα πλαστά δικαιολογητικά, οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι φέρονται να προέβαιναν σε έλεγχο των φακέλων, τους οποίους στη συνέχεια κατέθεταν στις αρμόδιες υπηρεσίες (Αποκεντρωμένες Διοικήσεις), ενώ οι υπάλληλοι στις συγκεκριμένες υπηρεσίες εξέδιδαν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή των αλλοδαπών στην χώρα. Προκειμένου να εκδοθούν οι παράνομες άδειες, τα αρχηγικά μέλη με τη βοήθεια συνεργών έβρισκαν παράνομους αλλοδαπούς που διέμεναν στην περιοχή της Αττικής, από τους οποίους έπαιρναν μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να τους «βοηθήσουν» να συγκεντρώσουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι δήθεν έχουν συνεχή επταετή διαμονή στη χώρα καθώς και να βεβαιώνουν τη μόνιμη διαμονή τους σε πόλεις της επαρχίας ώστε στη συνέχεια να μπορούν να καταθέσουν εκεί τα δικαιολογητικά τους.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...