Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Παράνομη η τοποθέτηση Μαντούβαλου ως προέδρου της ομάδας Βόλεϊ του Ολυμπιακού από τον Μαρινάκη

Η τοποθέτηση του Πέτρου Μαντούβαλου στην θέση του προέδρου της ομάδας βόλεϊ ανδρών του Ολυμπιακού από το σύστημα Μαρινάκη αποτελεί ένα ακόμη σκανδαλώδες «φάουλ» στον κόσμο του Αθλητισμού.
Ο πάλαι γνωστός δικηγόρος και πολιτευτής του Πειραιά, πολιτικά άστεγος εδώ και καιρό, έχει καταδικαστεί από τα ελληνικά δικαστήρια λόγω εμπλοκής του στο Παραδικαστικό, ενώ του έχει αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος.
Μάλιστα σε πρόσφατη προσφυγή του για την ανάκληση της απόφασης αφαίρεσης της αδείας του, ο κ. Μαντούβαλος ισχυρίστηκε πώς δεν διαθέτει άλλα μέσα προσπορισμού και πώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ένδειας. Παρόλα αυτά αμέσως μετά την τοποθέτηση του στο αξίωμα του προέδρου της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού έσπευσε να ανακοινώσει πώς θα συνδράμει και οικονομικά (;) στο όλο εγχείρημα.

 
Δεν μπορεί κατά τον νόμο να είναι πρόεδρος ομάδας

Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού ανήκει στην κατηγορία των εταιρειών ιδιότυπου καθεστώτος (ΤΑΠ). Τα κριτήρια για την τοποθέτηση προέδρου σε μία τέτοια ομάδα σύμφωνα με το ισχύον νομικό καθεστώς είναι τα ίδια που αφορούν τον χώρο των επαγγελματικών ομάδων. Δηλαδή είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Τα κριτήρια αυτά είναι πολύ αυστηρά και βεβαίως ένα πρόσωπο σαν αυτό του Πέτρου Μαντούβαλου, ο οποίος έχει ήδη μία καταδίκη και του έχει αφαιρεθεί η άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, ενώ είναι υπόδικος και σε άλλη υπόθεση που αφορά το Παραδικαστικό, δεν μπορεί κατά το νόμο να είναι πρόεδρος της ομάδας βόλεϊ του Ολυμπιακού.


Η τοποθέτηση του Πέτρου Μαντούβαλου στη θέση του προέδρου της ομάδας πρέπει να περάσει από την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία και θα κρίνει αν πληροί τα κριτήρια. Κύκλοι που γνωρίζουν άριστα το τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτό τον τομέα αναφέρουν πως η συγκεκριμένη επιτροπή είναι εδώ και μερικές ημέρες ακέφαλη, αφού έχει παραιτηθεί ο πρόεδρός της. Προκειμένου η τοποθέτηση του Πέτρου Μαντούβαλου να περάσει από την αξιολόγηση της Επιτροπής θα πρέπει κατ αρχήν αυτή να συγκροτηθεί σε σώμα με την τοποθέτηση νέου επικεφαλής. Αυτή η διαδικασία προφανώς και χρειάζεται κάποιον χρόνο.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν το κύκλωμα Μαρινάκη να επέλεξε αυτή την χρονική στιγμή όπου υφίσταται ένα κενό στην ηγεσία της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία θα είναι και ο τελικός κριτής. Μπορεί δηλαδή να σκέφτηκαν εκεί κάτω στο Μεγάλο Λιμάνι πώς «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού».


Προκαλεί ωστόσο εντύπωση πώς ο άριστα (συνήθως) καταρτισμένος σε τέτοιου είδους θέματα Πέτρος Μαντούβαλος δεν έσπευσε να ενημερώσει τον κ. Μαρινάκη περί του νομικής φύσης κωλύματος του. Όχι δηλαδή πώς το σύστημα του εφοπλιστή θα ανέμενε από τον Πέτρο Μαντούβαλο τέτοιες πληροφορίες. Έχει άριστη γνώση περί των τεκταινομένων. Προφανώς ο πειραιώτης πολιτευτής πιστεύει, ή κάποιοι τον έχουν διαβεβαιώσει, πώς θα «κάνουν τα στραβά μάτια». Του διαφεύγει ενδεχομένως πως έχουν (ήδη) γνώση οι φύλακες.


Και μία τελευταία λεπτομέρεια.


Το βράδυ της εκλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο Πέτρος Μαντούβαλος είχε σπεύσει να εξασφαλίσει μία θέση στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είχε επιλέξει και την οπτική γωνία έτσι ώστε ο τηλεοπτικός φακός να κεντράρει αναγκαστικά σε αυτόν αφού βρισκόταν ακριβώς στα δεξιά του νέου αρχηγού. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ωστόσο δεν κατάφερε να προσκολληθεί στη νέα ηγεσία του κόμματος.

Οι τρέχουσες διεργασίες δε στον Πειραιά δεν τον περιλαμβάνουν σε κάποιο συνδυασμό δημοτικής παράταξης με προοπτικές εκλογιμότητας. Άρα το σύστημα Μαρινάκη ενδεχομένως να αποτελεί το έσχατο καταφύγιο. Αφού είναι αυτός (ο εφοπλιστής) ο οποίος φέρεται να αποφασίζει ως προς το ποιος θα είναι βουλευτής στον Πειραιά ή Δήμαρχος, ή ακόμη και υποψήφιος στους δημοτικούς συνδυασμούς, παρακάμπτοντας την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (υπόθεση Κορκίδη γαρ για του λόγου το αληθές).

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...