Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

WSJ: Η Ελλάδα διπλασίασε τους ρυθμούς ανάπτυξης την ώρα που η ευρωζώνη χωλαίνει.

Το μόνο αισιόδοξο σημείο των προβλέψεων για το τελευταίο τρίμηνο στην Ευρωζώνη είναι η Ελλάδα, που αν και κατά πολύ το πιο αδύναμο μέλος της ευρωζώνης, εντούτοις διπλασίασε το ρυθμό ανάπτυξης κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η Wall Street Journal εκτιμά ότι η επιβράδυνση της ευρωζώνης έλαβε ευρύτερες διαστάσεις από το αναμενόμενο το τελευταίο τρίμηνο και τονίζει ότι εξελίξεις όπως η ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, η αντιπαράθεση με την ιταλική κυβέρνηση και οι εμπορικές διαμάχες, φαίνεται να ενισχύουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 είναι το πιο αδύναμο τρίμηνο της ευρωπαϊκής οικονομίας από τις αρχές του 2013. Τομείς, όπως η γεωργία, ο κατασκευαστικός κλάδος, οι μεταφορές αλλά και οι υπηρεσίες εστίασης και στέγασης σημείωσαν κάθοδο, ενώ ο μοναδικός τομέας που κατέγραψε κέρδη ήταν ο κτηματομεσιτικός.
Από την πλευρά τους, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να μην χάνουν την ψυχραιμία τους, θεωρώντας ότι η επιβράδυνση αυτή μπορεί να αναστραφεί. «Η ΕΚΤ είναι πιθανό ότι θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της αύξησης των επιτοκίων, εάν η ανάπτυξη συνεχίζει να είναι υποτονική στο πρώτο μισό του 2019», σχολίασε ο Pepijn Bergsen της Capital Economics. Τα επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συρρικνώθηκαν κατά το τρίτο τρίμηνο. Οι εξελίξεις ωστόσο, όπως η ενδεχόμενη άτακτη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας, η αντιπαράθεση με την ιταλική κυβέρνηση και οι εμπορικές διαμάχες φαίνεται να ενισχύουν την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκτιμά η Wall Street Journal.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...