Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Κτηματολόγιο: Τέλος στις κρυφές χρεώσεις – Τι αλλάζει στην εξέταση των ενστάσεων

Απαλλαγή από την πληρωμή τελών αλλά και λοιπών χρεώσεων που επιβάλλονταν σε ορισμένες περιπτώσεις διόρθωσης των στοιχείων των αρχικών εγγράφων καθορίζει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο. Επιπλέον, προβλέπονται διαδικασίες- εξπρές για την εξέταση των ενστάσεων των πολιτών, βάζοντας τέλος στον γολγοθά τους.


Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετοί πολίτες είχαν χρεωθεί ακόμη και ανά… σελίδα για τα απαιτούμενα έγγραφα, προκειμένου να προβούν σε μεταβολές στοιχείων στις δηλώσεις περιουσίας που έχουν ήδη κατατεθεί και αφορούν σε δικαιώματα ή σφάλματα των γεωμετρικών στοιχείων.
Στόχος είναι να δοθεί ώθηση στην κτηματογράφηση της χώρας, που βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και η οποία έρχεται αντιμέτωπη και με την απροθυμία των ιδιοκτητών να μετάσχουν στη διαδικασία. Στο εξής οι πολίτες θα απαλλαγούν από την πληρωμή του τέλους ύψους 5 ευρώ για την υποβολή αίτησης διόρθωσης- ένστασης για τη διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονταν μόνο στο Γραφείο Κτηματογράφησης.


Ωστόσο το σχέδιο νόμου καταργεί και κάθε άλλη χρέωση για έγγραφα, δηλ. πιστοποιητικά, αντίγραφα αποσπασμάτων που εκδίδονται από τα υποθηκοφυλακεία ή τα κτηματολογικά γραφεία ύστερα από αίτηση του ενδιαφερόμενου, ώστε να συνυποβληθούν με την αίτηση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος. Σε ορισμένα άμισθα υποθηκοφυλακεία τα συγκεκριμένα έγγραφα χρεώνονταν έως και 3,5 ευρώ ανά σελίδα, γεγονός που οδηγούσε σε μεγάλες χρεώσεις, αν συνυπολογίσει κανείς ότι τα συμβόλαια ενός διαμερίσματος σε μια πολυκατοικία είναι πολυσέλιδα- και αυτό δεν ήταν το μοναδικό έγγραφο που χρειάζονταν οι αιτούντες.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο και θα περιλαμβάνει και αλλαγές σε θέματα που σχετίζονται με:
  • – την εξωδικαστική λύση για μια σειρά προβλημάτων, όπως οι γεωμετρικές μεταβολές, για τις οποίες, αν και η δικαστική οδός δεν είναι ούτε τώρα μονόδρομος, πολλοί πολίτες κατευθύνονταν λανθασμένα σε αυτή. Πλέον ορίζεται ότι θα δίνεται εξουσιοδότηση στον τοπογράφο που καταθέτει το τοπογραφικό διάγραμμα να αναλαμβάνει την ευθύνη ως προς το αν η αλλαγή είναι υλοποιήσιμη, ώστε να αποσυμφορηθούν και οι υπηρεσίες του φορέα.
  • – την απλοποίηση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης και την επιτάχυνση της συγκρότησης των σχετικών επιτροπών. Έτσι, ορίζεται προθεσμία δύο μηνών για την εξέταση των ενστάσεων, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δύο μήνες ύστερα από συγκεκριμένη αιτιολόγηση. Επιπλέον δίνεται 15ήμερη προθεσμία για τη σύνθεση των επιτροπών με τακτικά και αναπληρωματικά μέλη.
  • Επίσης σε περίπτωση απροθυμίας δικηγόρων και μηχανικών να στελεχώσουν τριμελείς επιτροπές, εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα στο Ελληνικό Κτηματολόγιο να ορίζει εκείνο μέλη.
  • – τη δυνατότητα παράτασης των προθεσμιών που σχετίζονται με την κτηματογράφηση σε περιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών ώστε να μην θεωρούνται εκπρόθεσμες οι δηλώσεις, καθώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι πολύ σφιχτό.
  • – την επιτάχυνση της διαδικασίας απορρόφησης των υποθηκοφυλακείων από τα κτηματολογικά γραφεία. Λόγω της διαπιστωμένης δυσκολίας να αναλάβουν οι σημερινοί υποθηκοφύλακες καθήκοντα προϊσταμένου των γραφείων, θα δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης άλλου από όμορους δήμους.
Πηγή πληροφοριών: Εφημερίδα Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...