Οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, διά του εκπροσώπου τους, προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ Καλφαγιάννη Π., δηλώνουν ενάντια στο σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για τη συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αντικρούοντας μάλιστα το σχέδιο «αναδιοργάνωσης» που εξήγγειλε πρόσφατα ο κ. Μόσιαλος, επισημαίνουν ότι «η λογική του τερματισμού μέρους του παραγόμενου έργου της ΕΡΤ, χωρίς την απαιτούμενη αιτιολόγηση και χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, δεν μπορεί να είναι άλλοθι για κανέναν και προκαλούν την εντύπωση ότι τελικά οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται από την κυβέρνηση που εξέλεξε ο ελληνικός λαός, αλλά από δηλώσεις και παρεμβάσεις άλλων εξωθεσμικών παραγόντων που εξυπηρετούν ιδιωτικά ή άλλα συμφέροντα. Οι παρεμβάσεις αυτές είναι εκτός ευρωπαϊκής πραγματικότητας και θεσμικής τάξης, δεν έχουν καμία επιστημονική βάση, είναι απόψεις ακραίου λαϊκισμού και απόπειρα πολιτικής εκτροπής. Οι διάφοροι "τεχνοκράτες" και ειδήμονες επιθυμούν να δώσουν τον απόλυτο έλεγχο της ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας και του πολιτισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα».
Κατόποπιν αυτού εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις σε περίπτωση που προχωρήσουν οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος.
Αλλά και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά την ενημέρωση του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του κυβερνώντος κόμματος για το σχέδιο συρρίκνωσης της ΕΡΤ, εξέφρασαν σοβαρές ενστάσεις και επικρίσεις περί εύνοιας ιδιωτικών συμφερόντων στα ΜΜΕ.Πιο επιθετικός όλων εμφανίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, που είχε την εποπτεία της ΕΡΤ μέχρι τον τελευταίο ανασχηματισμό, ο οποίος αναρωτήθηκε για το
“Ποιος χαίρεται όταν κλείνει ένα κρατικό κανάλι χωρίς να μειώνεται το ανταποδοτικό τέλος και μάλιστα όταν βρισκόμαστε σε περίοδο κρίσης και οι ιδιώτες υποβαθμίζουν τα προγράμματά τους;”
Επιπλέον, στηλίτευσε την επιχειρηματολογία Μόσιαλου για αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος που έθεσε το θέμα είναι προσβλητικός για τον ίδιο και τον κο Παύλο Γερουλάνο.Και συνέχισε θέτοντας το αμήλικτο ερώτημα “Αποκομματικοποίηση θα γίνει από ποιον; Από τον προηγούμενο υπουργό ή την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ που είχε επιλεγεί μέσω opengov;»?
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι:
«Η μόνη άμυνα στην αυθαιρεσία και διαπλοκή των ιδιωτικών ΜΜΕ είναι τα κρατικά μέσα», συμφωνώντας με τον “εξορθολογισμό στα οικονομικά, όχι όμως με την απαξίωση”.
Εντονη κριτική υπήρξε και από άλλους, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, η οποία τον επέκρινε γιατί προσβάλλει όλους τους βουλευτές καθώς τους καλεί να εγκρίνουν σχέδια χωρίς να τα έχει συζητήσει προηγουμένως μαζί τους. Υπήρξαν πάντως και ορισμένοι που τον υποστήριξαν, όπως οι Χαρά Κεφαλίδου, Συμεών Κεδίκογλου και Πυθαγόρας Βαρδίκος. Απαντόντας στους επικριτές του, ο υπουργός Επικρατείας αρνήθηκε ότι η πρακτική του προσβάλλει τους προκατόχους του, και σύμφωνα με πληροφορίες-δήλωσε ότι "δεν θα δεχθώ κατηγορίες περί εξυπηρέτησης αδιαφανών συμφερόντων, οι συχνότητες δεν θα παραχωρηθούν ούτε θα πωληθούν και θα υπάρξει διαφάνεια και κοινοβουλευτικός διάλογος”.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου