Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Ακυρες οι συντάξεις που εγκρίθηκαν μετά τον Σεπτέμβριο!

Ακυρες είναι γνωματεύσεις για συντάξεις αναπηρίας που εγκρίθηκαν από τις Επιτροπές των Νομαρχιών μετά την 1η Σεπτεμβρίου! Το υπουργείο Εργασίας με σχετική του εγκύκλιο αφήνει στα κρύα του λουτρού όσους πήραν στα χέρια τους τέτοιες γνωματεύσεις, καθώς όπως σημειώνει, από την 1η Σεπτεμβρίου η πιστοποίηση της αναπηρίας, είτε πρόκειται για συνέχιση καταβολής της αναπηρικής σύνταξης είτε για την έκδοση νέας, γίνεται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) και όχι από τις επιτροπές των Νομαρχιών.
Ό λόγος που το υπουργείο έρχεται και ακυρώνει τις γνωματεύσεις είναι επειδή αποκαλύφθηκαν περιπτώσεις μαϊμού αναπηρίας που αξιολογήθηκαν από τις νομαρχιακές επιτροπές ώστε να μη «διακινδυνεύσουν» να απορριφθούν στη νέα και πιο αυστηρή διαδικασία από τα ΚΕΠΑ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη νέα διαδικασία καθιερώνονται πιο αυστηρές προδιαγραφές κατά την πιστοποίηση των ποσοστών αναπηρίας (τα μέλη των επιτροπών δεν είναι από την ίδια περιοχή του εξεταζόμενου, κ.ά.) με απώτατο στόχο να περιοριστούν οι μαϊμού δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων, όπως προβλέπει το μνημόνιο.
Μέχρι που άρχισαν να λειτουργούν τα ΚΕΠΑ υπήρχαν περίπου 140.000 περιπτώσεις δικαιούχων που έπρεπε να επαναξιολογηθούν για την αναπηρίας τους ώστε να εξακολουθούν να παίρνουν τη σύνταξή τους.

Πάρα πολλοί, όμως, όπως επιβεβαιώνουν επίσημες πηγές του υπουργείου, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το παλιό και εν πολλοίς διάτρητο σύστημα γνωμάτευσης αναπηριών και έκδοσης συντάξεων ή επιδομάτων και για να αποφύγουν μια πιθανή απόρριψη τους από τις νέες επιτροπές, εξετάστηκαν από τις παλιές, για να κατοχυρώσουν την αναπηρία!
Για το λόγο αυτό λοιπόν το υπουργείο έβγαλε τη χθεσινή εγκύκλιο τονίζοντας ότι, «τυχόν κρίσεις υγειονομικών επιτροπών μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2011, καθίστανται άκυρες και δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, πάνω από 7.000 βεβαιώσεις αναπηρίας εκδόθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου, όχι τόσο για την επαναχορήγηση σύνταξης, όσο για την πληρωμή επιδομάτων και άλλων προνοιακών παροχών.

Στην πράξη, όσοι πάνε για να εισπράξουν επιδόματα και κάθε είδους παροχή έχοντας γνωμάτευση από νομαρχιακή επιτροπή με ημερομηνία από 1η Σεπτεμβρίου του 2011 και μετά, δεν θα πάρουν τίποτε. Αντίθετα, θα τους ζητηθεί να προσκομίσουν καινούργια απόφαση για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από το ΚΕΠΑ της περιοχής τους.

Με την ίδια εγκύκλιο γίνονται πιο αυστηρές και οι διαδικασίες για τους δημοσίους υπαλλήλους, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι που παραπέμπονταν στις δευτεροβάθμιες επιτροπές προκειμένου να γνωματεύσουν για την ασθένειά τους, τώρα θα παραπέμπονται στις υγειονομικές επιτροπές του ΚΕΠΑ.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ - Ελεύθερη σκέψη.





Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...