Επειδή ο κ. Βενιζέλος μας ..σώζει για πολλοστή φορά και επειδή μας έχουν κοροϊδέψει πολλές φορές μέχρι τώρα, θα επιχειρήσουμε μια αποτίμηση, με βάση τα δεδομένα που έχουμε έως τώρα.
Ρώτησα ένα φίλο τραπεζίτη να αξιολογήσει το νέο …επίτευγμα Βενιζέλου. Ιδού πως συνόψισε τα πράγματα: «Πρόκειται για μια τυπική συμφωνία…..Βενιζέλου! Καλή στη θεωρία, αλλά με …λειτουργικά προβλήματα στην εφαρμογή!!»
Ξεκινώντας, νομίζω, ότι πρέπει να δώσουμε απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
Γιατί οι πιστωτές της Ελλάδος δέχθηκαν το PSI;
Την απάντηση την έδωσε ο γνωστός μας Ρουμπινί, που έγραφε την Πέμπτη στους FT:
«Η αλήθεια όμως είναι ότι οι ιδιώτες πιστωτές εξασφάλισαν μια πολύ… γλυκιά συμφωνία, ενώ οι πλέον ουσιώδεις και οι μελλοντικές ζημίες έχουν μεταφερθεί στους επίσημους πιστωτές.
Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να σταματήσουν να παραπονιούνται και να δεχτούν τη συμφωνία που τους προσφέρεται αυτήν την εβδομάδα. Θα υποστούν κάποιες ζημίες, αλλά θα είναι περιορισμένες και, με βάση την αξία στην αγορά, η συμφωνία ανταλλαγής τους δίνει τη δυνατότητα ακόμη και κέρδους επί του κεφαλαίου.»
Τουτέστιν, με τη συμφωνία του Βενιζέλου, το χρέος της Ελλάδος από ιδιωτικό μετατρέπεται σε …κρατικό και δεύτερον οι ιδιώτες ομολογιούχοι μπορεί στο τέλος να έχουν και κέρδος επί του κεφαλαίου! Και εμείς νομίζουμε ότι τους….κουρεύουμε!
Το PSI δίνει οριστική λύση στο πρόβλημά μας;
Την απάντηση δίνει ο Richard Milne επίσης από τους FT:
«Αν κοιτάξουμε από μια απόσταση, τα μεγάλα ζητήματα στην κρίση της ευρωζώνης παραμένουν άλυτα. Η συμφωνία ανταλλαγής είναι μόνο ένα ακόμη βήμα στην μακρά στρατηγική της Ευρώπης να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Είναι γεγονός ότι το κλείσιμο της ελληνικής συμφωνίας μαζί με την φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ θα επιτρέψουν στους ρυθμιστές να πάρουν μια ανάσα. Όμως, όπως είπε ένας κεντρικός τραπεζίτης εκτός της ευρωζώνης «Το να κερδίζεις χρόνο αποδίδει, μόνο όταν χρησιμοποιείς αυτό το χρόνο με κάποιο σκοπό.»
Από αυτή την άποψη, η στρατηγική δεν μπορεί να ανακηρυχθεί απόλυτη επιτυχία, παρά τις περιχαρείς δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Εξακολουθούν να πρέπει να διασφαλίσουν ότι το οχυρό για την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας, κυρίως, είναι επαρκές.
Ο κίνδυνος τώρα, ακόμη και την ώρα που η Ελλάδα κλείνει την συμφωνία με τους πιστωτές της, είναι να επαναληφθεί το γνωστό μοτίβο: Οι ρυθμιστές να πετύχουν κάτι, οι αγορές να εφησυχάσουν και να χαθεί ο δυναμισμός πριν τελειώσει η δουλειά…»
Μετά το PSI το χρέος μας καθίσταται βιώσιμο;
Την απάντηση έδωσε ο, εκ των «σοφών» οικονομολόγων της Γερμανίας και οικονομικός σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ, στο Bloomberg; «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μία πραγματική ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει στους επόμενους 12 μήνες. Το χρέος της χώρας θα παραμείνει «σε πολύ υψηλά επίπεδα» και μετά το PSI, ανέφερε, σημειώνοντας πως για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί θα πρέπει να αρχίσουν να σκέπτονται για μία περαιτέρω ελάφρυνσή του, η οποία μπορεί να συμπεριλάβει μειώσεις για τους «επίσημους ομολογιούχους»!
Αυτά όσον αφορά στο …μέλλον.
Τι άλλο πέτυχε ο κ. Βενιζέλος;
Πρώτον, να διασώσει (;) του εγχώριους τραπεζίτες (και όχι μόνον). Είναι δείγμα των συμφερόντων που εξυπηρετεί και του πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα ο κ. Βενιζέλος, το γεγονός ότι …έδωσε μάχη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά παρέλειψε να μεριμνήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα θύματα του PSI. Περιορίστηκε μόνο σε κάποιες γενικόλογες υποσχέσεις.
Δεύτερον, η συμφωνία των Βενιζέλου –Παπαδήμου αφήνει εκτός PSI τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ, τα οποία μάλιστα απέκτησε στη δευτερογενή αγορά, πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας και τα οποία ανανεώθηκαν για να μη «κουρευτούν»! Ο κ. Ντράγκι μας είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει στο PSI επειδή «διαχειρίζεται χρήματα των φορολογουμένων»! Πολύ ωραία! Το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ ποίων χρήματα διαχειρίζονται;
Τρίτον, για να μη ξεχνιώμαστε, δεν ξέρω τι συμφωνία θα μας είχε παρουσιάσει ως «επιτυχία» ο κ. Βενιζέλος, αν δεν επέμεναν για μεγαλύτερο «κούρεμα» το ΔΝΤ και η γερμανική πλευρά!
Με το PSI η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματά της, απλώς αγόρασε, και μάλιστα ακριβά, χρόνο.
Όταν καταλαγιάσουν οι πανηγυρισμοί, θα επανέλθουμε στη σκληρή οικονομική πραγματικότητα, όπου τα πράγματα καθημερινώς επιδεινώνονται:
*Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,5% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011. Η ύφεση σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 6,95% .
*Το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2011 ανήλθε στα 24,9 δισ. ευρώ, έναντι στόχου 20,46 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό 2012, δηλαδή κατέγραψε απόκλιση ύψους 4,43 δισ. ευρώ.
*Το δημόσιο χρέος, ακόμα και μετά το PSI και με την προϋπόθεση όλα θα πάνε καλά, το 2020 θα βρίσκεται στο 120.5%, όπου ήταν περίπου και το 2009!
*Η ανεργία για πρώτη φορά, τον περασμένο Δεκέμβριο υπερέβη το 21% και εκφράζονται φόβοι ότι το 2012 μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 24%!
Συμπέρασμα: Καλό το ΄”κούρεμα”, αλλά αν η οικονομία μας δεν μπεί σε τροχιά ανάπτυξης, το χρέος μας δεν πρόκειται να καταστεί βιώσιμο. Και για να εισέλθουμε σε τροχιά ανάπτυξης πρέπει πρωτίστως να εγκαταλείψουμε την πολιτική που δημιουργεί την ύφεση.
Κώστας Ροδινός
Υ.Γ. Απέφυγα να επαναλάβω όσα αναφέρονται εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου