Γράφει ο Τάκης Μαραλέτος.
Καθώς η Ελλάδα μπαίνει στον Αύγουστο και στην βαθιά καλοκαιρινή ραστώνη, οι Έλληνες ξεκινούν τις διακοπές τους. Οι περισσότεροι βέβαια με συμβιβασμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δεδομένης της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όταν θα επανέλθουν φαίνεται ότι τα πράγματα θα έχουν και πάλι αλλάξει δραματικά προς το χειρότερο.
Μαζί με τις καλοκαιρινές διακοπές αρχίζουν να εμφανίζονται και τα πρώτα φαινόμενα σήψης, σε μια χώρα που ήδη διαβαίνει την πέμπτη της χρονιά σε ύφεση. Μια ύφεση που με τους ηπιότερους υπολογισμούς φαίνεται να είναι κοντά στα 7,2 % για το 2012. Η σήψη διαφαίνεται ήδη από τις διάφορες λειτουργικές πατέντες στις οποίες καταφεύγουν, το δημόσιο, οι τράπεζες, οι μεγάλες εταιρίες, καθώς και διάφοροι άλλοι οργανισμοί για να μην εμφανίσουν την πραγματική αδυναμία που έχουν στη τήρηση των υποχρεώσεων τους έναντι των πιστωτών τους. Ένα γαϊτανάκι που όλο και χειροτερεύει.
Το δημόσιο για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, δημιουργεί όλο και πιο περίπλοκες διαδικασίες, ώστε να εξουθενώσει τους πιστωτές στην αναζήτηση και προετοιμασία αχρείαστων εγγράφων και βεβαιώσεων που να πιστοποιούν γενικώς τα πάντα. Όλα με χαρτόσημα, σφραγίδες υπογραφές κλπ από διάφορες υπηρεσίες. Με κατάληξη αφού προσκομιστούν όλα αυτά μετά από εβδομάδες ή και μήνες σε ένα αποκαρδιωτικό «θα τα ελέγξουμε και θα σας ειδοποιήσουμε όταν θα βγουν κονδύλια για πληρωμές».
Οι τράπεζες για να διατηρήσουν μια υποψία ρευστότητας και αυτής στα χαρτιά, έχουν ανακαλύψει τα valeur των τριών ημερών που γίνονται έξι, εφόσον ας πούμε η κατάθεση επιταγής γίνει την Τρίτη μετά τις 12:00 το μεσημέρι έστω και στις 12:05. Η εργάσιμη Τρίτη δεν υπολογίζεται οπότε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, αχ... και μετά τι κρίμα είναι Σαββατοκύριακο οπότε η αξία (valeur) είναι πλέον την Δευτέρα. Αυτό βέβαια είναι μια παρωνυχίδα σε σχέση με άλλα διάφορα που κάνουν για να μην εκταμιεύσουν χρήματα η για να παρακρατήσουν περισσότερο χρόνο τα χρήματα των πελατών τους, συχνά πυκνά με αστείες ή ακόμα και με παράτυπες - παράνομες και θολές δικαιολογίες περί διαδικασιών και τρέχα γύρευε. Στον ίδιο παρανομαστή και οι μεγάλες εταιρίες που στραγγαλίζουν τους μικρούς προμηθευτές τους πρώτα στις τιμές και μετά στην πίστωση εκμεταλλευόμενες τον όγκο τους και την ανάγκη του άλλου για να επιβάλλουν δυσβάστακτους όρους όπως για παράδειγμα οι αλυσίδες Super Market που εισπράττουν μετρητά και πληρώνουν στην καλύτερη περίπτωση σε έξι μήνες τους προμηθευτές τους. Ειδικά τους μικρότερους.
Αυτά τα ελάχιστα ενδεικτικά δεδομένου του ότι θα έπρεπε να γράψουμε τόμους για όλα τα παρόμοια που συμβαίνουν καθημερινά στην Ελλάδα του 2012.
Ήδη το σύστημα μέσα στο οποίο λειτουργούμε ως χώρα δεν προστατεύει με κανέναν τρόπο τον πολίτη δεδομένου του ότι ο κάθε αρμόδιος ή μη, φτιάχνει τους δικούς του κανόνες έτσι όπως τον βολεύουν. Το ονομάζει «πολιτική ή εσωτερικές διαδικασίες» και αλί από αυτόν που θα πέσει μέσα σε αυτή «την πολιτική ή τις διαδικασίες» προσπαθώντας να κάνει την δουλειά του. Για να βρει το δίκιο του μπορεί και να περάσουν μέρες, βδομάδες ή και μήνες, πηγαίνοντας από τον Άννα στο Καϊάφα και στο τέλος πιθανόν να βαρεθεί να απογοητευθεί από την σύγκρουση με το παμφάγο γραφειοκρατικό σύστημα και να τα παρατήσει.
Σε μια χώρα που βαδίζει ολοταχώς προς την βαθιά σήψη τα φαινόμενα αυτά θα πληθαίνουν και η ασυδοσία θα εκτραχύνεται αδιάκοπα οδηγώντας σε ένα καθοδικό σπιράλ την οικονομία και την κοινωνία. Ήδη η εμπιστοσύνη είναι ένας όρος ανύπαρκτης ουσιαστικής υπόστασης στην Ελληνική πραγματικότητα.
Η ύφεση στην οικονομία οδηγεί σε στρεβλώσεις που οδηγούν σε συνεχή σήψη. Το κλίμα τείνει να είναι μη αναστρέψιμο, δεδομένων και των νέων μέτρων ύψους πλέον των 11 δις που θα εφαρμοστούν στην πλάτη των συνηθισμένων υποζυγίων, συνεπών φορολογουμένων, μισθωτών, συνταξιούχων και άλλων ειλικρινών Ελλήνων.
Η χώρα οδηγείται στην σήψη και στην παρακμή ολοταχώς ... είναι πλέον εξαιρετικά αμφίβολο αν μπορεί να ανακάμψει χωρίς πρώτα να καταστραφεί μαζί με την πλειονότητα των κατοίκων της!
Από Dou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου