Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Διεκόπη η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Παραμένουν ανοικτά όλα τα μέτωπα.

troiaksdΜε όλα τα μέτωπα ανοικτά διεκόπη η αποστολή των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Ωστόσο, τεχνικά κλιμάκια παραμένουν στην πρωτεύουσα και θα υπάρχει διαρκής επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) με τους επικεφαλής, καθώς υπάρχουν δύο ζητήματα που η οριστικοποίηση συμφωνίας επείγει.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινή πρόκειται για τον προϋπολογισμό του 2014 και για τις προαπαιτούμενες δράσεις ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δις ευρώ. Το μεν πρώτο ζήτημα θα πρέπει να έχει κλείσει μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, καθώς την Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, θα πρέπει να κατατεθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Το δε, δεύτερο θέμα, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, υπάρχει απόσταση μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας για τον τρόπο με τον οποίο θα επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή περίπου 2,8 δις ευρώ το 2014. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών η απόσταση από το στόχο είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι είναι μεγαλύτερη. Στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το κενό των 500 εκατ. ευρώ μπορεί να καλυφθεί με κάποια μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως το κλείσιμο περισσότερων φορέων του Δημοσίου, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα – ίσως πιο σκληρά - που θα διασφαλίζουν την επίτευξη του στόχου.
Σε ότι έχει να κάνει με τα 4 προαπαιτούμενα, αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι κανένα δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά επί της ουσίας το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΕΛΒΟ και ΛΑΡΚΟ. Η κυβέρνηση επιμένει στην διατήρηση ενός στρατιωτικού κομματιού για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, καθώς και για αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Η τρόικα εκτιμά ότι η πιο επωφελής επιλογή για το Δημόσιο θα ήταν το κλείσιμο των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.
Τα υπόλοιπα 3 ζητήματα είναι ο νέος κώδικας για τους δικηγόρους (ο οποίος τώρα μεταφράζεται στα αγγλικά), η αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες 10-15 ημέρες) και η τοποθέτηση σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.
Το θέμα στο οποίο υπήρξε συμφωνία προτού διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα ήταν ο προϋπολογισμός του 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το σημαντικότερο θέμα αυτού του ελέγχου, είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας. Το θέμα αυτό θα αργήσει να κλείσει και το πότε θα οριστικοποιηθεί ο τρόπος επίλυσής του θα καθοριστεί από το πότε θα σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...