Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Στόχος όλων η επαναλειτουργία του Γηροκομείου Άμφισσας. Τι λέει ο νέος Μητροπολίτης...

Το Γηροκομείο έκλεισε μεν, αλλά στόχος όλων είναι ν’ ανοίξει ξανά και να λειτουργήσει σε σωστή βάση αυτή τη φορά εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα του και την κοινωνική συναίνεση.
Σήμερα το ίδρυμα αντιμετωπίζει τη δαμόκλειο σπάθη των κατασχέσεων, τόσο από τους εργαζόμενους στους οποίους έχει φτάσει να οφείλει τεράστια ποσά, όσο και από τους προμηθευτές του, οι περισσότεροι εκ των οποίων προσανατολίζονται ή και έχουν ήδη ξεκινήσει κατασχέσεις. Τεράστιο πρόβλημα είναι ότι εξακολουθούν να είναι ενεργές οι συμβάσεις με τους εργαζόμενους, καθώς δεν υπάρχει Διαχειριστική Επιτροπή να τις διακόψει. Έτσι για τους εργαζόμενους, αν και το ίδρυμα είναι κλειστό, εξακολουθούν να τρέχουν οι μισθοί τους. 

Εντωμεταξύ, στο τραπέζι πέφτουν διάφορες προτάσεις. Στο φύλλο της Παρασκευής μάλιστα, είχαμε φιλοξενήσει και μια ενδιαφέρουσα πρόταση από τον νεοεκλεγέντα δημοτικό σύμβουλο κ. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε εκφράσει συγκεκριμένες ενέργειες που απαιτούνται να γίνουν.
Ωστόσο, στο επιτελείο της νέας Δημοτικής Αρχής έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση αν πειστούν οι εργαζόμενοι να άρουν την κατάσχεση του μοναδικού λογαριασμού του ιδρύματος, με τη δέσμευση ότι αφενός ο δήμος θα αναλάβει τη δέσμευση αποπληρωμής μέρους του χρέους, αφετέρου το ίδρυμα θα μπει σε άμεση λειτουργία με δεκαπέντε από τους συνολικά 28 εργαζόμενους που διαθέτει και με την προοπτική, όταν μπει σε πλήρη λειτουργία να γυρίζουν και οι υπόλοιποι. 
Η πρόταση αυτή δεν φαίνεται να ικανοποιεί κανέναν. Ούτε τους εργαζόμενους που ποτέ δεν θα πειστούν ότι έπρεπε να προηγηθεί η επαναφορά στη θέση του, του Χ έναντι του συναδέλφου του που δεν είναι απολύτως αναγκαίος σε πρώτη φάση. Ούτε όμως και την τοπική κοινωνία που θέλει να λειτουργήσει το Γηροκομείο σε στέρεες βάσεις και να γίνουν όλα όπως θα έπρεπε να είχαν γίνει το 2006. Μάλιστα, αντιδρά και μερίδα αυτοδιοικητικών που θεωρεί ότι η ανάληψη της ευθύνης αποπληρωμής μέρους ή ακόμη χειρότερα του συνολικού χρέους θα οδηγήσει σε καταστροφή και χρεοκοπία το δήμο μια ώρα αρχύτερα. Καλά γνωρίζοντες των οικονομικών δυνατοτήτων του δήμου, καθιστούν σαφές ότι πολύ σύντομα θα κληθούν οι δημότες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποφευχθεί η Επιτροπεία του δήμου και υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατον να κληθούν οι δημότες της Δημοτικής Ενότητας Άμφισσας να πληρώσουν και τα σπασμένα του Γηροκομείου.
Εν τω μεταξύ ολοένα και πιο σύνθετο γίνεται το πρόβλημα του Γηροκομείου Άμφισσας, καθώς οι πιστωτές του φόρεσαν αναγκαστικά μεγάλα «φέσια» από τη λειτουργία του. Τώρα, όλοι αυτοί, που οι περισσότεροι είναι μέσα μεγάλα ποσά βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, αφού όσο λειτουργούσε αφενός δεν μπορούσαν συνειδησιακά να στερήσουν τις υπηρεσίες τους από τους τροφίμους, αφετέρου είχαν την ελπίδα να πληρωθούν. Τώρα βλέπουν ότι η ελπίδα χάθηκε και αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να εξασφαλίσουν τα χρήματά τους. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι συνασπίζονται να προχωρήσουν σε κατασχέσεις.
Κάποιοι πάντως, οι οποίοι δεν έχουν πολύ μεγάλα ποσά να χάσουν, έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους να το αφήσουν στην άκρη και να μην τα διεκδικήσουν δικαστικά. «Αν ανοίξει ξανά, το συζητάμε με τη νέα Διαχειριστική, αλλιώς, ας πούμε ότι παίξαμε και χάσαμε», μας λέει ένας από αυτούς.
Να τονίσουμε πάντως ότι όποια και αν είναι η πρόταση του Δημάρχου, της Δημοτικής Αρχής, της Βουλευτού ή όποιου άλλου πολιτικού προσώπου, δεν έχει και μεγάλη σημασία, διότι της Διαχειριστικής Επιτροπής πρόεδρος είναι ο εκάστοτε Μητροπολίτης. 
Ο κ. Θεόκτιστος, που σήμερα ενθρονίζεται φρόντισε να ενημερωθεί, όσο γινόταν από μακριά, για το θέμα του Γηροκομείου και ήδη προβληματίζεται αρκετά. Ο νέος Μητροπολίτης δεν είχε επικοινωνία με πολιτικά πρόσωπα, όπως δηλώνει ο ίδιος. Ιδιαίτερα εξεπλάγην όταν πληροφορήθηκε πως παρότι το ίδρυμα έκλεισε, άδειασε και οι εργαζόμενοι αν και δεν απασχολούνται, συνεχίζουν να είναι εργαζόμενοι του ιδρύματος και να τρέχουν κανονικά οι μισθοί τους, τους οποίους και έχουν θεμελιώσει με την επίσχεση εργασίας. 
«Είναι προφανές ότι πρέπει να διαλυθούν σε πρώτη φάση οι συμβάσεις και ίσως η καλύτερη λύση είναι να πάει όλη η διαδικασία από την αρχή, ώστε να δομηθεί σε νέες γερές βάσεις το ίδρυμα», επεσήμανε ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος, ο οποίος δείχνει να επιθυμεί ξανά τη λειτουργία του ιδρύματος, αλλά κάτω από τελείως διαφορετικές συνθήκες. Θέλει να στήσει ένα ίδρυμα δυνατό, βιώσιμο, που θα δομηθεί, θα στελεχωθεί και θα λειτουργήσει με διαφάνεια, ώστε να έχει τη μέγιστη κοινωνική συναίνεση, την οποία με τον τρόπο που άνοιξε δεν είχε ποτέ. 
Ο νέος Μητροπολίτης κ. Θεόκτιστος, τόνισε στην εφημερίδα μας, ότι είναι το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ασχοληθεί μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Θέλω να ενημερωθώ αναλυτικά, ν’ ακούσω απόψεις και προτάσεις και μετά να μελετήσουμε την καλύτερη λύση», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...