Δεύτερη στις δαπάνες, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, προκειμένου να διασώσει το τραπεζικό της σύστημα είναι η Ελλάδα, για το διάστημα 2008-2013, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ. Τα μεγαλύτερα ποσά δαπάνησε η Ιρλανδία.
Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η Ελλάδα δαπάνησε το 24,8% του ΑΕΠ της προκειμένου να μην αφήσει το τραπεζικό της σύστημα να καταρρεύσει. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιρλανδία έφθασε στο 37,3%, ενώ η τρίτη χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες ήταν η Σλοβενία με 14,2% του ΑΕΠ.
Συνολικά δαπανήθηκε το 5,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης ώστε το τραπεζικό σύστημα να παραμείνει «ζωντανό», με το ποσό να ξεπερνά τα 500 δισ. ευρώ, αν και υπάρχει μεγάλη διαφορά δαπανών μεταξύ των κρατών-μελών.
Για παράδειγμα χώρες όπως Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Σλοβακία και Εσθονία είχαν, σχεδόν, μηδενικές δαπάνες, ενώ η Γερμανία ξόδεψε πάνω από το 1/10 της ετήσιας οικονομικής της παραγωγής για να διασώσει τις τράπεζές της.
ΠΗΓΗ http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/trapezes/item/228333-ekt-to-24,8-tou-aep-%C2%ABksodepse%C2%BB-i-ellada-gia-na-sosei-tis-trapezes
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου