Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για τα μεταλλεία Κασσάνδρας "καίνε" την Ελληνικός Χρυσός (δείτε τα έγγραφα).

Στο γραφείο του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής βρίσκονται δύο σημαντικά πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος για την Ελληνικός Χρυσός τα οποία βεβαιώνουν μια σειρά από παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας εκ μέρους της εταιρείας στις εγκαταστάσεις της στα μεταλλεία Κασσάνδρας που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία προκάλεσε ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος
Να θυμίσουμε ότι η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος είχε προχωρήσει σε αυτοψίες στην περιοχή από τις 4/10/2012 έως και τις 28/8/2014. Τα πορίσματα πλέον βεβαιώνουν τη συμπεριφορά της εταιρείας σε πολλά ζητήματα και κυρίως όσον αφορά την διαχείριση των αποβλήτων αλλά και την απόκρυψη υποβολής στοιχείων για την επικινδυνότητα των προϊόντων.
Καταρχάς η εταιρεία δεν παρέθεσε σύμφωνα με την Επιθεώρηση στην συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στοιχεία σχετικά με την επικινδυνότητα των παραγόμενων προϊόντων (π.χ. σφαλερίτη και γαληνήτη) και κατά συνέπεια δεν προβλέφθηκαν επαρκή μέτρα για τον ασφαλή χειρισμό τους προκειμένου να αποτρέπεται η ρύπανση περιβάλλοντος και να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Η απόκρυψη των στοιχείων δεν αφορά μόνο την διαχείρισή τους στις εγκαταστάσεις της αλλά και την μεταφορά τους από το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα μέχρι την Θεσσαλονίκη

Εντοπισμένη ρύπανση
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων στα νερά των μονάδων κατεργασίας στα μεταλλεία Στρατωνίου στο σημείο εκβολής στη Θάλασσα και στον Μαντέμ Λάκκο πριν την εκβολή στο ρέμα Κοκκινόλακα, αναφέρεται ότι προέκυψαν υπερβάσεις των ορίων διάθεσης υγρών αποβλήτων και συγκεκριμένα βαρεών μετάλλων (μολύβδου, σιδήρου, μαγγανίου, ψευδαργύρου) αλλά και αρσενικού. Η παράβαση αυτή συνιστά, σύμφωνα με την Επιθεώρηση, ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των δειγματοληψιών που έγιναν παρίστατο εκπρόσωπος της εταιρείας προκειμένου να ληφθεί αντιδείγμα για να αναλυθεί από την εταιρεία.
«Ουδέποτε η εταιρεία κοινοποίησε τα αποτελέσματα των αναλύσεων των αντιδειγμάτων ούτε το έπραξε στο απολογητικό της υπόμνημα», τονίζει συγκεκριμένα η Επιθεώρηση στο σχετικό πόρισμά της.
Στην αυτοψία τους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος παρατηρούν επίσης, ότι από τις όξινες απορροές των στοών στο Μαντέμ Λάκκο προέκυπτε λάσπη την οποία η εταιρεία απέρριπτε σε λίμνες αποβλήτων, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία κατά παράβαση και πάλι τις σχετικής ΚΥΑ.
Σοβαρές παραβιάσεις διαπιστώνονται και στην αποθήκευση των αποβλήτων και χημικών σε ακατάλληλους χώρους που βρίσκονται σε επαφή με τα δασική βλάστηση. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται είτε από την ισχύουσα ΚΥΑ είτε από την περιβαλλοντική νομοθεσία να χρησιμοποιεί τις περιβαλλοντικές επιβαρυμένες περιοχές ως χώρους ανεξέλεγκτης διαχείρισης αποβλήτων», αναφέρεται.
Σύμφωνα με τις δειγματοληψίες των επιθεωρητών κατά το διάστημα 21/1/2014 μέχρι και 30/5/2014 η εταιρεία διέθεσε υγρά απόβλητα με υπερβάσεις ως προς τις συγκεντρώσεις των μετάλλων μαγγανίου, ψευδαργύρου, καδμίου και αρσενικού ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων των δειγμάτων το Ph ήταν υψηλότερο του επιτρεπτού η συγκέντρωση του ολικού ήτα 1,200 mg/l έναντι 500 μg/λ. Οι συγκεντρώσεις των μετάλλων υπερέβαιναν από 100 έως και 1272% τα εγκεκριμένα όρια. Μιλούν λοιπόν, για διαφυγή όξινων απορροών στο μεγαλύτερο τμήμα του κλάδου ρέματος με κατεύθυνση προς τον Μαυρόλακα.
Σε πολλές περιπτώσεις όπως και στην περίπτωση των παλαιών τελμάτων της Ολυμπιάδας η εταιρεία χαρακτήριζε ως προιόν και όχι ως απόβλητο το παραγόμενο υπόλειμμα των επεξεργασιών της, διότι ήθελε να είναι εμπορεύσιμο. Αυθαιρετα δηλαδή προχώρησε στον αποχαρακτηρισμό με κίνδυνο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και σε αυτή την περίπτωση.
Τα πορίσματα μελετά η εισαγγελία.

Η απάντηση της Ελληνικός Χρυσός
«Αυτά τα πορίσματα βασίζονται σε δειγματοληψίες των ετών 2012,2013 και 2014. Βγήκαν όμως τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες πριν τις εκλογές, για κάποιους λόγους...», ανέφερε σχετικά στην ΕΦΣΥΝ, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της «Ελληνικός Χρυσός», Κώστας Γεωργάντζης, προσθέτοντας: «Έχουμε ήδη απαντήσει σε όλες τις αιτιάσεις και γνωρίζουμε ότι έχουμε τηρήσει όλους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι μετρήσεις των παρελθόντων ετών καμία σχέση δεν έχουν με τη σημερινή πραγματικότητα στα εργοτάξια. Αν υπήρχε πραγματικό πρόβλημα θα μας το είχαν πει τότε, όταν έγιναν οι μετρήσεις. Αυτό και μόνο εγείρει κάποιες σκέψεις... Μάλλον διαφορετικός είναι ο λόγος που εστάλησαν τώρα στην εισαγγελία και δεν έχει να κάνει με την προστασια του περιβάλλοντος». 
Διαβάστε τα δύο πορίσματα της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος που "ανέβασε" το efsyn.gr:
Πρώτο πόρισμα για την Ελληνικός Χρυσός
Δεύτερο πόρισμα για την Ελληνικός Χρυσός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το petrosdiver ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...