Τρίτη, 9 Αυγούστου 2016

ΔΕΗ χωρίς αύριο με τις οφειλές πάνω από τα 3 δις€ και τις υπερβολικές ενισχύσεις στην Πράσινη Απάτη των «ΑΠΕ»

Είναι γεγονός ότι το πρόγραμμα της ρύθμισης οφειλών σε 36 δόσεις χωρίς προκαταβολή, δεν έχει αποδώσει την αναμενόμενη  ρευστότητα στην ΔΕΗ. Αυτοί που εντάχθηκαν τελικά στο πρόγραμμα δεν ξεπέρασαν τις 290.000 και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών φαίνεται πως το έκανε μόνο και μόνο για να αποφύγει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης.
Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, με έναν στους τρεις καταναλωτές να μην καταφέρνει να πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό ρεύματος και τις ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ να έχουν εκτοξευτεί στα 3 δισ. ευρώ.
Και τα χειρότερα έρχονται από τον προσεχή Σεπτέμβριο, καθώς τότε θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο των δημοπρασιών (ΝΟΜΕ), το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύθηκε έναντι της Μικρής ΔΕΗ. Το εν λόγω μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα τον σταδιακό περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και στη χονδρική αγορά έως το 2019, στο 49,5%. Αυτό σημαίνει ότι θα απολέσει τα 3 δισ. ευρώ τζίρο από τα συνολικά 6 δισ. σήμερα.
Και ενώ κάποιος θα περίμενε να υπάρξει κάποια παρέμβαση για να μπορέσει να διορθωθεί η κατάσταση, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για το νέο καθεστώς στήριξης των ΑΠΕ αντί να λύσει το «γόρδιο δεσμό» των υπερβολικών ενισχύσεων στην «πράσινη ενέργεια», περιπλέκει και δυσκολεύει τα πράγματα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ και τη συνεισφορά των προμηθευτών στην κάλυψη των ελλειμμάτων, όπως είναι εύκολα αντιληπτό η ΔΕΗ θα κληθεί να «πληρώσει για μια ακόμη φορά το μάρμαρο» καθώς της αναλογεί το 90% της αγοράς.
Η ΔΕΗ θα επωμιστεί ένα μεγάλο φορτίο από τη ρύθμιση αυτήκαθώς θα κληθεί να πληρώσει  150 εκατομμύρια ευρώ για φέτος και άλλα περίπου 300 εκατ. ευρώ , την επόμενη χρονιά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η απόφαση για τη έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, όπως είχε την ευκαιρία να τονίσει και στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο επιβαρύνει δυσβάστακτα τη ΔΕΗ με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της εταιρίας. Απόδειξη αυτών το γεγονός ότι στη συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής το σύνολο των εκπροσώπων των ΑΠΕ ήταν υπέρ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων.
Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ δεν είναι αντίθετη με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Διαφωνεί όμως με την αλόγιστη ανάπτυξή τους και τις υπερβολικές επιδοτήσεις των κρατικοδίαιτων επενδυτών τις οποίες τελικά καλείται να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ειδικό τέλος ΑΠΕ, που μετονομάστηκε σε ΕΤΜΕΑΡ για να καλυφθεί η επιδότηση των ΑΠΕ, αυξήθηκε κατά 9.500% ( από 0,30 λεπτά /MWh σε 30 ευρώ/MWh) και πληρώθηκε εξολοκλήρου από τους καταναλωτές.
Φοβόμαστε ότι η ΔΕΗ είναι υπό την απειλή της κατάρρευσης και ευχόμαστε στον υπουργό να μην κληθεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τις διαδικασίες του «άρθρου 99».
Στη συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ κατέθεσε πρόταση ( με την οποία συμφώνησε και και ο πρόεδρος του ΛΑΓΗΕ Μ.Φιλίππου)  για τον χαρακτηρισμό των λιγνιτικών μονάδων, που συνδέονται με την Τηλεθέρμανση των πόλεων και εξυπηρετούν χιλιάδες πολίτες, ως ΣΗΘΥΑ. Πρότεινε να εντάσσονται στο σύστημα με τον ίδιο τρόπο και να πληρώνονται αντίστοιχα, ώστε να μην υπάρχει μεροληψία σε βάρος της ΔΕΗ.

Σχετικές αναρτήσεις ΕΔΩ
Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...