Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ: “ Ενημέρωση για το ΠΑΚΟΕ”

Επειδή ο Δήμος Δελφών έχει στραφεί δικαστικά εναντίον του ΠΑΚΟΕ για δημοσιευμένες μετρήσεις αναφορικά με την ποιότητα των υδάτων πόσης και κολύμβησης του δήμου μας, παραθέτουμε τις σχετικές  τοποθετήσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες και του κ. Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου σήμερα για την πληρέστερη ενημέρωσή των συνδημοτών μας γύρω από το θέμα.
Από την ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποκαλύπτονται οι αθλιότητες του ΠΑΚΟΕ, καθώς εγκαλείται από το Υπουργείο για καταφανή έλλειψη επιστημονικής πληρότητας ως προς τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και για μη επιστημονικό τρόπο λήψης κι ανάλυσης τυχαίων δειγμάτων που εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, ενώ ταυτόχρονα παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν του τόπου μας.

Από την ανακοίνωση δε του κ. Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου καταρρίπτονται οι αναφορές του ΠΑΚΟΕ, ότι για την λήψη και επεξεργασία των δειγμάτων υφίσταται κάποιου είδους συνεργασία με το κορυφαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα, και κατεδαφίζεται συνολικά η αξιοπιστία των μετρήσεων και των σχετικών δημόσιων παρεμβάσεών του.

Γραφείο Τύπου

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αθήνα, 2 Αυγούστου 2016

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης Η.Π.8600/416/Ε103/23-2-2009 (Β΄ 356) “ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της οδηγίας 76/160/ΕΟΚ», είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας. Τα στοιχεία που συλλέγονται, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει η ως άνω ΚΥΑ, υποβάλλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αξιολογούνται σχετικά.

Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Ειδικότερα, τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση. Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97.2% της κλίμακας αξιολόγησης. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1500 τοποθεσίες της χώρας, με 1499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση. Πλην της αοριστίας της εν λόγω έκθεσης (υπάρχει επίκληση εργαστηρίων χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα), της καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ για τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και της εν γένει αντίθεσης τέτοιου είδους δραστηριότητας με την καθιερωμένη από τις προδιαγραφές διαδικασία, σημειώνουμε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας.

Δημοσίευση σχολίου

petrosdiver

Προς ενημέρωσή σας, να δηλώσω ότι οι απόψεις των συντακτών του ιστολογίου, δεν συμπίπτουν αναγκαστικά με το περιεχόμενο των άρθρων που αναρτούνται. Η παρούσα ιστοσελίδα ακολουθεί απαρέγγλειτα τον Κώδικα δεοντολογίας των Blogger (ΕΔΩ). Επίσης δεν αναρτούνται υβριστικά άρθρα και σχόλια. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...